Iso urossusi ajoi takaa koiraa ulkoiluttanutta Hannaa 150 metriä hämärässä metsässä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Iso urossusi ajoi takaa koiraa ulkoiluttanutta Hannaa 150 metriä hämärässä metsässä

Kankaanpäätä riivaavat hukat ovat käyneet kyllin rohkeiksi uhmatakseen läsnäolollaan jopa Kuninkaanlähteen suosittua karavaanialuetta.

Koiraa ulkoiluttanut Hanna Uusikauppila kohtasi suden pururadalla Kankaanpäässä.

15.11.2019 6:01

Kaksivuotiasta labradorinnoutajaansa ulkoiluttaneen Hanna Uusikauppilan tiistai-ilta muuttui painajaiseksi, kun kaksikko sai seurakseen kutsumattoman matkakumppanin.

Kello seitsemän iltahämärissä kankaanpääläinen perheenäiti oli poikennut maantieltä metsän reunustamalle pururadalle, joka nousee kaartuen ylös lyhtyvalaistua mäkeä. Katseensa kohotettuaan nainen hahmotti mäen huipulla suurikokoisen eläimen.

Paikalleen jähmettynyt nelijalkainen möllötti koiranulkoiluttajaa suoraan silmiin.

– Ensin ajattelin sen olevan koira. Mutta kun katselin ympärilleni, en nähnyt muita ihmisiä. Aika nopeasti sitten valkeni, että siinä on susi.

Uusikauppilan onneksi tapahtumahetkellä metsämaaston tuoksuihin uppoutunut Mauno-koira oli hihnassa. Omistaja kiskaisi sen ripeästi peräänsä, ja kaksikko alkoi pinkoa kiireen vilkkaa alas mäkeä.

Hetkittäin Uusikauppila vilkaisi olkansa yli taakseen, mutta kaartuva tie peitti suden horisontista.

Noin viidenkymmenen metrin päässä maantiestä nainen huomasi sen ajaneen parivaljakkoa takaa ja pysähtyneen viereiseen tienhaaraan.

– Jatkoin matkaa pientaloja kohti. Minulla oli otsalamppu päässä. Katselin vähän väliä perääni, näkyykö takana liikettä. Onneksi susi oli lähtenyt kipuamaan mäkeä takaisin ylös.

Suuritassuinen hukka ajoi naista takaa 150 metriä

Tilanteen rauhoituttua Uusikauppila soitti tuntemalleen petoyhdysmiehelle, joka ilmaantui paikalle kollegansa kanssa. Miehet tutkailivat lumeen painuneita tassunjälkiä. Jäljet osoittivat, että peto oli jahdannut Uusikauppilaa koirineen 150 metrin matkan. Loikkien etäisyys toisistaan oli puolitoista metriä.

Kokemuksestaan tunteikkaan Facebook-kirjoituksen naputellut Uusikauppila on tapahtumapaikasta kilometrin päässä sijaitsevan kyläkoulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja. Koulussa opiskelevat perheen 10- ja 11-vuotiaat lapset.

– Huolestuneiden vanhempien kesken susista on tänä syksynä puhuttu erityisen paljon. Kaupungin kanssa kinastelua on ollut koulumatkoista. Kaikkia lapsia ei haeta kotoa, ja lapset joutuvat kävelemään susia vilisevissä metsissä kouluun.

Pohjois-Satakunnan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Tapio Loukkaanhuhta kertoo IS:lle olevansa toinen sudenjäljet tarkastaneista petoyhdysmiehistä.

– Jälkien perusteella Kuninkaanlähteellä on liikuskellut susipari, uros ja naaras. Naisen kintereillä on juossut ilmeisesti iso uros, Loukkaanhuhta sanoo.

Loukkaanhuhdan mukaan alueella liikuskelee päivittäin enimmillään kymmenkunta sutta. Muutaman kilometrin päässä tapahtumapaikalta pitää omaa reviiriään poikue, jonka öiset tihutyöt ovat aiheuttaneet karjanomistajille päänvaivaa.

– Eräällä lammastilalla löytyi toistakymmentä lammasta tapettuna ja osa aika lailla syötynäkin. Paikalliset petomiehet ovat kertoneet monien lampaiden katoilevan, mikä luultavasti nostaa tapettujen kokonaismäärää.

Jäljet osoittivat, että peto oli jahdannut Uusikauppilaa koirineen pururadalla 150 metrin matkan.

”Ei kukaan vanhempi halua oman lapsen olevan ensimmäinen, jonka kimppuun susi käy”

Petomies uumoilee, että susipoikueen vanhemmat ovat opettaneet näille metsästämistä. Poikueen reviiriä on hänen mukaansa syytä pitää korkean riskin alueena.

– Kaatolupien saaminen on aika lailla pystyssä. Ihmiseen kohdistuvaa uhkaa ei ole ollut, joten poliisi ei voi antaa lopetuslupaa.

Kankaanpäätä muutaman vuoden asuttaneet sudet ovat Loukkaanhuhdan mukaan riesana niin arkinen, että ihmiset jättävät ilmoittamatta havainnoistaan riistanhoitoyhdistykseen. Hukat ovat käyneet kyllin rohkeiksi uhmatakseen läsnäolollaan jopa Kuninkaanlähteen suosittua karavaanialuetta. Asukkaat törmäävät petoihin metsässä ja kotipihoissaan. Niiden kulkureitit piirtyvät tassunjälkinä hiihtoladuille.

– Joskus aamuvarhain susia on saattanut tulla kävelytiellä vastaan vähän ennen kuin lapset lähtevät kouluun. Nämä ovat tietysti epämiellyttäviä tilanteita, Loukkaanhuhta toteaa.

Tilastotiedon valossa susi aiheuttaa ihmiselle harvoin hengenvaaraa. Viimeisin tapaus sijoittuu vuosien 1880-1881 Turkuun, jolloin kaupunkia riivannut naarassusi surmasi puolentoista vuoden aikana kaksikymmentäkaksi lasta.

Uusikauppilan mukaan susien suojelu on mennyt kuitenkin liian pitkälle.

– Tietenkään kukaan vanhempi ei halua oman lapsen olevan ensimmäinen, jonka kimppuun susi käy. Kun se on kerran jo juossut minun ja koiran perässä, niin entäpäs lapset?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?