Anni Törnin surmaaja vastaa hovioikeudessa turvallisuussyistä videolla vankilasta

Julkaistu:

Viime vuoden heinäkuussa henkirikoksen uhrina Savonlinnassa kuolleen Anni Törnin, 29, surmaajan oikeudenkäynti jatkuu perjantaina Itä-Suomen hovioikeudessa.
Turvatoimissa Kuopiossa on tällä kertaa palattu normaalin, sillä taposta Etelä-Savon käräjäoikeudessa joulukuussa tuomittu Jukka Pekka Hyttinen, 34, osallistuu oikeuden istuntoon videoyhteydellä vankilasta. Siellä hänen turvallisuutensa pystytään takaamaan paremmin.

Kolme viikkoa sitten hovioikeuden istuntoon oli varauduttu poikkeuksellisen tiukoin turvatoimin. Paikalla useita poliisipartioita, jotka valvoivat turvallisuutta sekä salissa että sen ulkopuolella. Hovioikeuden käytävillä Hyttistä saatettiin tiukassa poliisivartiossa.

Syynä tiukkoihin turvatoimiin oli Hyttisen vankilaan saamat useat uhkaukset. Hänen asianajajansa Jyrki Piiparisen mukaan vankilaan oli tullut muun muassa tieto, että järjestäytyneellä rikollisuudella oli toimeksianto Hyttisen pahoinpitelemisestä.

Turvallisuussyistä Hyttinen on ollut ja on edelleen eristyksissä myös vankilassa. Piiparisen mukaan järjestelyyn ei ainakaan lähitulevaisuudessa ole tulossa muutosta, vaan turvallisuussyistä eristys jatkuu.
Etelä-Savon käräjäoikeudessa joulukuussa lähes kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen tuomitun Hyttisen puolustus pyrkii tänään hovioikeudessa horjuttamaan syyttäjän näkemystä sitä, että tämän on avopuolisoaan pahoinpidellessään pitänyt ymmärtää uhrin kuolemaa sen todennäköisenä seurauksena.

Käräjäoikeus oli tuomiota julistaessaan syyttäjän kanssa samaa mieltä. Se tuomitsi Hyttisen yhdeksän vuoden ja kymmenen kuukauden vankeusrangaistukseen taposta ja hautarauhan rikkomisesta.

Puolustuksen kannalta ydinkysymys on nimenomaan se, onko Hyttinen avopuolisoaan asuntonsa kylpyhuoneessa hakatessaan ymmärtänyt tekonsa mahdolliset seuraukset.

Puolustus on alusta alkaen myöntänyt kuolemantuottamuksen, mutta se on sen mukaan seuraus perusmuotoisesta pahoinpitelystä. Tapon puolustus kiistää, samoin hautarauhan rikkomisen.

Perjantaina hovioikeudessa on todistajana oikeuslääkäri. Häntä kuullaan muun muassa siitä, millaisia johtopäätöksiä uhrin vammoista voidaan tehdä. Oikeuslääkärin kuuleminen tapahtuu ainakin osittain suljetuin ovin.

Nyt hovioikeudessa kuullaan myös osapuolten loppulausunnot. Kihlakunnansyyttäjä Pia Mäenpää on hovioikeudessa alusta alkaen pitänyt puolustuksen vaatimuksia perusteettomina. Hänen mukaansa käräjäoikeuden tuomiota ei ole syytä muuttaa.

Hovioikeuden tuomio jutussa saataneen viimeistään joulukuussa.
Lapsi tulossa – yhteinen koti hankittu

Anni Törnin surmaan johtaneet tapahtumat alkoivat viime vuoden heinäkuussa, kun hän oli ollut yhdessä avopuolisonsa kanssa juhlimassa ystävänsä 30-vuotispäivää Savonlinnan Kellarpellossa. Illan mittaan pariskunnalle oli tullut mustasukkaisuusriitaa.

Riita oli jatkunut Hyttisen asunnolla Savonlinnan keskustassa. Hyttisen mukaan Törn oli ensin lyönyt häntä ilmeisestikin puhelimella takaraivoon, josta syystä hän enää pystynyt hillitsemään omaa käytöstään.

Syntyi kamppailu kylpyhuoneessa, jonka seurauksena Törn menehtyi käräjäoikeuden mukaan voimakkaan ja raa'an väkivallan seurauksena saamiinsa aivovammoihin.

Surmatyön jälkeen Hyttinen siivosi kamppailun jäljet ja kuljetti Törnin ruumiin autonsa tavaratilassa Juukaan Pohjois-Karjalaan. Siellä hän hautasi raskaana olleen avopuolisonsa ja syntymättömän lapsensa isänsä aution kotitilan metsään.

Käräjäoikeuden mukaan Hyttisen johdonmukainen toiminta pahoinpitelyn jälkeen osoittaa teon tahallisuutta. Törnin tilan havaittuaan hän ei hälyttänyt paikalla apua, vaan yritti peitellä tekoaan monin tavoin.

Pariskunta oli tavannut toisensa kevättalvella. Hyttinen oli ollut palkkaamassa iloista ja reipasta Törniä samaan työpaikkaan.

Tuttavuus kypsyi pian seurusteluksi. Suunniteltiin perheen perustamista ja kotia Mikkeliin, johon Törn oli muuttanut Savonlinnasta. Yhteinen lapsikin oli tulossa. Ystävien poliisikuulusteluissa kertoman mukaan pari vaikutti onnelliselta.

Törnin tapaus järkytti syvästi heinäkuussa 2018 oopperahumussa eläneen savolaisen pikkukaupungin rauhaa. Tapausta tutkittiin ensin henkilön katoamisena, mutta hyvin pian poliisi otti kiinni Hyttisen taposta epäiltynä.

Törnin veli järjesti päivää ennen kiinniottoa sosiaalisen median avustuksella suuretsinnän siskonsa löytämiseksi. Etsintöihin osallistui satakunta vapaaehtoista, mutta kadonneesta ei löytynyt jälkeäkään.

Ruumis löytyi vajaa viikko surman jälkeen miehen poliisikuulustelussa kertomasta paikasta.