Onko valehtelu oikea tapa herättää keskustelua, ”Husu” Hussein? Näin kaupunginvaltuutettu kommentoi kohua

Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein kommentoi taksijupakkaa Ilta-Sanomille.

Taksikuskina osa-aikaisesti työskentelevä kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein selitti tänään Facebookissa huomiota herättänyttä twiittiään, jossa kertoi heittäneensä rasistisesti käyttäytyneen asiakkaan ulos taksistaan.

Taksi Helsinki kertoi IS:lle myöhemmin Husseinin auton lokitietojen paljastaneen, ettei näin tapahtunut. Hussein myönsi asian myös Facebook-päivityksessään.

Husseinin Facebook-päivityksen mukaan twiitti oli ”yhteen vetävä kertomus taksikuskin rasistisesta arjesta” ja että sen tarkoitus oli herättää keskustelua ulkomaalaisten taksikuskien kokemasta jatkuvasta rasistisesta häirinnästä.

Ilta-Sanomat tavoitti Husseinin maanantaina puhelimitse kommentoimaan tapausta.

Onko valehtelu mielestäsi oikea tapa herättää tätä keskustelua?

– En kokenut siinä hetkessä valehtelevani, vaan olin vihainen, kun kirjoitin sitä.

Entä sitten myöhemmin?

– Kun kirjoitin, olin vihainen enkä ollenkaan odottanut, että jäädään kiinni siihen, onko joku jäänyt autosta pois tai olenko heittänyt henkilön autosta pois. Halusin synnyttää keskustelua taksikuskien kokemasta rasismista.

– Keskustelu alkoi vain elää omaa elämäänsä. Oli liian myöhäistä vaikuttaa enää mihinkään. Ajattelin vain, että odotan, kunnes selvitykset on tehty ja sitten kerron oman näkemykseni asiasta. Nyt se näkemykseni on tuolla netissä.

Hussein kirjoitti alun perin välikohtauksen tapahtuneen sunnuntaina aamuyöllä. Taksi Helsingin mukaan ainoa ajankohta, jona Husseinin antamat yksityiskohdat matkasta, paikasta ja tapahtuma-ajasta voisivat edes jotenkin täsmätä, oli kuitenkin keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Hussein kertoo saaneensa Taksi Helsingiltä sijaintitietoselvityksen taksistaan. Hänen mukaansa selvityksessä näkyy matka, joka alkoi keskiviikon ja torstain välisenä yönä kello 02.57 ja päättyi Tuusulanväylällä klo 03.12.

– Se on se matka, josta minulle jäi paljon pahaa mieltä ja olisi pitänyt heittää asiakas ulos, mutta en heittänyt.

Hussein kertoo kirjoittaneensa päivityksen sunnuntaina kohdattuaan edellisenä yönä useita rasistisesti käyttäytyneitä asiakkaita. Hän oli harmissaan siitä, että ei mielestään ollut osannut toimia oikein näiden kanssa. Asia vaivasi häntä huonosti nukutun yön jälkeen vielä sunnuntainakin.

Hussein selittää päätyneensä lopulta kirjoittamaan sen, mitä hänen olisi mielestään pitänyt tehdä, niin kuin hän todella olisi tehnyt niin.

– Tarkoitukseni ei ollut lähteä kertomaan mitään tarinoita. Kerroin asian, joka on tapahtunut. Olisi pitänyt sanoa, että halusin heittää (matkustajan ulos), mutta en tehnyt niin. Tuosta kohdasta valehtelin, ja olen siitä pahoillani.

Itse asia eli kuljettajien kokema rasismi on tärkeä aihe. Jos se on niin yleistä kuin olet kertonut, eikö siitä olisi riittänyt todellisiakin esimerkkejä?

– Niitä on, ja tämähän on yksi niistä. Valhe tässä on se, että sanoin heittäneeni henkilön pois kyydistä, mutta se että se tapahtui, ei ole valhetta. Olen tehnyt tästä rikosilmoituksenkin.

Helsingin poliisista kerrottiin ensin, ettei sen järjestelmissä näy Husseinin nimellä tehtyjä rikosilmoituksia. Netin kautta tehdyissä rikosilmoituksissa on tosin kirjaamossa pitkä jono, joten kaikki ilmoitukset eivät välttämättä ole vielä näkyvissä. Myöhemmin poliisista tarkennettiin, ettei poliisi kommentoi yksittäisten kansalaisten tekemiä rikosilmoituksia.

Ilta-Sanomat pyysi Husseinia välittämään kirjallisia todisteita rikosilmoituksista, mutta hän kieltäytyi vetoamalla siihen, että asia on poliisitutkinnassa.

Kirjoitit Twitterissä viime tiistaina, että ”Kun olen väärässä myönnän ensimmäisenä ja pyydän anteeksi sitä.” Menikö tämä ihan niin?

– Olin väärässä siinä, että sanoin heittäneeni henkilön pois. Mutta en ole väärässä muista asioista. En ole väärässä siitä, että olen kokenut rasismia.

Olet myös kaupunginvaltuutettu. Miten itse luulet valehtelun vaikuttavan uskottavuuteesi poliitikkona?

– Jos olen valehdellut jostain, se selviää aina. En ole mielestäni valehdellut tässä. Mitä tulee näihin muihin ulostuloihin, ihmiset päättävät itse, pitävätkö ne paikkansa vai eivät. En voi mitään sille, miten ihmiset suhtautuvat sanomisiini.

– Tiedän että olen tehnyt virheen ja olen pahoillani siitä, että olen tehnyt virheen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?