Laaja asuntomurtosarja riivaa Suomea: Samaa tekijäporukkaa epäillään – poliisi kertoo, millaiset talot ovat olleet rikosten kohteena - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Laaja asuntomurtosarja riivaa Suomea: Samaa tekijäporukkaa epäillään – poliisi kertoo, millaiset talot ovat olleet rikosten kohteena

Poliisin mukaan monet ryöstöt ovat tapahtuneet taajamien omakotialueilla.

Poliisin mukaan monet ryöstöt ovat tapahtuneet taajamien omakotialueilla.

Julkaistu: 13.11. 13:49

Rikosilmoituksia murroista on tehty Itä-Suomesta, Keski-Suomesta, Pohjanmaalta sekä Pohjois-Suomesta.

Suomessa on meneillään laaja omakotitaloihin kohdistuva asuntomurtosarja.

Poliisille on viimeisen viikon aikana ilmoitettu useista omakotitaloihin kohdistuneista murroista eri puolilta Suomea.

Rikosilmoituksia asuntomurroista on tehty Itä-Suomesta, Keski-Suomesta, Pohjanmaalta sekä Pohjois-Suomesta.

Tutkinnanjohtajana toimiva rikoskomisario Juha Korhonen kertoo, että poliisilla on tällä hetkellä tiedossa useita kymmeniä asuntomurtoja, jotka liittyvät samaan rikoskokonaisuuteen.

– Kyllä niitä tapauksia alkaa olla tiedossa kaikkiaan jo nelisenkymmentä.

Asuntomurtoja on Korhosen mukaan tehty eniten Itä-Suomen alueella. Poliisi epäilee rikosten takana olevan yhden ja saman ulkomaalaisen tekijäporukan. Tekijöiden lukumäärää Korhonen ei tässä vaiheessa osaa arvioida.

– Esimerkiksi tekotapa ja anastettu omaisuus viittaavat ulkomaalaisiin tekijöihin. Ammattimaista ja täsmällistä otetta kuvastaa myös se, että tietyllä alueella tapahtuu lyhyen ajan sisään useampi rikos, jonka jälkeen joukkio siirtyy toiselle paikkakunnalle.

Korhonen pitää erittäin todennäköisenä, että tekijät ovat edelleen aktiivisia ja jatkavat rikollista toimintaansa.

– Poliisi halusi tiedottaa asiasta nyt, kun tekijät voivat yhä olla maassa. Olisi erittäin tärkeää, että tekijöistä tai heidän käytössään olevista ajoneuvoista saataisiin yleisöhavaintoja, jotta heidät saataisiin kiinni.

Asunnoista on tutkinnanjohtajan mukaan viety nopeasti anastettavaa pientä arvo-omaisuutta, kuten käteistä rahaa ja koruja.

Korhosen mukaan poliisilla ei ole tiedossa, että tekijöiden mukaan olisi lähtenyt aseita.

– Se tässä poikkeaa kotimaisiin asuntomurtautujiin verrattuna. Kotimaisille tekijöille kelpaavat myös aseet saaliiksi.

Rikosten kohteena ovat olleet kaupunkien taajamissa sijaitsevat omakotitalot. Korhosen mukaan kohteet ovat olleet omakotialueilla, eivätkä välttämättä erityisen syrjässä.

– Kohteet ovat olleet murron hetkellä tyhjillään ja pimeänä, eli asukkaat ovat olleet esimerkiksi matkoilla. Tämä kuvastaa sitä, että tekijäporukka on tehnyt alueella etukäteen mahdollista tiedustelua.

Korhonen muistuttaa, että etenkin näin pimeään aikaan omaisuuden suojaamisen kannalta valoja kannattaa käyttää myös poissaolojen aikana.

Murrot ovat Korhosen mukaan tapahtuneet siten, että asuntoon on menty sisään vääntämällä ovi auki tai rikkomalla ikkuna.

– Useissa tapauksissa asuntoon on menty sisään takapihan kautta. Se herättää tietenkin vähemmän huomiota.

Korhonen kertoo, että viimeisin poliisin tietoon tullut tapaus on Tikkakoskelta Keski-Suomesta.

Poliisi pyytää havaintoja tekijöistä ja erityisesti omakotitaloalueilla liikkuvista oudoista henkilöistä tai ajoneuvoista.

Akuutit havainnot tulee ilmoittaa suoraan hätäkeskukseen numeroon 112 ja muut havainnot Itä-Suomen poliisin vihjenumeroon 0295 415 232 tai sähköpostilla osoitteeseen vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi