Joulujuhla kirkossa kiellettiin – nyt puhuu koulun rehtori: ”Yllätti, että korvaava juhla ei kelpaa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Joulujuhla kirkossa kiellettiin – nyt puhuu koulun rehtori: ”Yllätti, että korvaava juhla ei kelpaa”

Kirkossa järjestetty joulujuhla on ollut niin suosittu, että islaminuskoisetkin ovat halunneet tulla kirkkoon, Naukion yhtenäiskoulun rehtori sanoo.

Kouvolalaiskoulun rehtorin mukaan kirkossa järjestetyssä joulujuhlassa ohjelma on ollut samankaltaista kuin koululla järjestetyissä joulujuhlissa.

9.11.2019 16:50

Julkisuudessa on herättänyt porua eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu, jonka mukaan koulun joulujuhlan järjestäminen kirkossa on lainvastaista. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen otti kantaa kouvolalaiskoulun käytäntöön. Koulussa syyslukukausi on päättynyt joulukirkkoon, missä oppilaat ovat esiintyneet, pappi on puhunut ja virsiä on laulettu.

Niille, jotka eivät ole halunneet kirkkojuhlaan osallistua, on järjestetty koululla korvaava juhla. Tilaisuuteen on osallistunut vuosittain kymmenkunta oppilasta. Koulussa on kaiken kaikkiaan 400 oppilasta.

Pölösen mukaan kouvolalaiskoulu on voinut loukata oppilaiden ja heidän huoltajiensa uskonnon ja omantunnon vapautta sekä oppilaiden oikeutta osallistua yhdenvertaisesti koulun joulujuhlaan. Koulun joulujuhla on osa opetusta, jonka tulee olla uskonnollisesti ja katsomuksellisesti sitoutumatonta.

  • Osallistuiko sinun lapsesi kyseiseen joulujuhlaan tai sen korvaajaksi järjestettyyn tilaisuuteen? Ota yhteyttä uutiset@iltasanomat.fi.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan kouvolalaiskoulun käytännössä ongelmallista oli se, ettei kyse ollut yksittäisestä koulun ohjelmaan sisälletystä jumalanpalveluksesta, vaan koulun yhteisen päättäjäisjuhlan korvaamisesta kirkossa järjestetyllä juhlalla.

Naukion yhtenäiskoulun rehtori Kai Mikkonen sanoo Ilta-Sanomille, että odotti apulaisoikeusasiamiehen ratkaisua jo ennen viime joulua. Rehtorin mukaan joulujuhla on järjestetty kirkossa siksi, että kaikki koulun oppilaat mahtuisivat yhteen tilaan. Ilta-Sanomat kysyi, oliko koulu harkinnut, että kirkossa järjestettäisiin ei-uskonnollinen joulujuhla.

– Ei ole harkittu, että ohjelmassa ei olisi mitään kirkollista, kun se kuitenkin kirkossa oli. Kirkosta eronnut ei välttämättä halua tulla koko kirkkoon. Olemme katsoneet, että kaikki halukkaat voivat osallistua korvaavaan ohjelmaan. Kyllä se vähän yllätti, että korvaava juhla ei kelpaa, Mikkonen sanoo.

Mikkosen mukaan kirkossa järjestetyssä joulujuhlassa ohjelma on ollut samankaltaista kuin koululla järjestetyissä joulujuhlissa.

– Siellä on ollut kaikkein nuorimpien joulukuvaelmaa, kynttiläkulkuetta, kuorolaulua. On siellä virsiäkin ollut.

Korvaavaan juhlaan ei kutsuttu huoltajia

Rehtori myöntää, ettei tiedä, millaista ohjelmaa kirkkojuhlan korvanneessa juhlassa on ollut, koska hän ei ole ikinä ollut siellä itse paikalla. Kirkon joulujuhlassa oppilaat ovat esiintyneet ja sinne on kutsuttu huoltajat. Korvaavassa juhlassa oppilaat eivät ole esiintyneet, eikä sinne ole kutsuttu vanhempia.

– Jonakin vuonna siellä on ollut joku huoltaja, vaikkei heitä ole erikseen kutsuttu. Siellä ei ole ollut oppilaiden omia esityksiä, koska esiintyjät ovat toisessa juhlassa, joka järjestetään samaan aikaan. Kovin montaa oppilasta siellä ei ole ollut. Vuosien mittaan siellä on ollut parista oppilaasta kymmeneen.

Rehtorin mukaan korvaavaan juhlaan on osallistunut pääsääntöisesti ET-oppilaita ja muslimeja.

– Aika moni islaminuskoisistakin on halunnut olla kirkkojuhlassa. Se on oppilaiden itse tekemä juhla, jossa oppilaat esiintyvät. Oppilaat haluavat olla siellä ja nähdä muiden oppilaiden esityksiä.

Kantelu myös pääsiäisperinteestä

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehelle tehdyssä kantelun mukaan Naukion yhtenäiskoulussa syrjittiin uskonnottomia oppilaita myös pääsiäisohjelmassa. Yhden luokan enemmistö oli viety pääsiäisvaellukselle seurakuntaan. Muut saivat jäädä koululle tekemään pääsiäisteemaisia matematiikan tehtäviä.

Apulaisoikeusasiamies Pölönen ei ota ratkaisussaan kantaa siihen, onko pääsiäisohjelmassa syrjitty uskonnottomia oppilaita. Opetushallituksen ohjeiden mukaan vaihtoehtoisen ohjelman tulee olla luonteeltaan ja tavoitteiltaan mahdollisimman samankaltaista.

Pölönen toteaa päätöksessä, että lasten mieltymykset ovat yksilöllisiä, eikä hänellä ole laillisuusvalvojana mahdollista arvioida, ovatko matematiikan tehtävät ja koulun ulkopuolelle suuntautunut retki lapsen näkökulmasta samanarvoisia vaihtoehtoja.

– Alaluokan opettajat saavat itse valita, menevätkö pääsiäisvaellukselle ja millaista vaihtoehtoista ohjelmaa järjestävät. Käsitykseni mukaan osa on mennyt ja osa ei ole mennyt, rehtori Mikkonen sanoo.

– Mutta jos siellä toiset laskevat matikkaa ja toiset käyvät pääsiäisvaelluksella, niin eihän se ole verrattavissa, hän myöntää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?