Jenni Haukio otti Eläinsuojelugaalassa kantaa tuotantoeläimiin – tarkentaa nyt IS:lle, mitä kiitossanoillaan tarkoitti - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jenni Haukio otti Eläinsuojelugaalassa kantaa tuotantoeläimiin – tarkentaa nyt IS:lle, mitä kiitossanoillaan tarkoitti

– Keskustelua eläinten hyvinvoinnista olisi voitava käydä rakentavasti erilaisia mielipiteitä kunnioittaen, rouva Jenni Haukio sanoo.

Rouva Jenni Haukio sai perjantaina Eläinsuojelugaalassa Kiitos eläimiltä -palkinnon.

3.11.2019 18:29

Tasavallan presidentin puoliso, ohjelmajohtaja Jenni Haukio palkittiin perjantaina Kiitos eläimiltä -palkinnolla tunnustuksena eläinten hyväksi tehdystä työstä. Palkinto myönnettiin Haukiolle Eläinsuojelugaalassa Helsingissä.

Palkintoperusteluissa todettiin, että rouva Haukio on ottanut julkisuudessa rohkeasti kantaa eläintenpidon erilaisiin epäkohtiin. Hän on kirjoittanut ja puhunut muun muassa turkistarhauksesta, tuotantoeläimistä ja eläinsuojelulain kokonaisuudistuksesta.

Rouva Haukio piti gaalassa kiitospuheen, jonka sanat hän osoitti juhlayleisölle. Puheella oli kantaaottava sanoma, joka liittyi tuotantoeläinten hyvinvointiin. Tämänvuotisen gaalan tuotto ohjataan tuotantoeläinten hyvinvoinnin edistämiseen, joten aihe liittyi illan teemaan.

– Suomessa kuolee vuosittain yli 70 miljoonaa tuotantoeläintä. Jokainen niistä olisi halunnut elää. Viime kädessä näiden eläinten kohtalon – sen, millaisissa olosuhteissa nämä yksilöt ainutkertaisen elämänsä viettävät – ratkaisevat kuluttajat, siis meistä jokainen, Haukio sanoi puheessa.

Rouva Haukio myös muistutti kiitospuheessa, että jokainen voi päivittäisillä ostopäätöksillään vaikuttaa siihen, millaisia ja miten tuotettuja eläinperäisiä hyödykkeitä markkinat kuluttajille tarjoavat.

Rouva Jenni Haukiolle luovutettiin Kiitos eläimiltä -palkinto, johon kuului myös Marko Björsin suunnittelema Suomen lipun värein timanteilla koristeltu Sankarinaula

– Jos kulutus ehtyy, ehtyy vääjäämättä myös tarjonta – ennemmin tai myöhemmin. Mitä useampi käyttää vaikutusvaltaansa eläinten oikeudenmukaisemman kohtelun puolesta, sitä suuremmalla todennäköisyydellä aikaansaadaan merkittäviäkin edistysaskelia – toivottavasti vielä meidän elinaikanamme.

”Myös tuottajakunnassa on halua toimia saman suuntaisesti”

Kiitospuhetta siteerasi ensimmäisenä Iltalehti jutussaan perjantaina. Tämän jälkeen Haukion puheen sanoma herätti viikonloppuna keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Rouva Haukio kommentoi nyt Ilta-Sanomille, mitä hän gaalayleisölle esittämässään kantaaottavassa kiitospuheessa tarkoitti, ja mitä hän keskustelua herättävästä aiheesta ajattelee.

– Kuluttajat voivat ostovalinnoillaan vaikuttaa siihen, millaisissa olosuhteissa tuotantoeläimiä kasvatetaan ja miten niitä kohdellaan. Tiedän, että myös tuottajakunnassa on halua toimia saman suuntaisesti, ottaen eläinten hyvinvointitarpeet yhä kattavammin huomioon, Haukio kommentoi IS:lle.

– Olen monissa eri yhteyksissä puhunut suomalaisen ruoantuotannon ja lähiruoan sekä suomalaisen maaseudun elinvoimaisuuden puolesta. Keskustelua eläinten hyvinvoinnista olisi voitava käydä rakentavasti erilaisia mielipiteitä kunnioittaen, ilman vastakkainasettelua eläinten ja laillista elinkeinoa harjoittavien tuottajien välillä, Haukio lisää.

Esimerkiksi Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar kiitteli Haukion kantaaottavaa puhetta lauantaina Twitterissä.

– Rouva Jenni Haukio piti eilen koskettavan ja kantaa ottavan puheen eläinten puolesta. Rohkeaa ja suoraselkäistä, Razmyar twiittasi.

Kiitos eläimiltä -palkinnon Jenni Haukiolle myönsi Suomen Eläinsuojelu yhdessä Suomen viihde- ja kulttuuriyhdistyksen kanssa. Haukio kommentoi saamaansa palkintoa tiedotteessa tuoreeltaan perjantaina.

– Vaikka eläinten hyvinvointia huomioidaan nykyään ilahduttavasti yhä laajemmin, on epäkohtia edelleen runsaasti. Kiitos eläimiltä -tunnustus rohkaisee jatkamaan työtä niiden puolustuskyvyttömien puolesta, joilla omaa ääntä ei ole, Haukio kommentoi tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?