Taksi Helsinki: ”Husu” Husseinin kohukyydin tallenteet ovat jo tuhoutuneet - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Taksi Helsinki: ”Husu” Husseinin kohukyydin tallenteet ovat jo tuhoutuneet

Abdirahim ”Husu” Hussein (sd) kertoi, että taksien järjestelmät tallentaisivat taksissa käydyt keskustelut.

Abdirahim ”Husu” Hussein (sd) kertoi, että taksien järjestelmät tallentaisivat taksissa käydyt keskustelut.

Julkaistu: 12.11. 13:26

Taksi Helsingin mukaan tallenteita säilytetään vain lyhyen ajan, ennen kuin ne tuhoutuvat.

Valehtelusta kiinni jäänyt ja sen myöntänyt Helsingin kaupunginvaltuutettu ja osa-aikainen taksinkuljettaja Abdirahim ”Husu” Hussein (sd) kertoi eilen maanantaina Facebook-julkaisussaan, että taksien järjestelmät tallentavat taksissa käydyt keskustelut.

Hussein kertoo tehneensä useita rikosilmoituksia häneen kohdistuneista rasistisista solvauksista. Husseinin mukaan rikos on helppo todistaa tallenteiden perusteella.

– Tällaiset asiat ovat helposti todennettavissa, sillä taksien järjestelmät tallentavat keskustelut, Hussein kirjoittaa Facebook-julkaisussaan.

Kohu sai alkunsa reilu viikko sitten, kun Hussein kertoi jättäneensä rasistisesti käyttäytyneen matkustajan kyydistä Tuusulanväylälle Helsingissä. Taksi Helsingin mukaan auton lokitietojen perusteella ei pystytty todistamaan Husseinin kertomusta. Myöhemmin Hussein myönsi valehdelleensa.

Taksi Helsingin toimitusjohtaja Jari Kantonen vahvistaa, että kaikissa Taksi Helsingin autoissa on tallentava videokamerajärjestelmä. Noin puolessa takseista on uudempi kamerajärjestelmä, joka tallentaa myös ääntä. Tallennus on jatkuvasti käynnissä.

Kantosen mukaan tallenteet puretaan ainoastaan viranomaisten pyynnöstä. Hänen mukaansa niiden tarkoitus on olla kuljettajien turvana esimerkiksi ryöstö- ja väkivaltarikostutkinnassa.

Kantonen ei osaa sanoa, onko Husseinin taksissa uudempi kamerajärjestelmä. Tallenteista ei joka tapauksessa olisi enää hyötyä, vaikka poliisi niitä pyytäisi. Ne ovat jo tuhoutuneet.

– Tässä on aikaa kulunut sen verran, että ei niitä enää ole olemassa, Kantonen toteaa.

Kantonen ei turvallisuussyistä halua tarkentaa, miten järjestelmä toimii ja kauanko tallenteita säilytetään. Hänen mukaansa aika on riittävä, että poliisi ehtii ne tarvittaessa saada haltuunsa, mutta ei kuitenkaan kovin pitkä.

Kameroiden pääasiallinen tarkoitus on ennaltaehkäisevä. Kantosen mukaan kamerat hankittiin kaikkiin autoihin 2000-luvun alussa Lahden taksimurhan jälkeen.

– Tällaisten (Husseinin) väitteiden selvittämiseksi niitä ei ole hankittu. Ainoastaan poliisin pyynnöstä ne avataan, Kantonen painottaa.

Kantosen mukaan tallentavasta kameravalvonnasta ilmoitetaan taksiauton oikeassa takaikkunassa sijaitsevalla tarralla. Äänen tallentaminen tuli uusien kameroiden mukana vakio-ominaisuutena ilman, että Taksi Helsinki sitä erikseen pyysi. Kantosen mukaan vanhoja kameroita on päivitetty uusiin vähitellen kuluvan vuoden aikana.

Kantosen tiedossa ei ole, että takseissa nauhoitettuja tallenteita olisi käytetty kertaakaan viranomaistutkinnassa. Hän kuitenkin huomauttaa, ettei voi olla asiasta täysin varma, koska ei itse käsittele tallenteita lainkaan.

Asiakkaiden puheiden tallentamisesta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat verkkosivuillaan.