Lappilan kyläbaarin oven yläpuolelle ilmestynyt natsien iskulause herättää hämmennystä – ”Se on miten kukakin asian näkee” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lappilan kyläbaarin oven yläpuolelle ilmestynyt natsien iskulause herättää hämmennystä – ”Se on miten kukakin asian näkee”

Tankki-baarin omistaja Juha Koskinen kertoo ostaneensa huomiota herättävän kyltin Lahden Rompetorilta.

Julkaistu: 11.11.2019 17:45

Kärkölän Lappilassa sijaitsevan baarin omistaja kertoo saaneensa kyltistä vain yhden negatiivisen palautteen.

Kärkölässä Lappilan kylässä sijaitsevan Tankki-baarin oven yläpuolelle ilmestyi hiljattain huomiota herättävä kyltti. Baarin varsinaisen nimikyltin yläpuolelle on kiinnitetty pienoisversio Puolassa sijaitsevan Auschwitzin keskitysleirin portin ”Arbeit macht frei”-kyltistä.

Saksankielinen fraasi tarkoittaa suomeksi ”työ vapauttaa”, ja nykyään se tunnetaan ennen kaikkea Saksan natsivallan aikaisena iskulauseena. Lause herättää monien mielessä synkkiä kaikuja, sillä natsien on arvioitu surmanneen leireillä järjestelmällisesti miljoonia juutalaisia sekä muihin vähemmistöryhmiin kuuluneita ihmisiä.

Tankki-baarin kyltistä ensimmäisenä uutisoineen Seutu4-paikallislehden mukaan kyltti on herättänyt ohikulkijoissa sekä ihmetystä että närkästystä. Baarin ja kiinteistön omistaja Juha Koskinen kertoo IS:lle ruuvanneensa kyltin paikoilleen suunnilleen pari kuukautta sitten.

– Se nyt on laitettu sinne, mitäs siitä sen enempää, perustelee Koskinen kylttiä IS:lle.

Koskinen kertoo saaneensa henkilökohtaisesti vain yhden negatiivisen palautteen, joka tuli hänelle kirjeen muodossa.

– Siinä sanottiin, että tuntuu pahalta, kun koiraa taluttaa, eikä voi sen vuoksi tulla iltaoluelle käymään. Hän nyt ei muutenkaan käy täällä kuin kerran kaksi vuodessa, Koskinen sanoo.

Hän kertoo kuitenkin kuulleensa myös positiivisia kommentteja asiakkailta kylttiin liittyen.

”Ei häiritse ollenkaan”

Koskinen harrastaa sotakaluston keräilyä, ja sen vuoksi baarin pihamaalta löytyy muun muassa panssarivaunuja, telahaupitseja sekä tykistökalustoa. Sama teema jatkuu myös baarin sisätiloissa, joita on somistettu niin ikään sotateemaisilla esineillä.

Koskinen kertoo ostaneensa kyltin Lahden Jokimaalla sijaitsevalta Rompetorilta. Hän sanoo olevansa hyvin tietoinen kyltin herättämistä ajatuksista.

– Olen käynyt kaikki leirit lävitse Saksassa ja Puolassa, joka ainoan. Olen kiertänyt Puolassa erittäin paljon, hän kertoo.

Kyltin aiheuttamat kielteiset reaktiot eivät häntä kuitenkaan haittaa.

– Ei häiritse ollenkaan. Se on miten kukakin asian näkee. Onhan se nähtävillä tälläkin hetkellä jokaisen leirin portin yläpuolella, ja keräävät vielä pääsymaksuakin, Koskinen huomauttaa.

Minkälaisia ajatuksia keskitysleireillä käyminen herätti?

– Eihän ne kauhean mukavia ajatuksia ollut, paskaahan tapahtuu paljon maailmassa tänäkin päivänä. Näin on maailmalla tapahtunut.

Koskinen muistuttaa myös Neuvostoliittoa vuosina 1922–1953 johtaneen Josif Stalinin aikana tapetuista kymmenistä miljoonista ihmisistä. Hän ei sulje pois sitäkään mahdollisuutta, että baarin oven yläpuolelle voisi ilmestyä myös tähän teemaan liittyviä symboleja.

– Varmaan kohta laitetaankin, niin saatte uuden jutun, Koskinen sanoo.

Huomio ei tullut yllätyksenä

Kyltistä on uutisoinut myös Etelä-Suomen Sanomat, ja se on herättänyt jonkun verran keskustelua myös sosiaalisessa mediassa. Koskiselle huomio ei ole tullut aivan täytenä yllätyksenä.

– Eka pikkujuttu kun tuli, niin aavisteltiin, että eiköhän tämä tästä vielä turpoa.

Kylttiä hän ei aio oven yläpuolelta kuitenkaan poistaa.

– Tämä varmaan pahenee tästä, kun juttu rupeaa turpoamaan, mutta en minä sitä enää pois rupea ottamaan. Tämä alkaa olla jo periaatekysymys, Koskinen sanoo.

Myös Tankki-baarin pihalla oleva armeijakalusto on aiheuttanut hämmennystä aiemmin. Muun muassa Yle uutisoi vuonna 2015 sen paikallisissa herättämästä huomiosta.