Vanhemmat pelkäävät kannella koulun uskonnollisuudesta, koska pelkäävät lastensa kärsivän - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vanhemmat pelkäävät kannella koulun uskonnollisuudesta, koska pelkäävät lastensa kärsivän

Julkaistu: 15.11.2019 8:53

Uskonnottomat Suomessa ry:ltä kanteluapua pyytäneistä nuorin on kahdeksasluokkalainen.

Ihmiset pelkäävät, että heidän lapsensa kärsii, jos he tekevät omalla nimellään kanteen koulun liiallisesta uskonnollisuudesta, kertoo Uskonnottomat Suomessa ry:n puheenjohtaja Kaisa Robbins.

– Jos on sellainen koulu, josta tiedetään, että rehtori tai oma opettaja on hyvin uskonnollinen, niin ihmiset eivät uskalla tehdä kantelua omalla nimellään, koska he pelkäävät, että lapsi joutuisi kärsimään siitä, hän sanoo.

Yhdistys toimii yhtenä ylläpitäjistä Kantelupukki-palvelussa, johon tulee vuodessa yli sata avunpyyntöä. Avunpyynnöillä yksityishenkilöt voivat pyytää yhdistystä tekemään kanteen heidän puolestaan. Allekirjoittajana kanteluissa on Robbins itse, koska allekirjoitus pitää kantelusta löytyä.

Aika moni kantelu on Robbinsin mukaan oppilaan itsensä pyytämä. Hänen muistikuviensa mukaan nuorin kantelun pyytäjä olisi ollut kahdeksasluokkalainen. Lukiolaisia joukossa on useampia.

Yhteydenotoista vain osa menee kanteluun saakka, ja lähtökohtaisesti pyyntöjä pyritään käsittelemään paikallisten viranomaisten kanssa niin, ettei kantelua tarvitsisi tehdä.

Kolmisenkymmentä kantelua joulujuhlista

Yksi yhdistyksen Kantelupukki-palvelussa tekemä kanne johti tuoreeltaan eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen Pasi Pölösen antamaan laajalti keskustelua herättäneeseen ratkaisuun. Pölönen antoi marraskuun alussa ratkaisun kanteeseen, joka käsitteli kouvolalaisen koulun joulujuhlaa. Pölönen otti ratkaisussaan kantaa koulun yhteiseen joulujuhlaan.

Juhlassa oli ongelmana paitsi sen uskonnollissävytteinen sisältö myös sen järjestämispaikka, kirkko. Pölösen mukaan yhteisen juhlan järjestäminen kirkossa on lähtökohtaisesti ongelmallista.

Kantelupukin kautta on Robbinsin laskujen mukaan tehty 78 kantelua. Näistä kolmisenkymmentä on sellaisia, joissa otetaan kantaa joulujuhlaan. Robbinsin mainitsemat kanteet eivät kuitenkaan koske yksinomaan joulujuhlaa.

– Yleensä jos on hyvin uskonnollinen päättäjäisjuhla, niin se viittaa siihen, että rehtori, opettajakunta tai molemmat ovat hyvin uskontomyönteisiä ja silloin se näkyy hyvin paljon muussakin toiminnassa, Robbins kertoo.