Opetus­ministeri Li Andersson joulu­juhla­kohusta: Suuri osa kommentoijista käsittänyt asian väärin

Kirkkoon kuuluvat ja muut halukkaat voivat myös jatkossa mennä joulukirkkoon, Andersson sanoo.

Opetusministeri Li Anderssonin (vas) tiedossa ei ole, että Suomen kouluissa olisi ongelmia tai epäkohtia koulujen joulujuhliin liittyvissä käytännöissä.

9.11.2019 17:30

Opetusministeri Li Andersson (vas) kommentoi Twitterissä keskustelua, jota on syntynyt eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen linjauksesta koulujen joulujuhlista. Andersson sanoo, että kirkkoon kuuluvat ja muut halukkaat voivat myös jatkossa mennä joulukirkkoon. Hänen mukaansa kaikille oppilaille tarkoitetut yhteiset joulujuhlat järjestetään kuitenkin yhteisessä paikassa, kuten koulussa.

Apulaisoikeusasiamiehen tiistaisen ratkaisun mukaan kouvolalainen koulu toimi lainvastaisesti järjestämällä koulun joulujuhlan uskonnollisena tilaisuutena. Joulujuhla pidettiin kirkossa.

Anderssonin mukaan vaikuttaa siltä, että suuri osa julkisuudessa asiaa kommentoineista on käsittänyt väärin apulaisoikeusasiamiehen ratkaisun.

– Ilmeisesti joillekin on syntynyt käsitys, että tässä oltaisiin kieltämässä joiltakin mahdollisuus osallistua joulukirkkoon. Näinhän ei ole, Andersson sanoo STT:lle.

– Valitettavasti tämä selvästi aiheutti aika laajaa väärinkäsitystä. Suurin osa niistä kommenteista, mitä olen nähnyt, on käsitellyt ihan muuta asiaa kuin tämä apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu.

Anderssonille ei ole tullut tietoon, että Suomen kouluissa olisi ongelmia tai epäkohtia koulujen joulujuhliin liittyvissä käytännöissä. Hänen käsityksensä mukaan apulaisoikeusasiamiehen ratkaisun mukainen toimintalinja on ollut hyvin laajasti ja pitkään käytäntönä kouluissa.

– Mutta on toki hyvä, että jos on epäselvyyttä siitä, niin se on myös todettu ääneen tässä ratkaisussa. Mitään uutta tässä ei mielestäni pitäisi olla.

Andersson ei usko apulaisoikeusasiamiehen ratkaisun aiheuttavan ”mitään sen kummempia muutoksia”. Hän ei aio ryhtyä mihinkään toimiin ratkaisun johdosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?