Joulujuhla kirkossa kiellettiin, kouvolalaiskoulun opettaja helpottui: ”Vahvasti uskonnollinen tapahtuma”

Naukion yhtenäiskoulun opettajan mukaan henkilökunnan on oletettu osallistuvan koulun uskonnolliseen joulujuhlaan. Vaihtoehtoisesta juhlasta ei hänen mukaansa ole tiedotettu vanhemmille kunnolla.

10.11.2019 10:56

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen linjaus kouvolalaiskoulun kirkossa järjestetystä joulujuhlasta on herättänyt runsaasti keskustelua. Linjauksen mukaan koulu toimi lainvastaisesti, kun se järjesti koulun joulujuhlan kirkossa uskonnollisena tilaisuutena. Myös monet poliitikot ovat ottaneet kantaa keskusteluun.

Naukion yhtenäiskoulun rehtorin mukaan niille, jotka eivät ole halunneet kirkkojuhlaan osallistua, on järjestetty koululla korvaava juhla. Tilaisuuteen on osallistunut vuosittain kymmenkunta oppilasta. Koulussa on kaiken kaikkiaan 400 oppilasta.

Rehtori kertoi IS:lle yllättyneensä, että ”korvaava juhla ei kelpaa”. Hänen mukaansa joulujuhla on järjestetty kirkossa siksi, että kaikki koulun oppilaat mahtuisivat yhteen tilaan. Rehtorin mukaan kirkossa järjestetyssä joulujuhlassa ohjelma on ollut samankaltaista kuin koululla järjestetyissä joulujuhlissa.

Opettaja: ”uskonnollinen tapahtuma”

Naukion yhtenäiskoulussa pitkään työskennellyt opettaja kertoo IS:lle ihmettelevänsä rehtorin väitettä, jonka mukaan joulujuhlan ”ohjelma on ollut samankaltaista kuin koululla järjestetyissä joulujuhlissa”.

Opettajan mukaan tilaisuus on selkeä jumalanpalvelus.

– Joulujuhla se ei missään tapauksessa ole. Kyseessä on vahvasti uskonnollinen evankelisluterilainen tapahtuma, hän sanoo.

Juhla alkaa opettajan mukaan kynttiläkulkueella, jonka päätteeksi kynttilät jätetään kirkon alttarille. Sen jälkeen ”alkavat urkupillit ja papin puheet”. Paikalla lauletaan myös virsiä ja tunnustetaan uskontoa esimerkiksi nousemalla ylös ja istumalla oikeilla hetkillä, hän kertoo.

Rehtorin mainitsema nuorimpien oppilaiden joulukuvaelma on opettajan mukaan myös uskonnollinen: hänen mukaansa kyseessä on seimikuvaelma, joka kertoo Jeesuksen syntymästä.

– Kuoro on valinnut, mitä siellä esitetään välissä. Muita ei-uskonnollisia ohjelmanumeroita siellä ei ole.

Opettajan mielestä kirkko ei toimi hyvänä juhlatilana edes käytännön syistä.

– Kirkon akustiikka on huono esityksille, eikä joulukuvaelman sanoja kuule kuin eturivi, hän sanoo.

”En halua joutua silmätikuksi”

Opettajan mielestä koulussa ei ole toteutunut uskonnonvapaus, sillä etenkin henkilökunnan oletetaan osallistuvan ryhmiensä kanssa kirkossa pidettävään joulujuhlaan.

– Se tuntuu pakkopullalta. Paikalla pitää olla ja suorittaa työtehtävä.

Hän ei ole itse kokenut, että hänellä olisi työntekijänä muuta vaihtoehtoa kuin mennä kirkkoon, sillä oppilaille ei muuten olisi riittävästi valvojia.

– Henkilökunnan kanssa ei ole keskusteltu asiasta lainkaan, vaan opettajien on ilman muuta oletettu tulevan kirkkoon suorittamaan virkatehtäviään, opettaja kertoo.

– En ole uskaltanut mennä sanomaan, että en kuulu kirkkoon, enkä halua mennä sinne. En halua joutua silmätikuksi.

Opettajan mukaan hän ei ole huomannut, että vaihtoehtoisesta juhlasta olisi tiedotettu kaikille huoltajille. Hänen mukaansa vaihtoehdosta on ilmoitettu vain niille, jotka opiskelevat esimerkiksi elämänkatsomustietoa.

– He voivat jäädä juhlan ajaksi sitten koululle.

Opettaja pitää apulaisoikeusasiamiehen linjausta tervetulleena.

– Joulujuhla, mihin kaikki voivat uskontoon katsomatta osallistua, pitäisi pitää erikseen. Sitten ne, jotka haluavat kirkkoon mennä, voivat tehdä niin, hän tuumaa.

IS on nähnyt asiakirjan, joka vahvistaa opettajan työsuhteen Naukion yhtenäiskoulussa.

Alla näkyy Naukion yhtenäiskoulun joulukirkon ohjelma vuodelta 2017:

”Olisi mukava, jos muistettaisiin lasta”

Vaihtoehtojuhlaan osallistuvan lapsen äiti kertoo oman näkemyksensä Ilta-Sanomille.

– Olisi mukava, jos näissä nyt käytävissä keskusteluissa muistettaisiin lasta ja lapsen näkemystä sellaiseen asiaan, ettei voi juhlia tärkeimpien ystäviensä ja luokkansa kanssa yhteisessä juhlassa, ja tämä esitetään vielä hänen omana valintanaan jäädä ulkopuolelle, hän toteaa.

Toinen lukija sanoo osallistuneensa vaihtoehtoiseen juhlaan jo pienestä pitäen, eikä se ole koskaan tuonut hänelle minkäänlaista mielipahaa.

– Päinvastoin, olen aina pitänyt erityisohjelmasta. Olemme yleensä katselleet elokuvia tai askarrelleet. Joskus on ollut pientä joulupurtavaakin. Mielestäni korvaava ohjelma on ollut mielenkiintoinen, eikä koskaan ole ollut mitään ongelmaa sen suhteen, hän kommentoi.

– Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Pasi Pölösen kommentti aiheesta oli täysin tarpeeton ja aiheeton. Sitä paitsi, joulujuhla kirkossa kuuluu suomalaiseen kouluperinteeseen, eikä sitä pitäisi millään tavalla kritisoida.

Alla näkyy Naukion yhtenäiskoulun ”vaihtoehtojuhlan” ohjelma vuodelta 2017:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?