ESS: Sinebrychoffin panimo katkaisi asiakkuuden natsikyltillään kohauttaneen kyläbaarin kanssa – ”Meillä on erilainen näkemys lauseesta” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

ESS: Sinebrychoffin panimo katkaisi asiakkuuden natsikyltillään kohauttaneen kyläbaarin kanssa – ”Meillä on erilainen näkemys lauseesta”

Panimon viestintä- ja vastuullisuusjohtajan mukaan ”Arbeit macht frei” -iskulausetta kantava kyltti ei ole linjassa yrityksen arvojen kanssa.

11.11.2019 22:48

IS kertoi aiemmin maanantaina Kärkölässä Lappilan kylällä sijaitsevan Tankki-baarin julkisivuun ilmestyneestä kyltistä, joka on herättänyt huomiota ja närkästystä ohikulkijoissa sekä myös sosiaalisessa mediassa. Kuvien perusteella kyltti on pienoismalli pahamaineisen Auschwitzin keskitysleirin portissa olevasta ”Arbeit macht frei” -kyltistä.

Kyltissä oleva iskulause tarkoittaa suomeksi ”työ vapauttaa”, ja se tunnetaan nykyään ennen kaikkea miljoonia juutalaisia toisen maailmansodan aikaan murhanneiden natsien suosimana iskulauseena.

Baarin ja kiinteistön omistava Juha Koskinen ei perustellut IS:lle tarkemmin kyltin olemassaoloa. Hän on kuitenkin keräillyt pidemmän aikaa sotaan liittyvää esineistöä sekä armeijakalustoa, joilla baaria ja sen pihamaata on somistettu.

Koskinen ei ollut omien sanojensa mukaan saanut kyltistä henkilökohtaisesti negatiivista palautetta yhtä kirjettä lukuun ottamatta. Hän ei myöskään ollut aikeissa poistaa kylttiä.

– Tämä varmaan pahenee tästä, kun juttu rupeaa turpoamaan, mutta en minä sitä enää pois rupea ottamaan. Tämä alkaa olla jo periaatekysymys, Koskinen sanoi.

Etelä-Suomen sanomat uutisoi myöhemmin maanantaina, että Sinebrychoffin panimo oli katkaissut asiakkuussuhteensa Tankki-baariin. Panimon viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Marja-Liisa Weckström kertoi lehdelle, että kyltti ei vastaa yrityksen arvoja.

Panimon kerrottiin saaneen tiedon kyltistä jo viime torstaina Twitterin välityksellä. Sinebrychoffin edustajat kävivät Weckströmin mukaan toteamassa tilanteen paikan päällä sekä keskustelemassa asiasta yrittäjän kanssa.

Yrittäjälle annettiin tuolloin viikonlopun yli aikaa poistaa kyltti, mutta hän kieltäytyi, koska ei nähnyt siinä mitään arveluttavaa.

– Meillä on erilainen näkemys lauseesta. Emme jatka yhteistyötä. Ehkä hän löytää jonkun toisen panimon yhteistyökumppanikseen, Weckström sanoi ESS:lle.

Koskinen kertoi aiemmin olevansa tietoinen kyltin herättämistä kielteisistä ajatuksista, sillä hän on vieraillut natsien entisillä keskitysleireillä Saksassa ja Puolassa. Ne eivät kuitenkaan häntä haitanneet.

– Ei häiritse ollenkaan. Se on miten kukakin asian näkee. Onhan se nähtävillä tälläkin hetkellä jokaisen leirin portin yläpuolella, ja keräävät vielä pääsymaksuakin, Koskinen huomautti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?