Maatilallinen Johanna lähetti tiukkasävyisen kannanoton presidenttiparille – kirjeessä Lennukin kuulee kunniansa

Maatilalliset tuohtuivat rouva Jenni Haukion tuotantoeläimiä käsitelleestä puheesta.

Maatilallinen Johanna Niskanen näpäytti kirjeessään presidenttiparia muun muassa lemmikkikoira Lennun rodusta.

5.11.2019 16:27

Rouva Jenni Haukion pitämä tuotantoeläimiä käsittelevä puhe on herättänyt viime päivinä maatilallisissa runsaasti närää. Haukio piti puheensa, kun hänelle myönnettiin Kiitos eläimiltä -palkinto tunnustuksena eläinten hyväksi tehdystä työstä.

– Suomessa kuolee vuosittain yli 70 miljoonaa tuotantoeläintä. Jokainen niistä olisi halunnut elää. Viime kädessä näiden eläinten kohtalon – sen, millaisissa olosuhteissa nämä yksilöt ainutkertaisen elämänsä viettävät – ratkaisevat kuluttajat, siis meistä jokainen, Haukio sanoi kantaaottavassa puheessaan.

Seminologi ja maidontuottaja Johanna Niskaselle Haukion puhe ”katkaisi kamelin selän”.

– Koko syksy on ollut tätä kotimaisen eläintalouden syyttämistä eri tahoilta, Niskanen lataa Ilta-Sanomille.

Puhe kirvoitti toimimaan, ja Niskanen päätti kirjoittaa presidenttiparille pitkän kirjeen. Kannanotto kiersi Niskasen mukaan alan ammattilaisten suljetuissa Facebook-ryhmissä. Siellä ihmiset saivat allekirjoittaa kirjeen.

Tuotantoeläinkeskusteluun turhautuneella Johanna Niskasella on oma maatila.

Reilussa vuorokaudessa Niskanen kertoo keränneensä 1127 nimeä, joiden kera hän lähetti kirjeen sähköpostitse presidenttiparille.

Kirjeen sanoma on tiukka. Niskanen julkaisi tekstin myös Facebook-sivuillaan.

– Miten on mahdollista, että eläinten ystävän sädekehää kiillotetaan puhumalla kotieläintuotannon lopettamisen puolesta, mutta sitten jätetään lähes huomiotta epäeettinen lemmikkien pito --- muun muassa eri koirarotujen jalostus aiheuttaa ongelmia, joista toivoisimme entistä enemmän keskustelua, Niskanen kirjoittaa.

Kirjeestä on rivien välistä luettavissa selvä näpäytys Suomen ”ensimmäistä koiraa”, eli presidenttiparin bostoninterrieriä Lennua kohtaan:

– Brakykefaalisten rotujen ongelmana ovat monenmoiset sairaudet, esimerkiksi lyhyen kuonon vuoksi hengitysteiden epämuodostumat ja niistä johtuvat hengitysvaikeudet ja lämmönsäätelyn ongelmat, Niskasen kuittaa.

Rouva Jenni Haukio, presidentti Sauli Niinistö sekä Lennu-koira Mäntyniemessä vuonna 2012.

– Mielestämme eläinten viihdekäyttö epälajityypillisissä oloissa tai normaalielämää haittaavien sairauksien lisääminen jalostuksella ei ole sen hyväksyttävämpää, tai edes läheskään niin hyväksyttävää, kuin terveiden, jalostuksessa liikkumaan luotujen eläinten kasvattaminen hyvissä oloissa ihmisille ruuaksi.

Niskanen painottaa Ilta-Sanomille, ettei halua lisätä vastakkainasettelua, mutta kertoo olevansa turhautunut viime aikoina vallinneeseen keskusteluun tuotantoeläimistä.

– Haluan korostaa, että me suomalaiset tuottajat emme ole ketään vastaan, mutta haluamme olla omiemme puolella, hän sanoo.

Kirjeestä uutisoi ensimmäisenä Maaseudun tulevaisuus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?