Husu Husseinille lähetettiin Ku Klux Klan -postia ja hirttoköysi – näin poliisi kuvailee tutkimiaan uhkauskirjeitä: ”Aika rajua palautetta”

Poliisin mukaan tapausta tutkitaan tässä vaiheessa laittomana uhkauksena ja vainoamisena.

13.11.2019 15:29

Helsingin kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein (sd) on ollut viime aikoina kohun keskiössä kerrottuaan taksinkuljettajana kohtaamistaan rasistisista asiakkaista ja narahdettuaan tämän jälkeen valehtelusta.

Osa-aikaisena taksinkuljettajana toimiva Hussein myönsi maanantaina valehdelleensa kerrottuaan Twitterissä heittäneensä rasistisesti käyttäytyneen asiakkaan ulos kuljettamastaan taksista.

Hussein pitää edelleen kiinni siitä, että hän joutui taksissaan mainittuna viikonloppuna rasistisen haukkumisen kohteeksi. Hussein on kertonut halunneensa herättää twiitillään keskustelua ulkomaalaistaustaisten taksikuskien kokemasta rasistisesta häirinnästä.

Hussein on kertonut myös aiemmin tänä syksynä toisesta saamastaan rasistisesta yhteydenotosta. 28. elokuuta hän twiittasi saaneensa Helsingin kaupungintalolle itselleen osoitetun kirjekuoren, jonka sisältä löytyi uhkaava viesti ja hirttoköysi.

Husseinin Twitterissä julkaisemassa kuvassa näkyy käsin kirjoitettu viesti, jossa käytetään rasistista kieltä ja kehotetaan kirjeen saajaa olemaan puuttumatta suomalaisten poliitikkojen tekemisiin.

Kirje päättyy kirjoitusvirheitä sisältäen sanoihin: ”Ku Klux Klan tulee ja näyttää sinulle kaapin paikan.”

Hussein kertoi Twitterissä seuraavana päivänä 29. elokuuta tehneensä asiasta rikosilmoituksen.

Poliisi: ”Asiassa on syytä epäillä rikosta”

Rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Pekka Hätönen Helsingin poliisista kertoo Ilta-Sanomille, että poliisilla on käynnissä rikostutkinta liittyen helsinkiläispoliitikon elokuun lopulla saamaan viestiin. Asiasta tehtiin rikosilmoitus 29. elokuuta.

– Meillä on tällainen poliitikkoon kohdistuneeseen uhkaavaan viestiin liittyvä tutkinta. Meille on tehty ilmoitus siitä, että muun muassa hirttoköydellä on uhattu yhtä poliitikkoa.

– Asiassa on syytä epäillä rikosta. Poliisin keräämät todisteet kyllä tukevat uhrin kertomusta tapahtuneesta.

Hätönen vahvistaa kuvatunlaisen tapauksen olevan tutkinnassa, muttei ota kantaa viestin saaneen poliitikon henkilöllisyyteen.

Tapausta tutkitaan tässä vaiheessa rikosnimikkeillä laiton uhkaus ja vainoaminen. Epäillyn laittoman uhkauksen tapahtuma-ajaksi on kirjattu 28. elokuuta.

Toisena rikosnimikkeenä on vainoaminen, koska Hätösen mukaan poliisin tutkimusten perusteella vaikuttaa siltä, että epäilty olisi ottanut samaiseen helsinkiläispoliitikkoon yhteyttä useammankin kerran pidemmällä aikavälillä.

– Epäillään, että sama henkilö on myös aiemmin lähestynyt tätä poliitikkoa eri tavoilla.

Hätösen mukaan epäillyn yhteydenottojen aiheet ovat liittyneet muun muassa rotuun ja etniseen taustaan.

– Varsinkin etnisyys-asia näyttäytyy näissä viesteissä, kyllä se häntä selvästi motivoi.

– Asiassa on selkeä epäily vihamotiivista.

Hätösen mukaan on syytä epäillä, että sama henkilö olisi ottanut yhteyttä myös joihinkin muihin poliitikkoihin. Henkilön epäillään antaneen ”rajua palautetta” myös oikeistopoliitikoille edellisen hallituksen aikana.

– Tuossa kun asiaa selvitettiin, niin tämä ei ole ihan ensimmäinen poliitikko, joka joutuu kyseisen henkilön hampaisiin. Ihan puolueesta riippumatta henkilö on kyllä aika rajua palautetta jättänyt.

– Myös ihan oikeaan laitaan on hyvinkin kärkevästi sanottu, jos on koettu, että joku poliitikko on ollut väärällä mielipiteellä liikkeellä, tai ei ole ollut tarpeeksi kovalinjainen.

Koska esitutkinta on kesken, Hätönen ei kommentoi tapausta sen tarkemmin.

Taksikohu Husseinin ympärillä sai alkunsa marraskuun alussa, kun hän väitti jättäneensä asiakkaan kesken matkan taksin kyydistä Tuusulanväylällä aamuyöllä. Taksi Helsingin selvityksen mukaan Husseinin tarina ei kuitenkaan pitänyt paikkaansa. Taksi Helsingin lokitiedot eivät olleet yhteneväiset Husseinin kertoman kanssa.

Hussein myönsi maanantaina itse, ettei hänen tarinansa ollut kaikilta osin totuudenmukainen, ja että matkustajan kyydistä jättämistä kesken matkan ei tapahtunut.

Sdp:n valtuustoryhmä erotti Husseinin puolueen valtuustoryhmästä määräaikaisesti. Hän on sivussa ryhmän toiminnasta kesäkuun loppuun saakka. Syyksi ilmoitettiin valehtelu ja siitä johtuva luottamuspula.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?