Vesa, 64, kuvasi mykistävän näyn hailuotolaisella rannalla – ”Niitä oli ihan läjissä”

Julkaistu:

Ei golfpalloja, kanamunia, vaan tuhansia jääpalloja.
Hailuotolainen valokuvaaja Vesa Vainionpää ikuisti uskomattoman hienon näy hailuotolaisilla rannoilla tänä viikonloppuna.

Rantavedessä ja hiekassa majaili jopa tuhansia jääpalloja, joita aallot olivat muokanneet ja pyörittäneet sileiksi.

– Asustelen Hailuodossa ja rantoja tulee kierreltyä. Eilen löysin yhden paikan ja tänään (sunnuntaina) menin toiseen paikkaan Marjaniemeen, josta sain vielä upeammat kuvat kuin eilen, koska oli aurinkoista, 64-vuotias Vainionpää sanoo.

Pienimmät jääpallot olivat kananmunankokoisia.

– Aallot olivat heitelleet niitä rannalle. Niitä oli ihan läjissä.


– Pienimmät olivat kananmunankokoisia, sitten aika tyypillinen kokoluokka oli pesäpallo. Isoimmat olivat halkaisijaltaan kymmeniä senttejä, mutta niitä ei paljon ollut, Vainionpää toteaa.

Hän on kerran aiemminkin kuvannut vastaavanlaisen näyn.

– Sellainen, joka ei ole niitä aiemmin nähnyt, ihmettelee suuresti sitä ja kysymys kuuluu, miten ne syntyvät, Vainionpää toteaa.


Erikoiseen luonnonilmiöön vaaditaan loskalunta, sopivaa tuulensuuntaa ja oikeanlaista veden lämpötilaa.

– Aalto lähtee pyörittämään sitä lumisohjoa. Pallon sisälle voi jäädä jokin ytimeksi, kuten kivi, minkä ympärille se lumisohjo lähtee pyörimään, Vainionpää sanoo.

– Ne pallot hioutuvat pikku hiljaa toisiaan vasten, kun ne liikkuvat. Liikkeen pitää olla pyörivää. Lisäksi vaaditaan, että on vähän pakkasta, mutta ei liikaa, jotta ei muodostu tasaista jääkerrosta, Forecan päivystävä meteorologi Anna Latvala jatkaa.

Hänen mukaansa vastaavanlaisia ilmiöitä nähdään nimenomaisesti syksyisin.

– Varsinkin, kun sohjoa alkaa tulla ja ei ole mikään tyyni sää, niin se sohjo pääsee liikkumaan, silloin on mahdollisuus tämmöisiin jääpalloihin, Latvala kertoo.

Vainionpää jääpallohavainnoista uutisoi ensin Helsingin Sanomat.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt