Susi raateli metsästyskoiran Parikkalassa lähellä suosittua ulkoilureittiä – poliisi kehottaa pitämään lemmikit kytkettynä

Julkaistu:

Poliisi ei tutki tapauksen osalta minkäänlaista rikosta, vaan tiedottaa asiasta alueen asukkaiden lemmikkien turvallisuuden vuoksi.
Kaakkois-Suomen poliisilaitos kertoo epäilevänsä metsästyskoiran joutuneen suden raatelemaksi Parikkalan Otramäessä.

Poliisin mukaan metsästäjä oli lauantaina aamupäivällä kouluttamassa reilun vuoden ikäistä norjanharmaata hirvikoiranaarasta. Koiran omistaja oli todennut koiran olevan metsässä paikallaan, kuullut "uikuttavan äänen" ja löytänyt sen muutamaa minuuttia myöhemmin paikannuspannan avulla. Koira löytyi todennäköisesti suden raatelemana.

Omistaja oli vienyt koiransa välittömästi eläinlääkärille. Lääkäri totesi koiran vammojen olevan niin vakavat, ettei hänelle jäänyt muuta mahdollisuutta kuin lopettaa koira.

Koiran rinnassa olevat puremajäljet olivat lävistäneet keuhkot ja katkoneet kylkiluut ja lisäksi koiran takajalassa oli puremajäljet.

– Metsästäjät tiedostavat asian, että näin saattaa joskus käydä. Tältä syksyltä en muista vastaavaa, mutta on näitä ollut aiemminkin. Useimmiten ne ajoittuvat metsästysaikaan, rikosylikonstaapeli Ilkka Vainikka kertoo IS:lle.

Poliisi ei tutki tapauksen osalta minkäänlaista rikosta, vaan tiedottaa asiasta alueen asukkaiden lemmikkien turvallisuuden vuoksi, sillä koiran omistaja kertoi poliisille tapahtumapaikan sijaitsevan lähellä Pöröpeikon retkeilypolkua.
Vainikka kertoo, etteivät kaikkien polulla käyvien ulkoilijoiden koirat välttämättä ole kytkettynä ja pyytää huomioimaan asian.

– Se saattaa vaarantaa perhekoirien turvallisuuden.

Ihmisille susista ei useimmiten ole vaaraa. Vainikka muistuttaa, että niin kauan kuin susi pysyy metsässä, siihen ei kohdisteta toimia. Jos se kuitenkin alkaa liikkumaan pihoilla tai ulkoilureiteillä, se voidaan karkottaa. Siihen poliisi pyytää apua paikallisilta metsästäjiltä.

Mikäli toistuva karkotuskaan ei tuota haluttua lopputulosta, poliisi voi viimeisenä keinona päättää suden lopettamisesta. Näin tehtiin lokakuun lopulla Sonkajärven Sukevalla ja marraskuun alussa Joensuun Iiksenvaarassa.

Kesällä julkaistun kanta-arvion mukaan oli maaliskuussa 90 prosentin varmuudella 185–205 sutta ja 19 kokonaan tai suurimmaksi osaksi Suomen puolella liikkuvaa susilaumaa. Lisäksi Suomen ja Venäjän välisen valtakunnanrajan molemmin puolin liikkuvia laumoja oli viisi.

Tiheimmillään reviirejä löytyy Varsinais-Suomesta, Etelä-Satakunnasta, Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalta, Ylä-Savosta, Kainuusta ja Pohjois-Karjalasta. Esimerkiksi Ylä-Savossa Luonnonvarakeskuksen tutkimuksessa löydettiin neljä toistensa naapureina olevaa reviiriä.

Maa- ja metsätalousministeriön viime viikolla vahvistaman Suomen susikannan hoitosuunnitelman mukaan lyhyen aikavälin tavoitteena on vahvistaa kantaa niin, että Suomessa olisi 25 susilaumaa. Samalla hoitosuunnitelmassa otetaan käyttöön useita toimenpiteitä, jotka pyrkivät vastaamaan susireviireillä asuvien ihmisten tarpeisiin ja huoliin.

Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että suden tappamista eläimistä maksettavien vahingonkorvauksien maksatusta parannetaan ja eläinten arvo korvataan täysimääräisesti.