Pentti Linkola tyrmää tyttöjen koulutuksen ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi – fanittaa silti Greta Thunbergiä: ”Suurenmoinen tyttö” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pentti Linkola tyrmää tyttöjen koulutuksen ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi – fanittaa silti Greta Thunbergiä: ”Suurenmoinen tyttö”

Kritiikkiä osakseen saanut ilmastokannanotto ei tyydytä armottomista ympäristöresepteistään tunnettua kalastaja-kirjailijaa.

Valtiovallan vaikuttamishalukkuutta epäilevää Linkolaa, 86, kiinnostaa huomattavasti enemmän ruotsalaisen Greta Thunbergin aktivismi.

12.11.2019 7:14

Viime viikon tiistaina maailmaa kuohutti BioScience-tiedejulkaisussa ilmestynyt kannanotto, jossa varoitettiin maapallon elonkehää uhkaavasta ympäristökatastrofista. Samalla kerrottiin, että julkaisun oli allekirjoittanut 11 000 tutkijaa.

Torstaina kannanoton uskottavuus asetettiin kuitenkin kyseenalaiseksi, kun nimilista allekirjoittajista poistui. Tarkkailijat kerkesivät huomata, että listassa oli ollut muun muassa Mikki Hiiren ja Harry Potterin rehtorin nimet.

Nimilistaa ei ole vielä palautettu julkaisun kotisivulle uudelleen tarkasteltavaksi.

Mediassa näkyvyyttä sai osakseen myös kohta, jossa yhdeksi ratkaisuksi esitetään syntyvyyden säännöstelyä. Valtaosin kehitysmaissa muhivaan väestöräjähdykseen voidaan tutkijoiden mukaan puuttua lisäämällä tyttöjen koulutusta.

– On havaittu, että koulutuksen myötä tytöt ja äidit eivät enää halua yhtä isoja perheitä. He huomaavat, että elämässä voi edetä paremmin koulutuksen avulla, sanoo Helsingin yliopiston kestävän kehityksen professori Kristina Lindström, yksi kannanoton suomalaisista allekirjoittajista.

Lindströmin mukaan kannanoton puheet ”ilmastohätätilasta” ja ”ennennäkemättömistä kärsimyksistä” eivät ole yliampuvia. Hän korostaa, että allekirjoittaneiden joukossa on ollut arvostettuja tieteentekijöitä.

– Kaikki tiedostavat ongelman olemassaolon, ja kuitenkin ratkaisut viipyvät. On se minun mielestäni hälyttävää. On mahdollista, että tämä päättyy huonosti, ja monet merkit viittaavat siihen.

 Koulutettuina he alkavat lentää ympäri maailmaa ja kulutus kasvaa 5–10-kertaiseksi.

Linkola tyrmää: ”Savimajoissaan afrikkalaistytöt kuluttavat vähemmän”

YK:n tämänvuotinen ennuste povaa Afrikan väkiluvun paisuvan vuosina 2020-2100 1,3:sta miljardista 4,3:een miljardiin.

Liikakansoituksesta jo 1970-luvulla varoitellut ympäristöfilosofi Pentti Linkola kertoo olevansa mielissään, että väestöpolitiikka on sulautunut osaksi kansainvälistä ilmastokeskustelua. Ehdotus kehitysmaissa asuvien tyttöjen kouluttamisesta sitä vastoin saa mieheltä täystyrmäyksen.

– Mitä enemmän koulutetaan, sitä enemmän kulutetaan. Savimajoissaan afrikkalaistytöt kuluttavat vähemmän. Koulutettuina he alkavat lentää ympäri maailmaa ja kulutus kasvaa 5–10-kertaiseksi, Linkola jyrähtää.

Väestönkasvun hillitsemiseksi Linkola esittää itse kehitysavun lakkauttamista ja Euroopan rajojen sulkemista. Hukkuvien pakolaisten pelastaminen Välimereltä on ympäristöfilosofin mukaan jäävuoren huippu.

– Kun tiaisten tai käpytikkojen kanta kasvaa liikaa, ne lähtevät vaeltamaan, ja enemmistö hukkuu. Saman pitäisi päteä pakolaisiin. Totisesti saisivat hukkua mereen, lataa Linkola.

Euroopan kantaväestön Linkola näkee harvenevan nykyisin toivotulla tavalla, joskin lapsilisistä ja muista syntyvyyskannustimista pitäisi luopua. Syyskuussa Suomea järkyttänyt väestöennuste suomalaisten ennätysalhaisesta syntyvyydestä on Linkolan mukaan suurimpia ilouutisia aikoihin.

Pentti Linkola tunnetaan tiukoista kannanotoistaan ympäristöasioihin.

Ympäristöfilosofi ei usko, että tutkijoiden kannanotto kirvoittaa poliittisella tasolla toimenpiteitä. Hän muistelee tiedemiesten esittäneen samanlaisia näkemyksiä ennenkin.

– Päättäjille se on kasvua, kasvua ja kasvua vain. En usko heidän kuuntelevan mitään, paitsi toki metsätalousmiehiä ja teollistajia.

Valtiovaltaa kohtaan tuntemastaan luottamuspulasta huolimatta Linkola ei pidä ympäristöaktivistien ja tutkijoiden pyrkimyksiä turhanpäiväisinä. Erityisesti 86-vuotiaan ympäristöfilosofin sydäntä lämmittää seitsemänkymmentä vuotta nuorempi ruotsalaisaktivisti Greta Thunberg.

– Seuraan kovasti, mitä hänestä kerrotaan. Onhan hän jopa vähän hullunkurisella tavalla suurenmoinen tyttö. Saa nähdä, miten pitkään hän vielä jaksaa taistella, Linkola sanoo.

Professori: Kenelläkään ei ole toista suurempaa oikeutta kuluttaa

Professori Kristina Lindström painottaa, että Afrikalla on kehittyessään huomattavat mahdollisuudet siirtyä suoraan ympäristöystävällisempään kulutukseen. Ympäristötieteellistä tutkimustietoa on moninkertaisesti enemmän kuin esimerkiksi Euroopan ja Yhdysvaltojen teollistumisen aikoihin.

Linkolan kritiikki ei miellytä professoria, jonka allekirjoittaman kannanoton mukaan väestönkasvua tulee rajoittaa sosiaalisen ja taloudellisen oikeudenmukaisuuden ehdoilla.

– Kenelläkään ei ole toista suurempaa oikeutta kuluttaa. Emme voi sanoa afrikkalaistytöille, että pysykää siellä savimajoissanne, Lindström sanoo.

Professorin mukaan väestönkasvun torjumiseksi tarvitaan runsaasti tutkimustietoa, jota tulee teettää ensisijaisesti Afrikan kohdemaissa. Paikallisväestön kanssa on tehtävä tasavertaisuuteen perustuvaa yhteistyötä.

– Ei voi mennä sanomaan, että teidän pitää synnyttää vähemmän. Pitää ymmärtää paikallisoloja, ja etsiä yhdessä ratkaisuja.

Huolestuttavana kehitysaskeleena Lindström pitää Yhdysvaltain vähentynyttä neuvonantoapua Afrikkaan Donald Trumpin presidenttikaudella. Kiinteä osa apuohjelmaa on ollut perhesuunnittelu. Kirkon ulkomaanapu saa toiminnastaan professorilta kiitosta.

– Myös äitien tulee ymmärtää tämän asian hyödyt. Usein perheistä lähetetään kouluun vain yksi poika. On tärkeää, että tytöt saavat käydä koulunsa loppuun asti, eikä heitä vain naiteta synnyttämään paljon lapsia miehille, Lindström sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?