Puolen Suomen talvi peruttu – kaatosade vie lumet Lappia myöten - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Puolen Suomen talvi peruttu – kaatosade vie lumet Lappia myöten

Julkaistu: 12.11. 19:51

Keski-Suomessa keskiviikon ja torstain sateet sulattavat maassa olevan lumen.

Alkuviikosta alkanut lauha sää jatkuu ja muuttuu jopa entistä lauhemmaksi.

Forecan meteorologi Ilkka Alanko kertoo, että keskiviikkona koko maassa sataa. Jo tiistai-illan aikana pitkulainen säärintama vaeltaa Välimereltä Euroopan halki kohti Suomea.

– Ja se jatkaa matkaan Suomen halki kohti pohjoista, Alanko sanoo.

Sateet runsastuvat yön aikana. Eteläisessä Suomessa sade tulee vetenä, mutta Keski-Suomessa sade alkaa lumena ja vaihtuu yön aikana vedeksi.

– Se on ajoittaista satelua. Yöllä tulee ensimmäinen annos, mutta sade jatkuu etelässä ja Keski-Suomessa koko keskiviikon ajan. Sateet jatkavat matkaansa pohjoiseen, jossa ne tulevat maahan lumena.

Pohjois-Pohjanmaan ja Koillismaan tienoilla lunta voi tulla keskiviikon ja torstain aikana kymmenkunta senttiä, Alanko kertoo. Veden ja lumen välinen raja on kuitenkin kapea, sillä sään nollaraja kulkee keskiviikkona Etelä-Lapin tuntumassa. Etelä-Suomessa ja rannikoilla lämpöä riittää viidestä kuuteen astetta, Keski-Suomessa kahden asteen verran.

Sää muuttuu lauhemmaksi ja sateisemmaksi.

Sää muuttuu lauhemmaksi ja sateisemmaksi.

– Talvi ottaa vähän takapakkia. Ainakin maan keskiosissa voi sanoa näin, koska siellä on nyt lunta, jonka päälle sataa vettä.

Lämpötilat pysyvät pääasiassa korkeina, joten teiden jäätymistä ei tarvitse pelätä suurimmassa osassa maata. Alanko mainitsee kuitenkin Pohjois-Pohjanmaan pohjoisosat, jossa pakkasia saattaa esiintyä vielä torstainakin.

Sateet hellittävät hetkeksi viikonvaihteen lähestyessä. Perjantaiksi ja lauantaiksi Alanko ennustaa poutaa koko maahan. Sunnuntaina Suomeen taas saapuu näillä näkymin uusi sadealue, joka ikään kuin aloittaa tilanteen alusta: sadealue tuo mukanaan vesisateita Etelä- ja Keski-Suomeen, lunta pohjoisemmaksi.