Ylilääkäriltä kovaa puhetta Suomen terveydenhuollosta Lääkärilehdessä: ”Edessä rahoitus­katastrofi ja täydellinen romahtaminen”

Ylilääkäri Heikki Laineen mukaan terveydenhuollon tilannekuva on täysin hukassa.

Laineen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö on irtaantunut arkitodellisuudesta.

12.11.2019 9:15

– Suomen terveydenhuolto on ajautunut rahoituskriisiin, joka on ilmaisuna varsin lievä. Ellei jotain tehdä ja pian, edessä on rahoituskatastrofi ja järjestelmän täydellinen romahtaminen, kirjoittaa ylilääkäri Heikki Laine Lääkärilehden kommentissaan.

Laine on Mikkelin keskussairaalan anestesiaylilääkäri ja Lääkäriliiton valtuuskunnan jäsen. Hänen mukaansa sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on irtaantunut arkitodellisuudesta ja terveydenhuollon tilannekuva on täysin hukassa.

Laineen mukaan kriisin syy on STM:n säätämät asetukset ja ohjeet, jotka ovat lisänneet terveydenhuollon kustannuksia merkittävästi samalla, kun rahoitus on laahannut jäljessä. Hänen mukaansa lääkäreiden varoituksia ei ole kuunneltu päätöksiä tehdessä.

– Samaan aikaan suunnitellaan hoitotakuiden kiristämistä – ja uusia hoitotakuita perusterveydenhuoltoon ja suun terveydenhuoltoon – mikä on tietysti kaunista ja kivaa. Kuitenkaan rahaa ei tällä hetkellä ole enää entistenkään takuiden hoitamiseen, Laine kirjoittaa.

Ministeriön lisäksi Laine syyttää myös sen asetuksia valvovia aluehallintovirastoja ja Valviraa. Hänen mukaansa viranomaiset jakavat uhkasakkoja ja pyytävät toistuvasti selvityksiä, joiden tekemiseen menee loppuun palaneiden ylilääkärien viimeinenkin resurssi.

– Resurssit eivät enää kerta kaikkiaan riitä täysin utopististen ja kalliiden lainsäädännöllisten velvoitteiden täyttämiseen. Talousarviot saadaan miinuksen puolelle viimeistään sillä, että jokin yskivä, sinänsä kiireettömän hoidon hoitotakuu pitää uhkasakkojen pelossa saada hoidettua kuntoon tolkuttoman kalliilla ostopalvelulla, Laine toteaa.

Laineen mukaan terveydenhuoltoon tarvitaan kiireesti lisäresursseja, joita saadaan vähentämällä määräysten ja asetusten aiheuttamia ”täysin turhia kustannusvelvoitteita”. Hän toivoo lakien ja asetusten valmistelijoilta toteuttamiskelpoisia säädöksiä.

– Mistä ihmeen ratakiskosta tämä pitäisi vääntää pilvilinnoissa lilluville päättäjille, Laine kysyy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?