OAJ:n koulutus­johtaja moittii poliitikkoja liioittelusta joulu­juhla­keskustelussa: ”Hämmentää kouluja”

Julkaistu:

OAJ:n koulutusjohtajan Heljä Misukan mukaan moni poliitikko on ymmärtänyt apulaisoikeusasiamiehen linjauksen väärin.
Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen linjaus kouvolalaiskoulun kirkossa järjestetystä joulujuhlasta on kirvoittanut runsaasti julkista keskustelua. Linjauksen mukaan koulu toimi lainvastaisesti, kun se järjesti koulun joulujuhlan kirkossa uskonnollisena tilaisuutena. Myös monet poliitikot ovat ottaneet kiivaasti kantaa keskusteluun.
Tutkijatohtori Johanna Vuorelma ihmetteli Helsingin Sanomien haastattelussa kannanottoja, joita osa poliitikoista on esittänyt apulaisoikeusasiamiehen päätöksestä.

– Onko niin, että siellä oikeasti ollaan luettu väärin tämä päätös, vai onko se tietoista harhauttamista, jossa puhutaan ihan muusta asiasta? Minua ainakin kiinnostaisi tietää, Vuorelma sanoi Helsingin Sanomille.

Myös Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka kummastelee joidenkin poliitikkojen reaktioita.

– Apulaisoikeusasiamies on eduskunnan valitsema. Oudoksun sitä, että niin moni saman talon kansanedustajista lähtee arvostelemaan hänen päätöstään ja tulkitsemaan sitä väärin, Misukka sanoo IS:lle.

Koulutusjohtajan mielestä poliitikot ovat liioitelleet linjaukseen liittyviä tekijöitä.

– Osa poliitikoista haluaa hyötyä tämän tyylisistä tilanteista ja ylitulkita asioita, kuten moni kansanedustaja on nyt tehnyt, Misukka sanoo.

– Sitten muut jatkavat omilla tulkinnoillaan ja koko juttu meinaa karata käsistä.

Misukan mielestä joistain poliitikkojen ulostuloista huomaa, että apulaisoikeusasiamiehen linjaus on lähtökohtaisesti ymmärretty väärin.

– Moni on saanut käsityksen, että joulukirkkoa ei saa enää järjestää. Siitähän tässä ei ole kysymys. Joulukirkon saa pitää, mutta kaikille yhteisen joulujuhlan ei tule olla uskonnollinen, hän painottaa.
Koulutusjohtaja muistuttaa, että vellova keskustelu ”hämmentää kouluja”.

– Meidän [OAJ:n] täytyy varmaan tehdä uudet ohjeet, että asiaan saadaan nopeasti selvyyttä. Koulujen on vaikea hahmottaa, mitä tässä on oikeasti päätetty, Misukka kertoo.

Misukan mukaan juhlallisuuksien ohjenuorat tarkentuivat kouluille vuonna 2014, kun perustuslakivaliokunta antoi asiasta lausunnon ja Opetushallitus teki kouluille uudet ohjeet. Tuolloin päätettiin, että koulun juhliin voi sisältyä joitakin uskonnollista alkuperää olevia perinteitä, kuten suvivirren laulamista. Nyt apulaisoikeusasiamies linjaa kuitenkin aiempaa tiukemmin, että koulun joulujuhlaa ei pitäisi järjestää kirkossa.

– Nyt joulun alla, kun kouluissa on suunniteltu juhlia jo pitkälle, heräsi uusi hämmennys, Misukka harmittelee.

Hän kertoo ymmärtävänsä, että monille kouluille kirkko saattaa olla tilan puolesta helppo, tai jopa ainut mahdollinen, paikka järjestää juhlia.

– Tilaisuuksien ei silti pitäisi olla uskonnollisia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt