Nuori mies tyhjensi Veikkauksen peliautomaatteja noin kuukauden ajan – tyhjensi kassakaapin tajutessaan jäätyään kiinni

Julkaistu:

Veikkauksen kassakaapin tyhjentänyt nuori mies myönsi syytteet käräjäoikeudessa.
Veikkauksen kassakaapista lähes 100 000 euron summan joulukuussa varastaneen nuoren miehen tapauksen oikeuskäsittely alkoi tänään keskiviikkona iltapäivällä Vantaan käräjäoikeudessa.

Syytetty mies saapui oikeussaliin pukeutuneena mustaan huppariin ja peittäen kasvonsa mustalla pipolla. Kuvaajien poistuttua hän riisui hupparinsa ja otti pipon pois kasvoiltaan.

Oikeutta ei oltu ehditty istua vielä kymmentäkään minuuttia, kun tapauksen asianomistajana toimivan Veikkauksen asianajaja ilmoitti, että oli edellisenä päivänä esittänyt käräjäoikeudelle salassapitopyynnön. Sali tyhjennettiin yleisöstä ja oikeus käsitteli salassapitopyyntöä seuraavat lähes kaksi tuntia.

Sen jälkeen asiaan palattiin vielä oikeussalissa. Veikkaus perusteli salausvaatimuksiaan turvallisuudella ja liikesalaisuuksilla.

Oikeuden puheenjohtaja huomautti, että kokonaisia asiakirjoja tuskin salataan, sillä oikeudenkäynnin avoimuus on lähtökohta. Siksi Veikkauksen salausvaatimukset käytiin läpi vielä kohta kohdalta ja salattavaksi halutut kohdat merkattiin mustekynällä.

Käsittelyn lopputuloksena oikeus linjasi, että oikeudenkäyntiasiakirjoista salataan tietoja muun muassa Veikkauksen rahojen säilytyspaikoista. Lisäksi käräjäoikeus päätyi salaamaan myös yhden yksittäisen sanan.


Vasta salauspäätösten jälkeen oikeusprosessissa päästiin varsinaisen asian, eli törkeän varkaussyytteen käsittelyyn. Asiaesittelyssään syyttäjä Emilia Ilander-Raulahti kertoi vaativansa syytetylle vankeusrangaistusta.

Syyttäjän mukaan mies oli ottanut työpaikaltaan, Vantaan Flamingon Pelaamosta useilla kerroilla automaateista rahaa noin 13 000 euron arvosta. Tätä jatkui noin kuukauden ajan.

Kun hän 22. joulukuuta ymmärsi jääneensä kiinni, hän otti kassakaapista ja kahdesta peliautomaatista 91 370 euroa sekä lounasseteleitä noin 1500 euron arvosta.

Reilun vuoden verran Pelaamossa työskennellyt mies oli töissä yksin, mutta ilmoitti päivän aikana sairastuneensa. Ilmoituksensa jälkeen mies poistui Pelaamosta mukanaan reppu ja muovikassi ja lukitsi ovet.

Valvontakameroiden kuvien perusteella kävi ilmi, että ennen lähtöään mies oli ottanut Pelaamon kassakaapissa olevat rahavarat haltuunsa.

Vielä samana päivänä hän lähti Tallinnaan rahoineen. Paikallinen poliisi otti hänet kiinni tallinnalaisesta hotellista noin viikon päästä. Suomalaispoliisin kuulustelussa mies on selittänyt tekoaan päähänpistona. Syyttäjä kertoi ottavansa huomioon sen, että hän on auttanut poliisia asian selvittämisessä.

Oikeudessa mies myönsi avustajansa välityksellä syytteen, teonkuvauksen ja korvausvaatimukset oikeaksi. Mies ei itse halunnut tulla kuulluksi asiassa.

Veikkauksen asianajajan mukaan se sai takaisin suurimman osan, noin 70 000 euroa miehen anastamista rahoista. Loput, noin 37 000 euroa se vaatii mieheltä korvauksena.

Loppulausunnossaan syyttäjä totesi kokonaisuuden olevan täysin riidaton. Hän katsoo, että tuomioksi riittäisi 1,5 vuotta ehdollista vankeutta. Syytetyn asianajaja taas katsoi, että vuoden ehdollinen vankeus riittäisi. Oikeus antaa tuomionsa kansliatuomiona myöhemmin.