16-vuotias ei saanut hakea 4-vuotiasta pikkusiskoaan päiväkodista – IS:n lukijoiden tunteet kuohahtivat: ”Ennen osattiin käyttää maalaisjärkeä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

16-vuotias ei saanut hakea 4-vuotiasta pikkusiskoaan päiväkodista – IS:n lukijoiden tunteet kuohahtivat: ”Ennen osattiin käyttää maalaisjärkeä”

Osa Ilta-Sanomien lukijoista oli sitä mieltä, että päiväkoti toimi aivan oikein, osa taas piti perheenäidin puolta.

Osa Ilta-Sanomien lukijoista oli sitä mieltä, että päiväkoti toimi aivan oikein, osa taas piti perheenäidin puolta.

Julkaistu: 12.11. 20:43

Tapaus jakoi Ilta-Sanomien lukijoiden mielipiteitä. Osa oli sitä mieltä, että päiväkoti toimi aivan oikein, osa taas piti perheenäidin puolta.

IS uutisoi eilen maanantaina tamperelaisesta äidistä, joka oli kysynyt päiväkodin johtajalta, voisiko hänen 16-vuotias tyttärensä hakea 4-vuotiaan pikkusiskonsa aika ajoin hoidosta kotiin. Vastaus oli jyrkkä ei, vaikka kotimatka olisi ollut vain 20 metriä ja isosisko opiskelee lähihoitajaksi.

– Päiväkodinjohtaja sanoi minulle, että laki on laki, ja että asia on sillä selvä, äiti kertoo IS:lle.

Äiti tiedusteli johtajan kehotuksesta asiaa vielä päivähoidon palvelupäälliköltä Tanja Moisalalta. Moisalan mukaan varhaiskasvatuksesta ei olla annettu lupaa sille, että alaikäinen sisarus hakee nuoremman sisaruksen.

Moisala kertoi IS:lle, ettei äiti ollut yhteydenotossaan avannut asian taustoja. Moisala vetoaa vastuukysymyksiin. Lain mukaan päiväkodin johtaja on vastuussa, jos lapsi tulee kotiin, jossa ei ole huoltajaa, Moisala sanoo.

Uutinen keräsi lähes tuhat kommenttia IS:n lukijoilta. Osa kommentoijista oli sitä mieltä, että päiväkoti toimi aivan oikein, kun taas osa piti perheenäidin puolia. Moni intoutui muistelemaan menneitä, jolloin lastenhoitoon suhtauduttiin nykyistä kevyemmin.

Ennen oli paremmin

– Voi kääk, ja minä kun hoidin 15-vuotiaana kahta poikaa 70-luvulla? Eikö tuo ole jo liioittelua, kun ajattelee että 16-vuotiaalla voi olla jo oma lapsi, eräs lukija kommentoi.

– Itse kävin veljeäni hakemassa tarhasta 14-vuotiaana. Veli silloin 2 vuotias. Elettiin 2000-lukua. Kertaakaan omaa nimeäni ei näkynyt missään lapuissa, että olisin holhooja. Pelkkä veljeni hymy ja iloinen huuto nähdessään minut riitti, että poika lähtee mukaani. Kyllä tämä maailma on menossa aivan järjettömään suuntaan. Kohisten kohti pohjaa mennään, toteaa toinen.

– Melkoiseksi pelleilyksi tämä lasten kanssa on jo mennyt. Kyllä me 70-luvulla käveltiin ihan itse kotiin päiväkodista, eikä siellä kotona ollut pariin tuntiin ketään.

– Outoa. Vantaalla jo yli kymmenen vuotta sitten 11- ja 12-vuotiaat isoveljet saivat hakea 4-vuotiaan pikkuveljen hoidosta koulusta tullessaan (viereinen rakennus). Asiaa koskevat paperit täytettiin etukäteen päiväkodissa, ja asia sovittiin. Toimi hyvin.

– Kuinkahan minä selvisin 1950-luvulla, kun ei ollut äiti eikä isä viemässä ja hakemassa. Ei sillä, eipä ollut päivähoitopaikkaakaan. Tiedossa oli, että leipää ja voita on kaapissa, maitoa kannussa ja vettä ämpärissä, koettakaa pärjätä.

Monien mielestä päiväkoti toimi tilanteessa aivan oikein

– Kaksikymmentä vuotta sitten asia olisi ollut OK, mutta nykyisin on tilanne toinen. Ymmärrän varsin hyvin lastentarhaopettajaa. Lakia on noudatettava kirjaimellisesti, vaikka arkijärki sanoisi jotain toista. Hyvin pian päiväkodin työntekijät löytäisivät itsensä oikeudesta vastaamassa virkarikoksesta. Ikävä homma, sillä tuo tilannehan on aivan naurettava sivullisesta katsottuna.

– Päiväkoti kaikin puolin oikeassa. Teinilläkin on oma elämä ja äkkiä tulee tavaksi että hän joutuu hakemaan aina. Vanhemmat huolehtikoon lapsistaan.

– Ihan tavallista varmaan kaikissa päiväkodeissa. Näin se on meilläkin täällä Raahessa,ei mitään ihmeellistä.

– Meillä tarkistettu asia joskus tuomarilta ja hän sanonut,että mikään lupalappu ei vie päiväkodin vastuuta. Pidetään siitä kiinni.

– Onneksi ko. päiväkodissa toimii johtaja joka noudattaa annettuja ohjeita. Yleisohje tällä tärkeällä toimialalla on, tai ainakin pitäisi olla listattuna ne henkilöt joille hoidettavan voi luovuttaa

Myös perheenäidille löytyy puolustajia

– Naurettavaksi on mennyt. En näe asiassa mitään päiväkodin vastuuongelmaa, kun on huoltajan lupa. Meilläkin isosiskot jatkuvasti auttavat ja mielellään kaitsevat, kun käyn jumpassa yms.

– Tää on niin tätä sääntö-Suomea, jossa vastuu on ulkoistettu muille ja ihmisiä kohdellaan kuin vajaaälyisiä. Tämäkin kuuluu ns. sarjaan "omien eväiden syöminen kielletty". Se 16 -vuotias voi kuitenkin ottaa pikkusiskonsa vaikka kevytmoottoripyörän kyytiin ja huristella kaupungin läpi 80 km/h, eikä siinä ole mitään ongelmaa, mutta päiväkodista ei saa hakea.

– Aika älytöntä. Eikö se ole vanhempien vastuulla kuka voi hakea lapsen pois. Siihen johtajalla ei pitäis olla mitään sanomista.

– Eikö vastuun voisi ajatella olevan äidillä, joka ilmoittaa isosiskon viralliseksi hakijaksi?

– Aivan naurettavaa päiväkodilta. 16-vuotias on lain mukaan kykeneväinen jo muuttamaan pois kotoota, miksei huolehtimaan 4-vuotiaasta lapsesta? Monesti lastenhoitajaksi juuri palkataan näitä 16–17 vuotiaita, jotka kyllä vallan hyvin voivat kantaa vastuuta 4-vuotiaasta muutaman tunnin. Tässä ei ajatella perheen käytäntöä vaan saivarrellaan.

Keskustelua käytiin myös yleisellä tasolla

– Finnairin sääntöjen mukaan 12-vuotias kelpaa viisi vuotta täyttäneen sisaruksensa ja 15-vuotias myös alle 5-vuotiaan sisaruksensa (siis vaikka pienen vauvan) saattajaksi kotimaanlennoilla ilman, että kumpaakaan tarvitsee ilmoittaa yksin matkustavaksi lapseksi. Tätä taustaa vasten on hullua, ettei 16-vuotias voi hakea sisartaan läheisestä ja tutusta päiväkodista, hämmästelee eräs kommentoija.

– Mikä ihmeen iltarauha? Tuon kun olisi lapsena tiennyt, niin ei olisi tarvinnut tehdä mitään töitä kotona?

– Meillä on sovittu toisen pk-lapsen huoltajien kanssa, että tarvittaessa toinen aikuinen ’lunastaa’ lapsen päiväkodista. Portin ulkopuolella teini-ikäinen tyttäreni nappaa siskon mukaan. Näin päiväkodin vastuu on poispyyhitty.

– Alaikäinen Lähihoitajaopiskelija kelpaa hoitamaan vakavasti sairaita ihmisiä ja olemaan vastuussa heistä, mutta oman pikkusisaruksen haku kahden kilometrin päässä olevaan kotiin ei onnistu? Sääntösuomen kukkasia.