Piispalta tiukka kannan­otto Päivi Räsäsen rikos­epäilyyn – ”Uskonnon­vapauden näkö­kulmasta on erittäin huolestuttavaa...”

Kansanedustaja Päivi Räsäsen vanhoihin kirjoituksiin kohdistuva uusi rikosepäily on herättänyt paljon keskustelua.

5.11.2019 14:29

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen kertoi maanantaina, että hän on määrännyt uuden esitutkinnan kansanedustaja Päivi Räsäsestä (kd).

Räsästä on Toiviaisen mukaan syytä epäillä kansanryhmää vastaan kiihottamisesta 15 vuoden takaisen pamflettikirjoituksen takia. Räsänen kirjoitti vuonna 2004 julkaistun opetusvihkosen, jossa hän muun muassa määritteli homouden ”psykoseksuaalisen kehityksen häiriöksi”.

Tapaus on herättänyt runsasta keskustelua viestipalvelu Twitterissä. Yksi keskustelun alullepanijoista on Helsingin piispa Teemu Laajasalo. Hän kirjoitti pitävänsä Räsäsen kirjoituksia väärinä, vahingollisina ja kristillisen lähimmäisenrakkauden vastaisina.

– Uskonnonvapauden näkökulmasta on kuitenkin erittäin huolestuttavaa, että Suomessa epäillään näitä sanoja rikokseksi, Laajasalo lisäsi.

Ensimmäisenä Laajasalon kirjoitukseen tarttui perussuomalaisten varapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Laura Huhtasaari. Huhtasaari kiitteli Laajasaloa uskonnonvapauden puolustamisesta. Samalla hän kehotti muita keskustelijoita säästämään teologiset kiistakysymykset myöhemmäksi.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula taas toivotti oikeuskäsittelyn tervetulleeksi.

Piispa Laajasalo vastasi pitävänsä itsekin asian pohtimista toivottavana ja tarpeellisena, mutta pitävänsä myös rikoksesta epäilyä huolestuttavana.

– Toivottavaa ja tarpeellista on myös kunnioittavan ja kauniin puheen lisääminen sekä ruman puheen tuomitseminen. Rikoksesta epäily kuulostaa uskonnonvapauden näkökulmasta huolestuttavalta.

Myös Päivi Räsäsen osallistui keskusteluun kiittämällä piispaa ja toivomalla tämän tarkentavan, mitkä kirjoitukset ovat hänen mielestään vääriä, vahingollisia ja kristillisen lähimmäisenrakkauden vastaisia. Laajasalo kertoi tarjoavansa Räsäselle mielellään kahvit alleviivaustussin ja Räsäsen kirjoitusten äärellä.

Rikostutkinta on jo toinen Räsästä vastaan vireillä oleva. Viime viikolla hän kävi poliisin kuulustelussa kesäkuussa julkaisemansa Helsinki Pride -tapahtumaan liittyneen Twitter-viestinsä takia. Myös tässä esitutkinnassa rikosnimike on kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Uusi tutkinta koskee Räsäsen kirjoittamaa 24-sivuista opetusvihkosta, jonka nimi on Mieheksi ja naiseksi Hän heidät loi – Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen. Vihon kustantajat olivat Luther-säätiö ja amerikkalainen Lutheran Heritage Foundation -järjestö.

Kirjasessa Räsänen piti homoseksuaalisuutta vahingollisena myös pysyvässä parisuhteessa ja kirjoitti homoutta suosivan lainsäädännön kannustavan varhaisiin kokeiluihin, jotka avaavat väylän lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Erikoista tapauksessa on sekin, että rikostutkinnan kohteena oleva kirjoitus ei suinkaan ole julkisuudessa esillä ensimmäistä kertaa. Se oli esillä jo vuonna 2010, mutta tuolloin kirjanen ei päätynyt poliisille tai syyttäjälle.

Jutun otsikkoa tarkennettu 5.11.2019 kello 14.50.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?