Suvun vaiettu salaisuus paljastui isoäidin kuoleman jälkeen – Ira Vihreälehto löysi isoisänsä dna-testin avulla Venäjän Karjalasta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suvun vaiettu salaisuus paljastui isoäidin kuoleman jälkeen – Ira Vihreälehto löysi isoisänsä dna-testin avulla Venäjän Karjalasta

Julkaistu: 14.11.2019 6:29

Venäläinen sotavanki Ivan Anashkin tapasi Vihreälehdon isoäidin Lempin Otavan koulutilalla syksyllä 1943. Kesällä 1944 syntyi poika Juhani, joka sai vasta viime viikolla tietää, kuka hänen isänsä oli.

Sumun ja sateen keskellä nököttää idyllisiä vanhoja puisia rakennuksia ja peltotilkkuja. Täällä Otavan koulutilalla Mikkelissä 76 vuotta sitten jatkosodan aikaan tapasivat ruokalan keittäjätär Lempi ja nuori venäläinen sotavanki Ivan. Suhteesta syntyi juhannuksena 1944 poika Juhani, joka sai vasta viikko sitten tietää, kuka hänen isänsä oli.

Historioitsija, tietokirjailija Ira Vihreälehto on etsinyt isoisäänsä vuosikausia: kirjoittanut kaksi kirjaa, penkonut arkistoja, antanut haastatteluja ja teettänyt lukuisia dna-testejä. Kansallisarkistosta hän oli saanut selville Otavan koulutilalla jatkosodan aikana olleiden 15 sotavangin nimet. Hän oli päättänyt käydä heistä läpi jokaisen.

Historioitsija ja tietokirjailija Ira Vihreälehto onnistui selvittämään isänsä Juhani Kautiaisen oikean isän olleen venäläinen sotavanki.

Vyyhti alkoi purkautua, kun hän kertoi viime kesänä Venäjällä lähetetyssä televisio-ohjelmassa etsinnöistään. Ohjelman nähnyt Suomessa asuva venäläisnainen tarjoutui auttamaan. Muutamassa päivässä nainen löysi venäläisen sosiaalisen median avulla mysteeriksi jääneen Ivan Anashkinin veljen Petroskoista.

Viime viikolla Vihreälehto kirjautui dna-tietokantaan. Siellä odotti jymy-yllätys: Otavan koulutilalla samaan aikaan isoäiti Lempin kanssa olleen Anashkinin veli Nikolai oli hänelle hyvin läheinen sukulainen. Se tarkoitti, että Vihreälehdon isoisä oli vihdoin löytynyt.

– Soitin isälle aamulla junasta. Hän ei saanut sanottua kuin moneen kertaan kiitos.

Venäläisen sotavangin Ivanin ja ruokalan keittäjättären Lempin suhde sai alkunsa Otavan koulutilalla.

Isä puolestaan lähti juhlimaan isänpäivää etukäteen ja osti kakkua, kukkia ja suklaata.

– Tämä on minulle parempi kuin jos olisin voittanut miljoona euroa, liikuttunut ja onnellinen isä Juhani Kautiainen kiittelee.

Vuosikymmeniä äiti Lempin sodanaikainen suhde oli suvussa visusti vaiettu salaisuus. Edes esikoispoika ei tiennyt, ettei hänen isänsä ollutkaan Lempin aviomies Eino, jonka kanssa Lempi sai viisi lasta. Kun äiti sairastui 1960-luvun lopulla rintasyöpään, hän yritti kuolinvuoteellaan kertoa pojalleen jotakin tärkeää. Lääkäri kuitenkin tuli huoneeseen ja keskeytti keskustelun. Seuraavana yönä äiti kuoli. Perunkirjoituksessa poika sai järkytyksekseen kuulla, että hänen isänsä olikin ollut venäläinen sotavanki. Sen enempää hänelle ei kerrottu. Niin tärkeästä asiasta vaikeneminen herätti nuoressa miehessä katkeruutta: vuosikausiin hän ei käynyt äitinsä haudalla.

–Tämä on minulle parempi kuin jos olisin voittanut miljoona euroa, liikuttunut ja onnellinen isä Juhani Kautiainen kiittelee.

Nyt viha ja katkeruus on vaihtunut onneen ja kiitollisuuteen. Kauan kaivattu isä on saanut kasvot ja tarinan: Lempi oli säilyttänyt hänestä yhden mustavalkoisen valokuvan. Kuvassa on kolme miestä ja isä on kuvassa oikealla. Kuvaa on revitty ja sen takana lukee ”muistoksi 1943”.

Tiedetään, että Karjalasta kotoisin ollut Ivan Anashkin oli alle parikymppinen joutuessaan sotaan. Hän jäi vangiksi Karhumäessä ja hänet vietiin paleltumisvammojen vuoksi sotasairaalaan. Sen jälkeen hän oli ensiksi heimovankileirillä Aholahdessa ja sitten Otavan koulutilalla syksyllä 1943.

Rajan takaa Ira Vihreälehto ja hänen isänsä ovat löytäneet tukun uusia sukulaisia.

Keväällä 1944 Lempi oli viimeisillään raskaana, kun Anashkin liittyi heimopataljoonaan. Sen koommin rakastavaiset eivät enää koskaan tavanneet.

– On puhuttu, että jotain kirjeitä on tallella, mutta niitä ei ole löytynyt. Neuvostoliitosta kirjeitä ei saanut enää lähettää, Vihreälehto sanoo.

Tänä päivänä yhteydenpito sosiaalisen median avulla on helppoa. Rajan takaa Vihreälehto ja hänen isänsä ovat löytäneet tukun uusia sukulaisia: setä Nikolai kuoli 88-vuotiaana juuri ennen dna-testin valmistumista. Moskovan lähellä asuu kuitenkin Ivanin tytär Ira, joka on lähettänyt veljentyttärelleen terveisiä.

– Sukulaiset siellä sanovat, että Nikolai odotti veljenpoikaansa. Se on ihanasti sanottu.