Kuvat näyttävät: Näin Veikkauksen kassakaapin tyhjentänyt 19-vuotias poltti rahaa Tallinnan-pakomatkallaan

Julkaistu:

Vantaan käräjäoikeus päättää miehen tuomiosta lähiaikoina.
Veikkauksen Pelaamossa työskennellyt mies varasti työpaikaltaan viime joulukuussa lähes yli 100 000 euroa käteisenä ja lounasseteleinä ja pakeni laivalla Tallinnaan. Siellä hän jäi kiinni reilun viikon kuluttua, mutta ehti sitä ennen törsätä saalistaan useiden tuhansien eurojen verran.

Asiaa käsiteltiin keskiviikkona Vantaan käräjäoikeudessa, joka antaa tuomionsa myöhemmin. Syyttäjä vaatii miehelle 1,5 vuoden vankeusrangaistusta, joka voidaan tuomita ehdollisena. Mies tunnusti tekonsa sekä oikeudessa että esitutkinnassa, jonka aikana hän selvitti rahankäyttöään seikkaperäisesti poliisille.

– Tavallaan tiesin, että palaan Suomen kun rahat loppuu. Heti siinä laivassa mietin, että miksi otin niin paljon, että olisin pärjännyt muutamalla tuhannella eurolla. Eli olisin käynyt vain tuulettamassa ajatuksiani Virossa, mies pohti esitutkinnassa.
Ensimmäisen ison ostoksen mies teki jo Suomen puolella satamassa ja käytti noin 1 500 euroa elektroniikkaan. Vielä matkalla Tallinnaan hän osti vain takin, pipon ja alkoholia, mutta satamaan päästyään aloitti kulutusjuhlan pyytämällä taksikuskia ajamaan Pärnuun. Matka sinne kestää noin 1,5 tuntia.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.


Hän maksoi matkasta yli sata euroa ja antoi kuljettajalle tippiäkin. Reissun aikana taksimatkoihin kului hänen mukaansa varmaankin viisisataa euroa.

Taksimatkalla mies varasi itselleen huoneen hotellista viikoksi. Se maksoi hänen mukaansa seitsemänsataa euroa. Ensimmäisenä iltana hän ei omien sanojensa mukaan tehnyt mitään ihmeempää, lähinnä söi, ihmetteli ja mietiskeli. Hän ei ollut keneenkään yhteydessä pakomatkansa aikana, vaan piti oman matkapuhelimensa suljettuna ja käytti ostamaansa prepaid-liittymää.

Seuraavana päivänä mies meni lähettyvillä sijaitsevaan ostoskeskukseen ja jatkoi shoppailuaan. Hän osti pelaamiseen suunnitellun kannettavan tietokoneen ja tarvikkeita, kuten pelihiiren. Suomessa vastaavat saman merkin peliläppärit maksavat niiden sisältämästä tekniikasta riippuen noin 800-1 300 euroa. Myös hänen ostamansa tabletti maksoi yli tuhat euroa.

Hotellissa ollessaan mies sai kuulla, että hotellin vastaanottoon oli soitettu ja kyselty häntä. Mies jatkoi matkaansa saman tien Tallinnaan, jälleen taksilla.

Sinne päästyään hän otti Radisson Blu -hotellista huoneen kahdeksi yöksi. Se maksoi taas seitsemänsataa euroa. Hän kävi Viru-keskuksessa ostamassa päällystakin kengät ja runsaasti elektroniikkaa ja tietokonepelejä. Aikaa hän vietti hotellihuoneessaan ja aulabaarissa.


Seuraavaan hotelliin hän siirtyi kahden päivän kuluttua. Tällä kertaa huone maksoi tuhat euroa kahdelta yöltä. Sitten hän meni taas Viru-keskukseen ja osti pelikonsolin, lisää tietokonetarvikkeita ja tabletin.

Hotellissa ollessaan hän sai tietää, että Viron poliisi etsii häntä. Mies vaihtoi Tallinnan keskustan ulkopuolella sijaitsevaan huoneistohotelliin, jossa vietti kaksi päivää huoneistossaan. Samalla hän varasi itselleen huoneen Nordic-hotellista. Sen hinnaksi tuli 240 euroa.

Vielä ennen kiinnijäämistään mies osti tyttöystävälleen noin 1 150 euron arvoisen sormuksen. Hän ajatteli antavansa sen tyttöystävälleen syntymäpäivälahjaksi uutenavuotena ja ilmoittautuvansa sen jälkeen itse poliisille.


Mies osteli vielä merkkivaatteita, isomman matkalaukun, leikkautti hiuksensa ja kävi jossain vaiheessa kasinolla, jonne upposi kuutisen sataa euroa. Paikallinen poliisi otti hänet kiinni Nordic-hotellista 29. joulukuuta.

Poliisin onnistui saada suurin osa miehen anastamista rahoista takaisin, mutta Veikkaus vaatii häneltä loppusummaa, noin 37 000 euroa korvauksina.