Huikea lämpötilaero pohjoisen ja etelän välillä: Lapissa mitattiin syystalven pakkasennätys – ”Voi tulla vielä kylmempiä lukemia” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Huikea lämpötilaero pohjoisen ja etelän välillä: Lapissa mitattiin syystalven pakkasennätys – ”Voi tulla vielä kylmempiä lukemia”

Julkaistu: 10.11.2019 9:33

Vielä alkuviikosta etelän ja pohjoisen lämpötiloissa säilyy selkeä ero.

Syystalven toistaiseksi korkeimmat pakkaslukemat, 30,6 miinusastetta mitattiin sunnuntaiaamuna Muonion Alamuoniossa. Forecan meteorologi Ilkka Alanko kertoo, että lämpötila laski vielä puoli kahdeksalta aamulta Sodankylän Vuotsossa, jossa mitattiin 30,3 pakkasastetta.

– Huomenna aamulla voi tulla vielä kylmempiä lukemia, Alanko sanoo.

Sää jatkuu vastaavissa merkeissä vielä alkuviikosta. Suuressa osassa maata sataa. Etelässä lämpölukemat pysyttelevät 5-6 asteessa, pohjoisessa taas on kireää pakkasta. Lämpötilaero pohjoisen ja eteläisen Suomen välillä on lähes 40 astetta.

Maanantaiaamuna pakkasta on myös Länsi-Suomessa ja Uudenmaan länsiosissa. Meteorologi varoittaa liukkaista teistä.

Alanko kertoo, että tilanne pohjoisessa muuttuu keskiviikoksi. Silloin koko maassa vallitsee lauha sää, eikä pohjoisessakaan ole pakkasta enää kuin muutama aste. Viikon kuluessa nollaraja nousee Lappiin asti ja viikon puolessa välissä Oulun korkeudellakin ollaan jo plussan puolella.

– Meille tulee etelänpuoleinen ilmavirtaus. Aiemmin tänne tuli koillisesta kylmää, arktista ilmaa, Alanko sanoo.

Sää on vuodenajalle hyvin tyypillinen. Alangon mukaan marraskuun, joulukuun ja tammikuun ylimmät lämpötilat ovat yleensä kymmenen asteen luokkaa.

– Tällaisissa lauhoissa jaksoissa ei ole mitään kummallista, hän sanoo.