Tuore ennuste: Lunta tupruttaa Etelä-Suomeen pitkin loppuviikkoa – kylkiäisenä värjötellään kylmässä ilmavirtauksessa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tuore ennuste: Lunta tupruttaa Etelä-Suomeen pitkin loppu­viikkoa – kylkiäisenä värjötellään kylmässä ilma­virtauksessa

Maan eteläosiin saapuu torstain ja loppuviikon aikana usea sade- ja lumirintama.

7.11.2019 8:40

Maan eteläosissa on herätty valkeaan torstaiaamuun. Talven saapuminen on näkynyt myös liikenteessä: lumisateen ja navakan tuulen keskellä on tapahtunut lukuisia kolareita.

Aamun lumisateita on hajanaisesti ympäri maan eteläosia.

– Voi olla, että lumisade menee iltapäivään mennessä ohi. Jonkin näköistä sadetta voi olla paikoitellen sen jälkeen, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Kaisa Solin.

Pohjoisessa lämpötilat liikkuvat torstaina jopa 10–15 pakkasasteen välillä, kun maan eteläosissa lämpötila lähentelee nollaa. Keski-Suomessa pakkasta voi olla jopa 7 astetta.

Pienistä pakkasasteista huolimatta ilma voi tuntua torstaina etelässäkin hyytävältä, kun kylmä itäinen ilmavirtaus jatkaa puhkumistaan. Pilvisyys on etenkin pohjoisessa runsasta, mutta lisääntyy myös lounaassa, jonne leviää illan kuluessa lumisateita.

Iltapäivällä lounaassa on jo pilvistä, sen sijaan laajemmin etelässä ja lännessä pilvipeite on monin paikoin niin ohut, että aurinko kuultaa siitä läpi. Pilvisintä on pohjoisessa, ja etenkin Lapissa satelee paikoin kevyttä pakkaslunta.

Näitä päivälämpötiloja on tavallisimmin etelässä joulukuun loppupuolella. Pohjoisen osalta yhtä kylmää on tavallisimmin tammikuun puolella. Esimakua siis talvesta.

Uusi lumirintama tupruttelee lounaasta

Lounaasta saapuva uusi lumirintama voi tuoda lisää lumisateita pääkaupunkiseudulle asti. Etenkin maan lounaisosissa tupruttaa torstai-illan ja perjantain vastaisen yön aikana.

– Yön aikana lumi saattaa muuttua vedeksi etenkin etelässä, mihin virtaa lämpimämpää ilmaa.

Perjantaina lumisateita, etelässä myös vesisateita, liikkuu lounaasta kohti maan itä- ja keskiosaa. Samalla kaakkoistuuli voi jo vähän voimistua. Pohjoisessa pilvipeite paikoin rakoilee.

Lauantaiksi maan etelä- ja keskiosaan on luvassa jälleen uusi, laajempi lumi- ja sadealue. Voimistuva kaakkoistuuli tuo lauhaa ilmaa ja vedeksi muuttuvia sateita etelään ja itään. Sen sijaan maan keskiosassa ja Länsi-Suomen pohjoisosassa sataa lähinnä lunta.

Vaikka lunta satelee hajanaisesti pitkin loppuviikkoa, saa suuria kinoksia vielä odottaa. Lunta jäänee maan keskiosien korkeudella maahan 1–4 senttiä. Etelässä lumi saattaa kuitenkin muuttua nopeasti vedeksi.

– Hankala sanoa, missä Suomessa menee se vedeksi ja lumeksi muuttumisen raja, Solin pyörittelee.

Euroopassa perjantaina vuodenaikaan nähden kylmintä on paitsi Fennoskandian pohjoisosassa, myös Espanjan tienoilla. Runsaimmat kuurosateet tulevat kaakkoisen lämpimän ilman reunalla Sardiniassa ja Pohjois- ja Keski-Italiassa sekä Kreikan tienoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?