Jenni Haukio lähetti vastauksen Johannalle tuottajien tiukkaan kirjeeseen: ”En ole missään yhteydessä puhunut kotieläin­tuotannon lopettamisen puolesta”

Maidontuottaja Johanna Niskanen sai rouva Jenni Haukiolta vastauksen kirjeeseensä.

Maidontuottaja Johanna Niskanen kertoo saaneensa rouva Jenni Haukiolta vastauksen presidenttiparille kirjoittamaansa pitkään kirjeeseen.

6.11.2019 13:33

Maidontuottaja Johanna Niskanen kertoo saaneensa rouva Jenni Haukiolta vastauksen presidenttiparille kirjoittamaansa pitkään kirjeeseen.

Niskasen Haukiolle ja tasavallan presidentti Sauli Niinistölle lähettämä kannanotto kiersi ensin alan ammattilaisten suljetuissa Facebook-ryhmissä. Siellä ihmiset saivat allekirjoittaa kirjeen. Niskanen laati kirjeen, jonka allekirjoitti sunnuntain aikana 1 128 ihmistä.

Niskasen kirjeestä Haukiolle tuli valtakunnallinen puheenaihe.

– Rouva Jenni Haukio vastasi kirjeeseeni. Seison edelleen sanojeni takana. Tuottajien syyllistäminen on mennyt liian pitkälle, Johanna Niskanen kertoi Ilta-Sanomille keskiviikkona iltapäivällä.

Viesti on luettavissa Niskasen Facebook-sivuilla. Niskanen kertoo, ettei hän mitenkään muuten tavoittaisi kaikkia allekirjoittaneita kuin laittamalla vastauksen julkisesti jakoon.

Näin rouva Jenni Haukio vastasi

– Kuluttajat voivat ostovalinnoillaan vaikuttaa siihen, millaisissa olosuhteissa tuotantoeläimiä kasvatetaan ja miten niitä kohdellaan. Tiedän, että myös tuottajakunnassa on halua toimia saman suuntaisesti, ottaen eläinten hyvinvointitarpeet yhä kattavammin huomioon, Haukio kertoo vastauksessaan.

Hän korostaa, olleensa monissa eri yhteyksissä puhumassa suomalaisen ruoantuotannon ja lähiruoan sekä suomalaisen maaseudun elinvoimaisuuden puolesta.

– Keskustelua eläinten hyvinvoinnista olisi voitava käydä rakentavasti erilaisia mielipiteitä kunnioittaen, ilman vastakkainasettelua eläinten ja laillista elinkeinoa harjoittavien tuottajien välillä, Haukio sanoo.

– Toisin kuin kirjeessänne esitätte, en ole missään yhteydessä ”puhunut kotieläintuotannon lopettamisen puolesta”. Kiitossanoissani en myöskään puhunut suomalaisesta ruoantuotannosta enkä ruoantuottajista; en maininnut mitään tuottajaryhmää, eläinryhmää tai tuotantotapaa, vaan puhuin eläinperäisten hyödykkeiden tuotannosta laajemmassa mittakaavassa. Eläimiä ei tuoteta vain ravinnoksi vaan myös lukemattomiin muihin tarkoituksiin. Pidän hyvin valitettavana sitä, millä tavoin puhettani on eri yhteyksissä vääristelty ja tulkittu tahallisesti väärin, Haukio sanoo.

Niskasen kirjeessä myös presidenttiparin Lennu-koira sai kuulla kunniansa. Haukio kertoo vastauksessaan olevansa samaa mieltä Niskasen ja muiden allekirjoittaneiden kanssa kirjeessä esitetyistä lemmikkieläinten jalostuksen ja pidon monista ongelmista.

– Olen monissa eri yhteyksissä ottanut kantaa myös lemmikkieläinten hyvinvoinnin ja paremman kohtelun puolesta.

Maitotilallisen lähettämästä kirjeestä kertoi Maaseudun Tulevaisuus.

Näin kohua herättänyt keskustelu eteni

Rouva Jenni Haukion viime perjantaina pitämä tuotantoeläimiä käsittelevä puhe herätti maatilallisissa runsaasti huolta. Haukio piti puheensa, kun hänelle myönnettiin Kiitos eläimiltä -palkinto tunnustuksena eläinten hyväksi tehdystä työstä.

– Suomessa kuolee vuosittain yli 70 miljoonaa tuotantoeläintä. Jokainen niistä olisi halunnut elää. Viime kädessä näiden eläinten kohtalon – sen, millaisissa olosuhteissa nämä yksilöt ainutkertaisen elämänsä viettävät – ratkaisevat kuluttajat, siis meistä jokainen, Haukio sanoi kantaaottavassa puheessaan.

Puhe sai tilalliset takajaloilleen.

Rouva Haukio kommentoi myöhemmin Ilta-Sanomille, mitä hän gaalayleisölle esittämässään kantaaottavassa kiitospuheessa tarkoitti ja mitä hän keskustelua herättävästä aiheesta ajattelee.

– Kuluttajat voivat ostovalinnoillaan vaikuttaa siihen, millaisissa olosuhteissa tuotantoeläimiä kasvatetaan ja miten niitä kohdellaan. Tiedän, että myös tuottajakunnassa on halua toimia saman suuntaisesti, ottaen eläinten hyvinvointitarpeet yhä kattavammin huomioon, Haukio kommentoi IS:lle.

– Olen monissa eri yhteyksissä puhunut suomalaisen ruoantuotannon ja lähiruoan sekä suomalaisen maaseudun elinvoimaisuuden puolesta. Keskustelua eläinten hyvinvoinnista olisi voitava käydä rakentavasti erilaisia mielipiteitä kunnioittaen, ilman vastakkainasettelua eläinten ja laillista elinkeinoa harjoittavien tuottajien välillä, Haukio lisää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?