Lajittelukeskus kello 6.15: Postilla 32 vuotta työskennellyt Eija liittyi lakkovahtien joukkoon: ”Tässäkö on kiitos kaikista näistä vuosista?”

rac

Julkaistu:

Postilakko alkoi aamukuudelta.
Kun postilaisten lakko alkoi aamukuudelta, lajittelukeskuksen portilla Helsingin Ilmalassa päivysti jo kolme keltaisiin liiveihin pukeutunutta lakkovahtia.

Postin suunnitelmat vaihtaa satojen työntekijöiden työehtosopimus halvempaan veisi taloudellisen pohjan elämältä, he sanovat. Siksi lakossa aiotaan olla niin kauan kuin pitää.
  • Jutun alussa olevalla videolla postintyöntekijä Topi Saksala kertoo, mitä työehtosopimuksen muutoksesta seuraisi.
– Jos se menee läpi yhdellä osastolla, se menee pian kaikilla. Sehän tarkoittaa, että meillä on kohta kaikki postilaiset sosiaaliluukulla. Se on kuin valtiolta otettaisiin rahaa yhdestä taskusta ja laitettaisiin toiseen taskuun, postityöntekijä Jari Haaranen sanoo.


Pian kello kuuden jälkeen lakkovahtien joukkoon liittyi yövuorosta poistuva Posti- ja logistiikka-alan unionin Pasilan osaston puheenjohtaja Eija Heikkilä.

Heikkilän mukaan työntekijöiden on ollut vaikea uskoa Postin suunnitelmia todeksi.

Hän on itse ollut talossa 32 vuotta. Jos Postin vaihtaa työehtosopimusta suunnitelmiensa mukaan, Heikkilän palkka putoaa hänen omien laskujensa mukaan 1 450 euroa.

– Tämäkö on kiitos kaikista näistä vuosista? Heikkilä kysyy.


Samaan aikaan Postin johdolle on maksettu palkkioita ja valtiolle on tuloutettu osinkoja.

Heikkilän mukaan Postilla on paljon pitkäaikaisia työntekijöitä. Mihin yli viisikymppiset enää työllistyisivät, jos yrittäisivät hakea parempaa työtä, hän suree.

– Olemme pahoillamme asiakkaiden puolesta, mutta meillä ei ole vaihtoehtoa.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU kertoi sunnuntaina, että aikoo pidentää koko maan tavara- ja tietoliikennettä huomattavasti hidastavaa lakkoa aiemmin ilmoitetusta kahdesta viikosta jopa kuukauteen. Silloin lakko kestäisi 8. joulukuuta saakka. Lakko kattaa noin 10 000 työntekijää.

Postin poikkeustilannejohtaja Jarmo Ainasojan mukaan eniten lakko vaikuttaa paperipostiin, jonka sumaa kyetään selvittelemään vasta lakon päätyttyä. Posti on ilmoittanut tiedottavansa lakon mahdollisista vaikutuksista palveluihin päivittäin.

Postilakon pitkittyminen saattaa vaikuttaa paperipostin kulun lisäksi myös joulusesongin alun pakettiliikenteeseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt