Raiskaaja paljasti uhrinsa tv-ohjelmassa – Yle veti jakson pois levityksestä

Julkaistu:

Raiskauksen uhri kertoi Iltalehdelle, että hän aikoo tehdä ohjelmasta tutkintapyynnön.
Raiskauksista tuomittu mies paljasti uhrinsa yksilöiviä tietoja Ylen esittämän Rikollinen mieli -dokumenttisarjan jaksossa. Sarjan kyseinen jakso julkaistiin Yle Areenassa viime viikolla, ja televisiossa se oli alun perin tarkoitus näyttää ensi viikolla.

Rikollinen mieli -sarjassa haastatellaan vankilaan tuomittuja rikollisia. Tekijöiden mukaan ohjelmasarjan tarkoituksena on luodata, mitä rikollisen mielessä tapahtuu rikoksen tekohetkellä ja mitä on heidän elämänsä vankilassa.

Yhden jakson haastateltava on mies, joka on tuomittu kahden vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeuteen kahdesta raiskauksesta ja pahoinpitelystä. Jaksossa ei kerrota uhrin nimeä, mutta paljastetaan yksilöidysti hänen ja tekijän välinen suhde niin tarkasti, että uhri on vähintäänkin lähipiirinsä tunnistettavissa. Suhde tulee esiin haastattelussa tekijän suulla, mutta myös ohjelman alkuteksteissä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti, jonka mukaan uhri aikoo tehdä Ylen toiminnasta tutkintapyynnön poliisille.

– Koen, että yksityisyyttäni on loukattu, uhri sanoi Iltalehden aiemmassa haastattelussa.

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen arvioi Iltalehdelle, että tunnistetietojen kertominen saattaa täyttää jopa yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen tunnusmerkistön.

Keskiviikkona iltapäivällä Yle poisti raiskaajan haastattelun sisältävän jakson pois Areenasta. Areenan nettisivujen mukaan poisto tapahtui vastaavan toimittajan päätöksellä.

Ylen Luovat sisällöt -yksikön vastaava toimittaja Ville Vilén kommentoi asiaa IS:lle keskiviikkona vain hieman ennen jakson vetämistä pois levityksestä. Vilénin mukaan ohjelmasarjassa on kyse rikoksen tekijöistä ja sen pohtimisesta, mitä rikoksen tekijöiden mielessä tapahtuu rikoksen teon hetkellä.

– Jotta tätä voisi pohtia, on jonkin verran raotettava tehtyä rikosta. Tämä on kuitenkin tehtävä sillä tavoin, ettei rikoksen uhrin henkilöllisyys paljastu niin, että keskivertoihminen tai edes jotkut heistä pystyisivät tunnistamaan hänet. Tässäkään jaksossa uhri ei tunnistu tällä tavalla, Vilén kommentoi IS:lle sähköpostitse.

Katsotteko, että raiskauksen uhri on ohjelman perusteella lähipiirinsä tai laajemman ihmisjoukon tunnistettavissa?

– Kuten tuossa aiemmin vastasin, tässä tapauksessa rikoksen uhrin henkilöllisyys ei paljastu niin, että keskivertoihminen tai edes jotkut heistä pystyisivät tunnistamaan hänet.

Vilén kiisti Tolvasen tulkinnan yksityisyyden suojan loukkaamisesta.

– Se on hänen tulkintansa asiasta. Minun tulkintani mukaan rikoksen uhrin henkilöllisyys ei paljastu niin, että tämä loukkaisi hänen yksityisyyttään.

Rikollinen mieli -sarjan on Ylelle tuottanut Century Films Oy.

Suomessa on korkeimmassa oikeudessa (KKO) asti käsitelty yksi ennakkotapaus, jossa oli kyse vastaavanlaisesta seksuaalirikoksen uhrin henkilöllisyyden välillisestä paljastumisesta tv-ohjelmassa.

Vuonna 2004 esitetyssä Ylen MOT-ohjelmassa haastateltiin miestä, joka oli tuomittu omiin lapsiinsa kohdistuneista seksuaalirikoksista. Mies esiintyi ohjelmassa kasvoillaan ja etunimellään.

KKO:n mukaan useilla henkilöillä oli ohjelman perusteella edellytykset yhdistää lapset haastateltuun mieheen ja siten tietoihin, joita ohjelmassa tapauksesta kerrottiin. Vaikka henkilöpiiri ei ollut erityisen laaja, niin KKO:n mukaan tunnusmerkistö täyttyi uhrien tunnistettavuuden osalta. Tuomion mukaan mies paljasti ohjelmassa lapsista ja näiden äidistä tietoja, joiden suhteen hän oli salassapitovelvollinen.

Vuonna 2009 antamallaan ennakkopäätöksellä KKO tuomitsi haastatellun miehen, ohjelman toimittajan ja Ylen ohjelmajohtajan sakkoihin yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.