Mies antoi 12-vuotiaalle tytölle alkoholia ja huumeita ja oli yhdynnässä tämän kanssa – lapsen­raiskaus­syytteet kaatuivat - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mies antoi 12-vuotiaalle tytölle alkoholia ja huumeita ja oli yhdynnässä tämän kanssa – lapsen­raiskaus­syytteet kaatuivat

Julkaistu: 8.11. 12:21

Oikeus tuomitsi miehen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi perjantaina vankeuteen miehen, joka oli tarjonnut 12-vuotiaalle tytölle alkoholia ja kannabista sekä ollut kaksi kertaa yhdynnässä tämän kanssa. Syyttäjä haki miehelle tuomiota kahdesta törkeästä lapsenraiskauksesta, mutta oikeus tuomitsi hänet lievemmästä rikosnimikkeestä, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Rikokset tapahtuivat Vantaalla kesäkuussa, jolloin tuomittu mies oli 19-vuotias. Uhri oli karkumatkalla koulukodista ja laittoi Snapchat-sovellukseen kyselyn siitä, pääsisikö jonnekin yöksi. Sovellus ehdotti tytölle kaveriksi tälle entuudestaan tuntematonta 19-vuotiasta miestä. Uhri ja mies alkoivat viestitellä.

Tyttö kertoi valehdelleensa iäkseen 17 vuotta, jotta saisi mieheltä alkoholia. Tytön mukaan mies ilmaisi, että juomia vastaan hänen pitää harrastaa seksiä miehen kanssa, mihin tyttö oli vastannut myöntävästi. Esitutkinnassa uhri kertoi, että hänen kaverinsa oli aiemmin suostunut seksiin saadakseen alkoholia itselleen ja uhrille ja siksi se oli hänelle ”semi tuttu kuvio”.

Uhri kävi kahdesti miehen ystävän asunnolla, missä olivat osan aikaa läsnä myös miehen ystävä sekä tytön ystävä. Kummallakin kerralla tuomittu mies tytön mukaan tarjosi hänelle alkoholia ja kannabista sekä oli yhdynnässä hänen kanssaan.

Tyttö kertoi, että kyseessä oli hänen ensimmäinen kertansa. Hän ei halunnut yhdyntää miehen kanssa, mutta kertoi tehneensä sen saamiensa alkoholijuomien takia. Kummallakin kerralla hän myös jäi asuntoon yhdynnän jälkeen, koska tarvitsi yöpaikkaa.

Lääkärin mukaan tyttö vaikutti ikäistään nuoremmalta

Syyttäjä haki miehelle tuomiota ensisijaisesti kahdesta törkeästä lapsenraiskauksesta. Mies kiisti syytteen ja sanoi uskoneensa tyttöä, kun tämä väitti olevansa 17-vuotias. Miehen mukaan tytön kertomaa tuki, että tytöllä oli itselläänkin ollut alkoholia ja että tämä oli meikannut sekä käyttäytynyt ”hienosti”. Käräjäoikeus ei uskonut miehen selitystä.

Asiassa annetun lääkärinlausunnon mukaan tyttö vaikutti silmämääräisesti selvästi alaikäiseltä ja jopa oikeaa ikäänsä nuoremmalta, mitä tukivat myös lääkärin havainnot keskusteluista tytön kanssa. Myös miehen ystävä kertoi, että oli kyseenalaistanut tytön iän, kun tyttö ystävineen oli saapunut hänen asunnolleen.

Oikeuden mukaan miehen täytyi pitää varsin todennäköisenä, että tyttö oli alle 16-vuotias ja hänen olisi pitänyt selvittää tytön ikää tarkemmin. Näin ollen mies oli oikeuden mukaan tahallisuuden edellyttämällä tavalla tietoinen siitä, että uhri oli alle 16-vuotias.

Oikeuden mukaan asiassa ei kuitenkaan näytetty, että uhri olisi ollut tilanteissa lain vaatimalla tavalla kykenemätön puolustamaan itseään tai muodostamaan taikka ilmaisemaan tahtoaan. Näin ollen oikeus tuomitsi miehen törkeän lapsenraiskauksen sijaan törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Myös syyte seksuaalipalvelujen ostamisesta kaatui

Syyttäjä haki miehelle tuomiota myös seksuaalipalvelujen ostamisesta nuorelta henkilöltä, koska tämä oli syyttäjän mukaan tarjonnut uhrille alkoholia seksiä vastaan.

Mies kiisti, että olisi Snapchat-viesteissä puhunut seksistä tai yöksijäämisestä. Koska Snapchatissa viestit poistetaan automaattisesti, asiasta ei jäänyt muuta näyttöä kuin tytön ja miehen ristiriitaiset kertomukset.

Oikeuden mukaan oli mahdollista, että uhri oli itse mieltänyt, että hänen pitää jotenkin hyvittää miehen antamat alkoholijuomat, vaikka tästä ei olisi nimenomaisesti sovittu. Näin ollen oikeus tuomitsi miehen vain lievästä alkoholirikoksesta ja perusmuotoisesta huumausainerikoksesta.

Käräjäoikeus huomioi rangaistusta mitatessaan tuomitun ja uhrin ison ikäeron sekä sen, että uhri oli herkässä murrosiän vaiheessa ja seksuaalinen kanssakäyminen oli erityisen vahingollista hänen kehitykselleen. Muun muassa näistä syistä oikeus katsoi, että miehen vankeusrangaistuksen tulee olla ehdoton.

Agha Ibrahim Khudur, 20, tuomittiin kahden vuoden ja seitsemän kuukauden vankeuteen. Lisäksi oikeus määräsi hänet maksamaan uhrille kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta sekä henkisestä kärsimyksestä yhteensä 8 000 euroa.