He ovat viime vuoden 100 suurituloisinta – Supercell-kaksikko yhä kärjessä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

He ovat viime vuoden 100 suurituloisinta – Supercell-kaksikko yhä kärjessä

Julkaistu: 4.11.2019 8:06

Verohallinto julkaisee maanantaina 4. marraskuuta vuoden 2018 verotiedot.

IS kokoaa yli 100 000 euroa tienanneiden verotiedot verokoneeseensa siitä lähtien, kun verotoimistot ovat avanneet ovensa maanantaina kello 8.

Video yllä: Näin etsit kenen tahansa suomalaisen verotiedot.

Tässä on sadan eniten tienanneen lista. Listassa on yhteenlaskettuna sekä ansiotulot että pääomatulot. Listan kärjessä komeilee Supercellistä tunnetut Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja.

Jos taulukko ei näy alla, katso se tästä.

Listaus perustuu verohallinnon medialle antamiin tietoihin sekä IS:n omaan tiedonhankintaan.

Suomalaisen pelialan kruunun Supercellin perustajiin lukeutuva Ilkka Paananen on jälleen Suomen suurin yhteisöverojen maksaja. Paanasen verotettavat tulot olivat viime vuonna yhteensä 109,9 miljoonaa euroa. Paanasen ansiotulot tippuivat edellisvuoden 32 miljoonasta eurosta 17,6 miljoonaan euroon.

Paananen on toistuvasti ilmoittanut julkisuudessa, että pitää velvollisuutenaan sitä, että yhtiö maksaa isot yhteisöveronsa Suomeen.

Supercellin menestys on ollut myös verottajalle kultakaivos. Yhtiö maksaa veronsa Suomeen, esimerkiksi toissa vuonna valtion kassaan kilahti liki 125 miljoonaa euroa.

– Olemme saaneet paljon suomalaiselta yhteiskunnalta, ja olemme onnekkaita. Totta kai maksetaan verot tänne, minne muualle ne maksettaisiin, Paananen on sanonut esimerkiksi sanomalehti Ilkalle.

Supercellin perustaja ja luovana johtajana toiminut Mikko Kodisoja piti tulokuninkaiden kakkossijansa heti Ilkka Paanasen jälkeen. Kokonaisansiot nousivat 98,3 miljoonaan euroon. Tuloja summasta 15 miljoonaa, pääomatuloja 83 miljoonaa euroa.

Kodisoja ja Paananen komeilevat 2000-luvun tulokärjessä, piikkipaikalla Kodisoja 307 miljoonan euron ansioilla. Paananen on toisena 302,8 miljoonan euron tienesteillä.

Huomionarvoista on se, että kumpainenkin kartutti lähes koko megaomaisuutensa 2010-luvulla. Supercell perustettiin vasta vuonna 2010.

Äkkirikastumisen taustalla ovat rahakas yrityskauppa ja supersuositut mobiilipelit Clash of Clans, Boom Beach sekä Clash Royale.

Tulokärjen kolmonen Heikki Kyöstilä kuuluu top 10-tulokärjen vakionimiin. Hammasteknologiayritys Planmecan perustaja ja toimitusjohtaja tienasi viime vuonna 47,3 miljoonaa euroa verotettavia tuloja.

Ansiotuloa kertyi vain 82 000 euroa, pääomatuloja 47,3 miljoonaa euroa.

Kyöstilä perusti Tapio-veljensä kanssa Planmecan vuonna 1969. Kolme vuotta myöhemmin perustettiin hammaslääkäritarvikkeiden maahantuojayritykseksi Plandent Oy. Forbes-lehti nosti Kyöstilän vuonna 2015 ensimmäistä kertaa miljardöörilistalleen.

Forbes arvioi Kyöstilän varallisuuden nettoarvoksi tuolloin 2,8 miljardia dollaria.

Rakennusyhtiö Lehto Groupin johtoryhmään kuulunut Asko Myllymäki kohensi tulokärjen sijoitustaan viidellä pinnalla. Osakekaupoillaan huomiota herättänyt Myllymäen Raudan entinen omistaja tienasi viime vuonna 40,5 miljoonaa euroa, pääosa eli 40,5 miljoonaa euroa pääomatuloina.

Tuloja kasvatti muhkea osakemyynti, kun Myllymäki myi Lehdon osakkeita noin 50 miljoonan euron arvosta instituutiosijoittajille. Osakkeita myivät myös muut Lehdon johtajat.

Sittemmin Lehto Groupin kurssi romahti. Myllymäkeä arvosteltiin julkisuudessa ahneeksi, mutta tämä perusteli asiaa sanoen, että kauppa-aika oli ainoa mahdollinen eivätkä yhtiön talousvaikeudet vielä tiedossa.

Varsinais-Suomessa eniten ansiotuloa sai viime vuonna vasta-aineita valmistavan yhtiön Hytestin Maria Severina. Hän on koko Suomen uusi tulokuningatar, 33,2 miljoonan euron kokonaisansioilla. Hänen julkisissa verotiedoissa näkyvät ansiotulonsa olivat kolme miljoonaa euroa.

Tuloja nosti kasvuyhtiö Hytestin enemmistön myynti norjalaiselle Summa Equitylle viime vuoden syyskuussa.

Jyväskyläläinen sijoittajamiljonääri Jukka Autere on uusi tulokas viime vuoden tulokärjessä. Seitsemänneksi noussut Autere nousi ensi kertaa suurituloisimpien listalle. Hän tienasi 33,3 miljoonaa euroa, lähes kokonaan pääomatuloina.

Autereen perhe tunnetaan jyväskyläläisestä ict-palvelutalo Inmicsista, jonka Autere omisti poikiensa Tomin ja Timon kanssa, sanomalehti Keskisuomalainen kertoi. Joulukuussa 2017 Autereet myivät Inmicsin Telialle. Kauppalehden mukaan hinta oli 75 miljoonaa euroa.

Jukka Autere lopetti lehden mukaan työt ja pojista Tomi nimitettiin toimitusjohtajaksi. Tomi Autereen tulotiedot olivat 14,8 miljoonaa ja Timo Autereen 14,8 miljoonaa. Kaikki kolme ovat suurituloisimpien top 20 -listalla.

Yrittäjä Sakari Heyno on Varsinais-Suomessa tulokakkosena Maria Severinan jälkeen, ja hän kiilasi koko Suomen kahdeksanneksi verotettavilla tuloillaan. Kokonaisansiot olivat 27,2 miljoonaa euroa, josta pääomatuloja 27 miljoonaa. Heyno on Cletec-nimisen yrityksen perustajista toinen ja Suomessa vielä tuntematon monimiljonääri.

Cletec tarjoaa puhdastilatekstiilien huoltopalveluita. Heyno ei ole Asiakastiedon mukaan enää yhtiön omistaja, vaan omistus on siirtynyt toisaalle, Heyno on yhä hallituksen jäsenenä. Hänellä on jonkinlaista yritystoimintaa myös metsänhoitoalalla.

Peliala on tuottanut viisi uutta tulokasta Suomen kovatuloisimpien joukkoon. Pelistudio Small Giant Gamesin Otto Nieminen ja Timo Soininen nousivat 9. ja 10. sijoille julkisella verotietolistalla. Niemisen pääomatuloista koostuvat kokonaisansiot olivat 22,1 miljoonaa euroa, Soinisen 20,9 miljoonaa euroa.

Helsinkiläinen Small Giant Games teki hitiksi nousseen mobiiliroolipelin Empires & Puzzlesin, joka innosti amerikkalaisen Zyngan kaupoille. Supercellin myymisen jälkeen toistaiseksi suurin yrityskauppa toteuttui viime joulukuussa. Hinta oli 610 miljoonaa euroa.

Osa kaupasta maksettiin Zyngan osakkeina.

Sijoilla 11., 12. ja 14. listalla ovat Timo Soininen, Ilkka Juopperi ja Markus Halttunen niin ikään Small Giant Games -pelifirmasta.

Pelimiesten väliin sijalle 13 nousi tamperelainen yrittäjä Samu Hällfors. Puhelinkopeista ja hiljaisista työtiloista tunnetun Frameryn toimitusjohtaja, yhtiön toinen perustaja, tienasi julkisten verotietojen mukaan 20,4 miljoonaa euroa viime vuonna. Framery työllistää tällä hetkellä reilut 240 henkeä ja valmistaa tuotteensa Tampereella.

Alan markkinat ovat kasvussa, sillä ihmiset kaipaavat rauhaisia työtiloja toimistoihin, avokonttoreihin ja erilaisille messuille. Framery on kasvanut valtavaa vauhtia, ja noteerattu uudella Financial Timesin FT1000-listalla parhaimpana suomalaisyrityksenä sijalle 20.

Vuonna 2017 marraskuussa yhtiö kertoi, että se lunasti lupauksensa palkata Suomen juhlavuoden kunniaksi sata uutta työntekijää.

Hällforsin tulot ovat peräisin yrityskaupasta, sillä viime vuonna suomalainen pääomasijoittaja Vaaka Partners siirtyi yrityksen enemmistöomistajaksi.

Juttua muokattu 4.11.2019 kello 22.22. Lisätty hyvätuloisimpien listalle 50 lisänimeä ja päivitetty sijoituksia.