”En oo mitään rikoksia, toisin kuin…” – näin ”Husu” Hussein kuittaili Halla-aholle A-Studiossa 2014, ja nyt omat tuomiot paljastuivat - Kotimaa - Ilta-Sanomat

”En oo mitään rikoksia, toisin kuin…” – näin ”Husu” Hussein kuittaili Halla-aholle A-Studiossa 2014, ja nyt omat tuomiot paljastuivat

Kaupunginvaltuutettu ”Husu” Husseinin Ylen A-Studiossa vuonna 2014 lausuma kommentti näyttäytyy nyt erikoisessa valossa.

14.11.2019 13:55

Keskiviikkona uutisoitiin, että taksikohussa valehtelusta kärähtänyt Helsingin kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein (sd) on saanut nuoruudessaan kolme tuomiota petosrikoksista.

Tuomioista ensimmäisenä kertoi Iltalehti.

Vuonna 2014 Ylen A-Studiossa Hussein antoi ymmärtää, ettei olisi syyllistynyt rikoksiin.

Toinen vieras lähetyksessä oli perussuomalaisten kansanedustaja ja nykyinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Hussein ei kuitenkaan ollut vuonna 2014 vielä Helsingin kaupunginvaltuutettu, vaan hänet esiteltiin ohjelman vieraana toimittaja-tittelillä.

Keskustelun loppupuolella A-Studion toimittaja esittää Halla-aholle ja Husseinille Twitterissä esitetyn näkemyksen, jonka mukaan ”niin kauan kun on uskontoja, tulee olemaan sotia.”

Toimittaja tiedustelee tämän jälkeen Husseinilta mielipidettä väitteeseen. ”Husu, onko se näin? Onko se uskonnosta kiinni?” toimittaja kysyy.

Hussein vastaa kysymykseen avaamalla omaa taustaansa Suomessa.

”En mä usko siihen, että miten se... kaikki riippuu siitä miten uskontoa käytetään. Olen itse muslimi, olen harras muslimi, rukoilen ja kaikkea muuta teen, siitä huolimatta en ole... 20 vuotta tässä maassa ollut, en oo mitään rikoksiin, toisin kuin vieressäni istuva ystävä, on niinku tehnyt”, Hussein vastaa sanatarkasti.

Hussein lienee viitannut Halla-ahoon kohdistuneella kommentillaan Halla-ahon vuoden 2012 korkeimman oikeuden tuomioon, jossa hänet tuomittiin uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Tuomittiin kolmesta petoksesta 2000-luvun alussa

Husseinilla itsellään on kolme vanhaa rikostuomiota Varsinais-Suomen käräjäoikeudesta. Petostuomiot ovat vuosilta 2001, 2002 ja 2006.

Ilta-Sanomat kirjoitti torstaina, että Hussein on salannut tuomionsa Sdp:ltä.

Hussein oli Sdp:n ehdokkaana tämän vuoden eduskuntavaaleissa. Puoluesihteeri Antton Rönnholmin mukaan Hussein on allekirjoittanut muiden ehdokkaiden tavoin lomakkeen, jossa kysytään mahdollisista rikostuomioista. Hussein ei lomakkeella kertonut rikostuomioistaan.

Kaikissa tapauksissa Hussein tuomittiin petoksesta päiväsakkoihin. Tuomioiden perusteella Hussein oli erehdyttänyt Kelaa ja sosiaalitoimea hankkiakseen itselleen oikeudetonta taloudellista hyötyä. Tekojen aikaan Hussein oli noin parikymppinen.

Ensimmäisessä tuomiossa kerrotaan, että Hussein oli ilmoittanut viisitoista kertaa olevansa työtön, vaikka hänellä oli ollut mainittuina ajanjaksoina tuloja. Palkkatodistuksista ilmeni jaksoja, jolloin Hussein oli saanut palkkaa vajaaltakin kuukaudelta runsaat 2000 markkaa.

Erehdyttämisen vuoksi hän oli saanut Kelalta perusteettomasti työmarkkinatukea yhteensä reilut 12 400 markkaa. Toiminta oli tapahtunut helmikuun 1999 ja toukokuun 2000 välisenä aikana.

Hussein kertoi esitutkinnassa olleensa tietämätön määräyksistä ja kiisti syyllistyneensä tahallisesti rikokseen.

Toisen tuomion mukaan hän oli maaliskuun 1998 ja huhtikuun 2000 välillä erehdyttänyt Turun kaupungin sosiaalilautakuntaa maksamaan hänelle toimeentulotukea rapiat 20 400 markkaa liikaa. Hän ei ollut ilmoittanut lautakunnalle työssäkäynnistään.

Esitutkinnassa hän myönsi laiminlyöneensä työstä ilmoittamisen mutta kiisti rikoksen vedoten tietämättömyyteen.

Kolmannen tuomion taustalla oli se, että hän oli jättänyt ilmoittamatta Turun kaupungin sosiaalikeskukseen toimeentulotukeen vaikuttavien olosuhteiden muuttumisesta. Näin hän erehdytti sosiaalikeskusta maksamaan itselleen vuonna 2001 perusteetonta toimeentulotukea ollessaan osa-aikatyössä. Hän oli samanaikaisesti tienannut palkkatuloja osa-aikatyöstä yhteensä 58 671 markkaa.

”Olen hyvin pettynyt itseeni tässä asiassa”

Ilta-Sanomat ei tavoittanut Husseinia kommentoimaan A-Studiossa lausumaansa kommenttia tai vanhoja petostuomioitaan. Hussein myönsi rikostuomionsa julkisessa Facebook-päivityksessä torstaina.

– Nyt kun ollaan tutkimassa monesta toimesta minun menneisyyttä ja lehtijuttuja kirjoitetaan, haluaisin tuoda omin sanoin esille asian minun menneisyydestä. Syyllistyin petosrikoksiin noin 20 vuotta sitten, Hussein kirjoittaa päivityksessä.

Hussein kertoo päivityksessä tulleensa Suomeen vuonna 1994 ja tekojen tapahtuneen vuosien 1998–2001 välisenä aikana. Hän kirjoittaa olleensa vuosina 1998–2001 eri aikoina eri työpaikoissa, kuten siivoustöissä. Samana aikana hän kertoo myös opiskelleensa.

Hän kuvailee syyllistyneensä petoksiin tietämättömyyttään.

– Koska ansioni ei riittänyt elämiseen, sain silloin Kelan työmarkkinatukea, asumistukea ja joskus sosiaalitoimiston toimeentulotukea. Kun olin osa-aika työssä en tiennyt miten tuloni vaikuttaa avustuksiin. Selvisi, että olen rikkonut lakia ja syytteeksi minulle luettiin petos.

– Syytteet johtivat tuomioon. Sain tuomiot kolmesta eri jutusta. Tämä kaikki tapahtui 1998-2001 välisenä aikana. Vuoden 2001 jälkeen olen syyllistynyt pari kertaa ylinopeuteen.

Aihetunnisteet Husseinin päivityksessä ovat muun muassa ”tilinteko”, ”rehellisyys” ja ”pettynyt itseeni.”

– Sain tuomiot ja maksoin joka ikisen näitä rahoja takaisin. Olen tehnyt nuoruudessa virheitä ja maksanut niistä. Olen hyvin pettynyt itseeni tässä asiassa, Hussein kirjoittaa.

Hussein on ollut mediakohun keskiössä kerrottuaan taksinkuljettajana kohtaamistaan rasistisista asiakkaista ja narahdettuaan tämän jälkeen valehtelusta.

Osa-aikaisena taksinkuljettajana toimiva Hussein myönsi maanantaina itse, ettei hänen tarinansa ollut kaikilta osin totuudenmukainen, ja että matkustajan kyydistä jättämistä kesken matkan ei tapahtunut.

Hänet erotettiin Sdp:n valtuustoryhmästä määräajaksi valehtelun ja siitä aiheutuneen luottamuspulan vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?