Kuinka monta kummia lapsella tulisi olla? Kirkolliskokous määritteli uuden minimimäärän

Julkaistu:

Uusi muutos tulee voimaan vuoden 2020 alusta alkaen.
Kirkolliskokous päätti torstaina, että jatkossa kastettavalla tulee olla aiemman kahden kummin sijaan ainakin yksi kummi, joka on konfirmoitu ja evankelis-luterilaista uskoa tunnustava kirkon jäsen, tiedottaa Suomen evankelis-luterilainen kirkko.

Vähimmäismäärän muutoksen taustalla on ajatus helpottaa kastejärjestelyjä perheissä ja madaltaa kynnystä kastaa lapsi tai aikuinen kirkon jäseneksi. Päätös palvelee erityisesti niitä perheitä, joissa kummien löytäminen on vaikeaa.

Kirkkojärjestyksen muutos kummien määrästä tulee voimaan samaan aikaan kuin uudistettu kirkkolaki ja kirkkojärjestys, arvioidusti vuoden 2020 alussa.

Tapaa on aiemmin sovellettu jo seurakunnissa, sillä vuoden 2010 päätöksellä kirkkoherran erillisellä luvalla kastettavalle on riittänyt yksi kirkkoon kuuluva kummi.

Kirkkoherran päätöksellä lapselle voidaan erityisistä syistä kasteen jälkeen lisätä enintään kaksi kummia.

Mitä kummilta vaaditaan?

Kristillisen käsityksen mukaan kummi toimii todistajana kastetilaisuudessa. Hän on kummilapsensa aikuinen ystävä ja huolehtii lapsen hengellisestä kasvatuksesta yhdessä vanhempien kanssa.

Lue lisää: Mitä kummilta voi vaatia? – ”Välillä tuntuu, että olen pelkkä lahja-automaatti”

Kummi voi esimerkiksi osallistua kummilapsen kanssa seurakunnan toimintaan, viedä messuun tai pyhäkouluun. Käsitteenä kummius on kuitenkin levinnyt kristillisen kasvatuksen ulkopuolelle, ja harvemmin kummilta vaaditaan kristillisiä velvoitteita lasta kohtaan. Tärkeämpää on lapsen muistaminen ja tämän kanssa läsnä oleminen.


Kummien määrä on vaihdellut aikojen saatossa ja ollut yhteydessä lapsen yhteiskunnalliseen asemaan. Esimerkiksi Ruotsissa 1600-luvulla kummien määrä oli 2–3 henkilöä, mutta Suomessa vaihtelua oli enemmän. Enimmäismäärä oli kuusi ja aatelisilla yhdeksän kummia.

Varhaisimpina vuosisatoina kummeilla varmistettiin lapsen tulevaisuus siinä tapauksessa, että vanhemmille tapahtuisi jotain. Nimekäs, varakas ja vaikutusvaltainen kummi takasi lapsen etenemisen uralla aikuisiällä.

Ota kantaa

Kuinka monta kummia lapsella tulisi olla?

Ei yhtään 15% Yksi 19% Kaksi 47% Enemmän 20%
Ääniä yhteensä 5963