14-vuotiasta poikaa syytettiin oikeudessa vakavista rikoksista, vaikka sen ei pitäisi olla edes mahdollista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

14-vuotiasta poikaa syytettiin oikeudessa vakavista rikoksista, vaikka sen ei pitäisi olla edes mahdollista

Turun oikeustalo.

Turun oikeustalo.

Julkaistu: 14.11. 8:45

Poikaa syytettiin teinityttöön kohdistuvista seksuaalirikoksista.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus joutui hiljattain pohtimaan erikoisia piirteitä saanutta rikoskokonaisuutta.

Virallinen syyttäjä passitti syytetyn penkille teinipojan, joka oli virallisen syntymätodistuksen mukaan väitettyjen rikosten aikaan 13–14-vuotias. Syyttäjä ilmoitti oikeuteen pojan syntymäajaksi saman päivän, joka oli syntymätodistuksessa.

Syyttäjä vaati pojalle rangaistusta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä ja pahoinpitelystä.

Tapauksen tekee poikkeukselliseksi se, että Suomen lain mukaan kukaan ei joudu rikosoikeudelliseen vastuuseen, jos on tapahtumien aikaan alle 15-vuotias.

Miksi syyttäjä sitten nosti syytteet ja miksi poika joutui oikeuteen?

Syyttäjä väitti, että pojan syntymätodistus ei olisi ollut aito.

Pojasta oli tehty myös oikeuslääketieteellinen ikäarviotutkimus, jossa tutkittiin muun muassa käden ja hampaiden luita. Tutkimuksen mukaan poika oli väitettyjen rikosten tekoaikaan ”todennäköisesti” 16–17-vuotias.

Poika väitti myös tytölle ja sosiaalisessa mediassa olevansa muutamia vuosia vanhempi kuin syntymätodistukseen oli merkitty. Syyttäjä väitti siten, että poika oli tapahtumien aikaan yli 15-vuotias, ja siten rikosoikeudellisessa vastuussa.

Oikeus päätyi kuitenkin siihen, ettei syyttäjä esittänyt riittävää näyttöä pojan väitetystä iästä. Ikäarviotutkimuksessa oli muutamia epävarmuustekijöitä, minkä lisäksi pojan sosiaalisessa mediassa esitetyille väitteille ei voitu antaa isoa painoarvoa. Näiden lisäksi oikeus päätyi siihen, että syntymätodistus oli aito.

Koska poika ei ollut tekohetkellä vähintään 15-vuotias, eli vuoden 2017 syys-lokakuussa, syytteet kaatuivat.

Oikeus katsoi kuitenkin, että poika toimi pääpiirteissään niin kuin syyttäjä väitti. Näillä asioilla oli oikeudessa merkitystä korvausasioiden takia. Suomessa ei nimittäin ole alaikärajaa korvausvastuun osalta.

Poika vaati ja sai alaikäisen tytön suostumaan seksiin alkoholin vastineeksi.

Toisella kerralla poika tarjosi tytölle seksin toivossa niin paljon väkevää alkoholia, että tyttö menetti tajuntansa ja hän sai alkoholimyrkytyksen. Poika jätti tajuttoman tytön ulos sateeseen.

Poika joutuu maksamaan tytölle kärsimyksestä 4 000 euroa ja tilapäisestä haitasta 1 000 euroa.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden maanantaina antama tuomio ei ole lainvoimainen. Virallisen syntymätodistuksen mukaan poika on nykyään 16-vuotias.

Lisää aiheesta