Kommentti: Halla-ahon puolue on uusi SKDL - Perussuomalaisista tuli kaikkien toteutumattomien toiveiden kaivo - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Halla-ahon puolue on uusi SKDL - Perussuomalaisista tuli kaikkien toteutumattomien toiveiden kaivo

Perussuomalaisista on tullut kaikkien pettyneiden toiveiden kaivo, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Jussi Halla-ahon puolue kulkee poliittisen kentän toisella puolella kauan sitten tallattua polkua.­

7.11.2019 19:42

Aatteet ovat unta ja usvaa. Jussi Halla-ahon puolue on uusi SKDL.

Perussuomalaiset sai tuoreimmassa Ylen mittauksessa 23 prosentin kannatuksen. Se kasvaa ilman, että Halla-ahon oikeastaan pitää tehdä yhtään mitään. Kaikki sataa perussuomalaisten laarin, silloinkin kun Jenni Haukio puolustaa tuotantoeläimiä. Perussuomalaiset ovat tehneet itselleen brändin ilmastonmuutoksen vastustamisen vastustamisesta ja maahanmuuton yksinkertaisesta vastustamisesta. Mutta kyse ei ole vain avainteemoista.

Tampereella viime kesän puoluekokouksen ”vapaiden puheenvuorojen” seuraaminen oli avartavaa. Pönttöön nousi peräjälkeen ihmisiä, joiden ongelmat vaihtelivat huostaanotoista sisäilmaan. Itse koettuja, surullisia kohtaloja. Useat huolet tosin eivät tosin olleet minkäänlaisella poliittisella toiminnalla ratkaistavista, jotkut eivät millään muullakaan. Perussuomalaisten agendan kanssa niillä ei ollut tekemistä.

Perussuomalaisista on tullut kaikkien toiveiden kaivo. Sen toivotaan tekevän kumouksen joka ratkaisisi kaikki ongelmat. Ennenkin on ollut tällaisia tilanteita ja puolueita. Sdp oli sellainen vuonna 1917, SKDL 1950-luvulla.

Mitä kommunisti edellä, perussuomalainen perässä

Suomen Kansan Demokraattinen Liitto perustettiin pienen maan alta nousseiden kommunistien joukon ympärille jatkosodan jälkeen. Sen kannatus pysyi suurena 1960-luvulle asti.

Oikeaoppisten kommunistien toiveista huolimatta monimutkaiset marxilaiset aatteet eivät koskaan uponneet edes kaikkien uskollisimpien kannattajien päähän. Tärkein syy äänestää puoluetta oli elämässä oikeasti koettu ja kuviteltu epäoikeudenmukaisuus. Joskus ongelmat olivat sellaisia, että ne eivät olisi ratkenneet minkäänlaisessa utopiassakaan.

Vuoden 1948 jälkeen SKDL oli muiden puolueiden hallitusvallasta eristämä. Sen pelättiin pyrkivän kommunistiseen vallankumoukseen, jolloin mukaan hallitukseen lähteneet olisivat olleet hyödyllisiä hölmöjä.

Nykyään perussuomalaiset on muiden eristämä, koska sen pelätään tavoittelevan äärioikeistolaista ylivaltaa ja sen kanssa hallitukseen lähtevät saattaisivat olla hyödyllisiä hölmöjä.

Eristäminen tekee puolueesta erityisen, saa sen näyttämään todelliselta vaihtoehdolta. Muilla puolueilla voi olla hyvät syyt, mutta tämä kannattaa muistaa.

1950-luvulla kovaan ääneen kommunistiksi työmaalla julistautunut duunari herätti pelonsekaista kunnioitusta. Hänen pojanpoikansa kaipaa samaa, kun julistaa perussuomalaisuuttaan.

SKDL:n varsinainen perillinen vasemmistoliitto ei pysty tarjoamaan äänestäjille samanlaisia elämyksiä. Sitä pehmentää liberaalin puolueälymystön perinne.

Uudet taistolaiset

Kun SKDL viimein pääsi hallitukseen vuonna 1966, sen kannatus oli jo pienoisessa laskussa. Mutta tuolloin koko vasemmisto sai vaalivoiton ja pääsi toteuttamaan uudistuksia, joita SKDL oli halunnut 20 vuotta. Ne riittivät monille puolueessa ja he luopuivat kumoushaihatteluista. SKDL:sta tuli vain puolue puolueiden joukossa. Se ei enää ollut kaikkien toteumattomien toiveiden kaivo. Tilaa tuli SMP:lle, josta paljon myöhemmin sikisi perussuomalaiset.

Osa kommunisteista halusi yhä vallankumousta, mistä seurasi puoluehajaannus ja näyttävä, mutta lähinnä kulttuurissa merkittävä taistolaisliike. SKDL pysyi silti hallituskykyisenä 1980-luvulle asti.

Onko tämä perussuomalaisten tie? Aika, aate ja puolue ovat erilaisia. Jotain samaa on. Perussuomalaisten etnonationalistisesta nuorisosiivestä voi hyvin tulla 2020-luvun taistolaiset, piikki kypsempien puoluetoverien lihassa.

Kovin pitkän päälle valtaan pääsyn odottelu ei ole hyväksi kumouksellisille perussuomalaisille. Se syö uskon ja innon.

SKDL:n suuri ongelma oli napanuora Moskovaan. Perussuomalaisilla ei ole tällaista, mutta Halla-aho haluaa solmia yhteyksiä yhteistä ideologiaa rakentaviin Euroopan populistioikeistolaisiin.

Kiinteinä nekin voisivat johtaa siihen, että ulkomaisia tovereita täytyy myötäillä silloinkin, kun se on kotimaassa järjetöntä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?