Ärhäkkä matalapaine lähtee kohti Suomea: runsasta vesisadetta, pohjoisessa lunta, kovaa tuulta, jopa myrskypuuskia - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ärhäkkä matalapaine lähtee kohti Suomea: runsasta vesisadetta, pohjoisessa lunta, kovaa tuulta, jopa myrskypuuskia

Julkaistu: 13.11. 20:39

Varoituksia kaatuilusta ja liukastelusta jalankulkijoille ja autoille.

Runsasta vesisadetta, kovaa tuulta, erilaisia varoituksia. Sää ei helli Suomea ennen kuin perjantaina koittaa poutasää.

Sääpalvelu Foreca tiivisti lähivuorokauden sään paljon puhuvaan tviittiin: Voimakkaat sateet jatkuvat, myrskypuuskia tulossa! Torstaina uusia sateita puskee etelästä. Lännessä vettä voi tulla 15–20 mm. pohjoisessa sataa lunta. Tuuli voimistuu iltapäivän ja illan aikana, myrskypuuskia Suomenlahdelle, tuulituhot mahdollisia etelässä ja lounaisrannikolla.

Itämeren eteläosissa oli keskiviikkona illalla kehittymässä matalapaineen osakeskus, jota Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Siiskonen luonnehti ”ärhäkäksi”.

– Se lähtee tulemaan sieltä ylös pohjoiseen yön ja aamun aikana.

Mukana tulee paljon vettä ja tuulta.

Ja lauhaa ilmaa. Lämpötilan nollaraja on siirtynyt jo Etelä-Lappiin. Etelässä on nyt syksyisen lämmintä.

– Tuulet ovat kovia merialueilla ja maan eteläosissa, Siiskonen varoittaa.

Tuulen voima olisi puuskissa jopa 20 metriä sekunnissa ja keskituuli merialueilla 15–19 metriä sekunnissa, mikä jää vain rahtusen alle myrskyrajan, joka on 21 metriä sekunnissa.

– Ihan myrskyltä se ei näytä, mutta seuraamme tilannetta. Se on ehkä vähän heikentymässä, Siiskonen arpoo.

Eteläisimmissä Suomessa tuli keskiviikkona 24 tunnin aikana vettä reilusti yli 20 milliä, ja muualla Etelä- ja Keski-Suomessa 5–15 milliä.

Torstaina Suomeen saapuva sadealue osuu tällä tietämällä parhaiten läntiseen Suomeen ja Uudenmaan maakunta saattaa jäädä hiukan sivuun runsaimmista sateista, mutta se on epävarmaa.

Reitti voi muuttua.

Vettä joka tapauksessa sataa laajalla alueella Etelä- ja Keski-Suomessa, ja pohjoisempana, Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta alkaen räntää ja lunta.

Pääkaupunkiseudulla saattaa torstaina aamuna sadella vaihteen vuoksi vain tihkua, ennen kuin puolilta päivin ollaan tilanteessa, jossa voidaan kolkosti todeta sään jatkuvan jos mahdollista entistäkin samankaltaisempana: märkänä.

Jos matalan reitti on läntinen, kuten odotetaan, Länsi-Suomessa sataa 10–15 milliä, paikoin enemmänkin, ja idempänä vähän vähemmän, ehkä vain 2–5 milliä.

Ilmatieteenlaitos on antanut jalankulkuvaroituksen keskiseen Suomeen Keski-Pohjanmaalle, Keski-Suomeen, Pohjois-Savoon, Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen, ja tieliikennevaroituksia Suomen vyötärölle Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen.