”Husu” Husseinin toiminta puhuttaa taksitolpalla – Abdullahi, 40, sivaltaa selvän ohjeen valehtelevalle poliitikolle - Kotimaa - Ilta-Sanomat

”Husu” Husseinin toiminta puhuttaa taksitolpalla – Abdullahi, 40, sivaltaa selvän ohjeen valehtelevalle poliitikolle

Monelle maahanmuuttajataustaiselle taksikuskille ”Husu” Hussein on tuttu hahmo.

Monelle maahanmuuttajataustaiselle taksikuskille ”Husu” Hussein on tuttu hahmo.

Julkaistu: 12.11. 10:06

Osa-aikaisena taksikuskina työskentelevä kaupunginvaltuutettu ”Husu” Hussein erotettiin maanantaina Sdp:n valtuustoryhmästä jäätyään kiinni valehtelusta taksijupakassa.

Kirpeänä marraskuun iltana Helsingin keskusta kuhisee takseja. Monelle maahanmuuttajataustaiselle taksikuskille Abdirahim ”Husu” Hussein on tuttu hahmo.

Heitä ihmetyttää, miksi näkyvään asemaan päässyt poliitikko ja kollega valehtelee.

– Olen ajanut lähes kymmenen vuotta linja-autoa ja neljä vuotta taksia. Ammattikuljettajan työssä luotettavuus ja turvallisuus ovat tärkeitä asioita, somalitaustainen Abdullahi, 40, sanoo.

Hänen mielestään kaikki poliitikot valehtelevat, mutta häntä harmittaa, että Hussein sattuu lisäksi olemaan hänen kanssaan samalla alalla.

– Hän on väärällä alalla. Hänen pitäisi pysyä poissa kuljetusalalta ja mennä politiikkaan, Abdullahi heittää.

Abdullahi on asunut lähes kolmekymmentä vuotta Suomessa ja sanoo kohdanneensa joskus rasismia. Suurin osa asiakkaista on kuitenkin mukavia.

– Jos on sattunut joku rasistinen juttu, se on kauheaa. Mutta siitä ei saa valehdella, vaan kertoa, mitä on tapahtunut, hän pohtii.

Abdullahi kertoo tulleensa hyvin toimeen myös ennakkoluuloisten asiakkaiden kanssa. Joskus ihmiset sanovat, että haluavat suomalaisen kuskin. Silloin Abdullahi ohjaa heidät suomalaisen työkaverin pakeille.

– Minulla riittää ihan hyvin asiakkaita. Olen Husseinin puolesta pahoillaan, että hän on samasta taustasta kuin minä. Toivoisin, että hän edustaisi meikäläisiä paremmin.

”Husu” Hussein kertoi keksittyä tarinaa sosiaalisessa mediassa.

”Husu” Hussein kertoi keksittyä tarinaa sosiaalisessa mediassa.

Muutaman sadan metrin päässä taksitolpalla seisoo takseja jonossa. Viitisen vuotta taksia ajanut Abdi, 43, odottaa jonossa kolmantena.

– Pitäisi olla rehellinen ja puhua totuudenmukaisesti. En tiedä mistä se johtuu, että hän valehtelee.

Lapsena Suomeen muuttanut Abdi kertoo kohdanneensa toisinaan rasismia ja huonoa käytöstä, vaikka saa tehdä töitä yleensä rauhassa.

– Helsinki on ihan hyvä paikka, mutta joka paikassa on rasisteja.

26-vuotias nimettömänä pysyttelevä somalitaustainen taksikuski harmittelee, että Hussein on sekoittanut taksikuskin työn ja politiikan keskenään.

– Hänen käytöksensä leimaa jonkin verran kaikkia taksinkuljettajia, mutta se asia kuuluu vain hänelle. Hänen pitää itse vastata teoistaan.

Kymmenen vuotta Suomessa asuneen miehen mielestä suurin osa suomalaisista on suvaitsevaisia ja huomioonottavaisia.

– Joskus asiakas käyttäytyy rasistisesti. Silloin pitää olla paksu nahka. Annan juttujen mennä yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos.