Tekonivelten tarve on lisääntynyt – ylipainoisia on yhä enemmän, ja liikakilot vaikuttavat varsinkin polviin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tekonivelten tarve on lisääntynyt – ylipainoisia on yhä enemmän, ja liikakilot vaikuttavat varsinkin polviin

Tekoniveliä Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa.

Julkaistu: 2.11.2019 4:27

Osa hakeutuu tutkimuksiin vasta, kun nivelen tila on päässyt todella pahaksi.

Yli 100 000 suomalaisella on tekonivel, useimmilla joko polvessaan tai lonkassaan. Vuosittain Suomessa asetetaan polviin noin 12 000 ja lonkkiin noin 10 000 tekoniveltä.

Tekonivelten tarve on lisääntynyt kuluneen kymmenen vuoden aikana. Tämä on suoraan yhteydessä siihen, että suuret ikäluokat ovat tulleet 65–75 vuoden ikään, jolloin tekonivelen tarve useimmiten huomataan, kertoo ortopedian ylilääkäri Mikko Manninen yksityissairaala Ortonilta.

Manninen uskoo, että varsinkin polvien osalta tekonivelten tarve kasvaa entisestään tulevaisuudessa.

– Ylipainoisia on yhä enemmän varsinkin nuoremmissa ikäluokissa, mikä tulee väistämättä näkymään myös tekonivelten tarpeessa. Myös lonkkiin ylipaino vaikuttaa, mutta vähemmän kuin polviin. Lonkissa korostuvat suhteessa enemmän rakenteelliset tekijät.

Ortonin ylilääkäri Mikko Manninen ja lonkan keraaminen tekonivel.

Tekonivelten tarpeessa suurinta roolia näyttelevät kuitenkin perintötekijät. Jos esimerkiksi omalla vanhemmalla on tekonivel, osuu tarve herkemmin myös omalle kohdalle. Kyse on siis usein synnynnäisistä, rakenteellisista asioista, mistä syystä etenkin lonkkatekonivelen tarve voi tulla jopa jo viidenkymmenen vuoden iässä.

Liikunta on Mannisen mukaan suojaava tekijä, joka pitää kehon rakenteet vahvoina ja kestävinä. Tekonivelten tarpeen ennaltaehkäisyksi paras keino onkin elämän läpi jatkuva liikunnan harrastaminen. Toisaalta hyvin aggressiivinen ja vammoille altistava liikunta voi olla jopa haitaksi.

Tekonivelen tarpeen taustalla on Mannisen mukaan aina vaikea nivelrikko. Suomessa on noin 400 000 nivelrikkopotilasta, joista 250 000 kärsii merkittävästi toimintakykyä haittaavista oireista.

Suomen Nivelyhdistyksen erityisasiantuntija ja ortopedi Esko Kaartinen kertoo, että tekonivelleikkauksella pyritään ensisijaisesti korjaamaan vaikeita kiputiloja. Usein kiputilaan liittyy myös heikentynyt liikuntakyky.

Ennen leikkaukseen päätymistä oireita pyritään lievittämään muilla hoitokeinoilla, kuten fysioterapialla ja lääkehoidolla. Jos kiputila ei helpotu tai vain hankaloituu, saattaa leikkaus tulla ajankohtaiseksi. Nivelrikon pahenemisen seuranta voi siis kestää useampia vuosia.

– Toisaalta osa hakeutuu tutkimuksiin vasta, kun nivelen tila on päässyt todella pahaksi, jolloin leikkaustarve todetaan suoraan ainoaksi järkeväksi hoitokeinoksi, Kaartinen kertoo.

Leikkausjonot vaihtelevat ympäri Suomen. Julkisella puolella jonotusajat saattavat olla jopa puoli vuotta, yksityisellä puolella leikkaukseen voi päästä kahdessa viikossa.

Kaartisen mukaan lonkan tekonivelleikkauksesta toivutaan parhaimmillaan muutamassa viikossa. Polvileikkauksesta kivuttomaksi toipuminen kestää useimmiten ainakin kuukauden tai kaksi.

– Jos tarkastellaan kaikkia ihmisille suoritettavia leikkaustoimenpiteitä, polven ja lonkan tekonivelleikkausten on todettu tuovan eniten laadukkaita lisävuosia etenkin elämän loppuvaiheissa. Ne lisäävät terveyttä ja toimintakykyä, eikä niitä pitäisi turhaan pelätä, Kaartinen sanoo.

Lonkissa tekonivelet kestävän parhaimmillaan noin kaksikymmentä vuotta.

Tekonivel kestää parikymmentä vuotta

Jos tekonivel laitetaan polveen tai lonkkaan yli 70-vuotiaalle, potilas luultavasti pärjää samalla tekonivelellä loppuelämänsä ajan. Sen sijaan mitä nuoremmalla iällä tekonivel laitetaan, sitä todennäköisemmin edessä on vähintään yksi uusintaleikkaus.

Lonkissa tekonivelet kestävän parhaimmillaan noin kaksikymmentä vuotta ja polvissa noin 25 vuotta tai jopa pidempään, Kaartinen kertoo.

– Nämä ovat kuitenkin vain suuntaa antavia lukuja. Syyt siihen, miksi jollakin tekonivel kestää pidemmän ja jollakin lyhyemmän ajan, johtuvat muun muassa rakenteellisista ja liikunnallisista eroista.

Kaartinen huomauttaa, että liikuntaa tulee jatkaa normaalisti tekonivelen kanssa. Tekonivel ei siis voi ikään kuin kulua loppuun ennenaikaisesti, vaikkakin erityisen aggressiiviset urheilulajit voivat olla sille haitallisia.

Ylilääkäri Mannisen mukaan uusintaleikkauksen tarvitsee kymmenen vuoden jälkeen noin 10 prosenttia lonkkatekonivelen saaneista potilaista ja noin 6–7 prosenttia polvitekonivelen saaneista potilaista. Näissä tilanteissa on yleensä kyse esimerkiksi siitä, että lonkkatekonivel menee pois paikoiltaan tai jokin lonkka- tai polvitekonivelen osista irtoaa. Myös luunmurtumat tai tulehdukset voivat aiheuttaa nivelen uusimistarpeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?