Päivi Räsänen luki lähes 4 tuntia kestäneessä kuulustelussa poliisille lakia ja Jumalan sanaa: ”Tuli tunne, ettei tämä ihan tähän pääty”

Räsänen kertoo olevansa valmis menemään asian kanssa niin pitkälle kuin on tarve.

Hyväntuulinen Päivi Räsänen (kd) asteli tänään poliisikuulusteluun Raamattu kädessään.

1.11.2019 21:01

Kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen (kd) luonnehtii tämänpäiväistä poliisikuulusteluaan ”tiukaksi setiksi”. Hän kertoo kuulustelun kestäneen melkein neljä tuntia.

– Ei siinä ehtinyt vettäkään juomaan välissä. Poliisilla oli pitkä lista kysymyksiä. Tiukassa tentissä olin, Räsänen kertoo.

Räsäsen epäillään syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Hän itse katsoo toteuttaneensa twiiteillään kirkkolaissa ja -järjestyksessä mainittuja tehtäviä. Kuulusteluissa käytiin läpi muun muassa Raamatun sanaa ja kirkkolakia.

 En koe syyllistyneeni rikokseen eikä minulla ole tässä asiassa mitään kaduttavaa.

Kirkkolaissa määritellään, että kirkon tehtävä on ”julistaa Jumalan sanaa”. Kirkkojärjestyksessä taas todetaan, että ”kaikkea oppia kirkossa on tutkittava ja arvioitava Jumalan pyhän sanan mukaan”. Räsänen katsoo kannanotollaan tehneensä juuri kirkkojärjestyksessä mainittua arviointia.

Kesäkuussa julkaisemassaan twiitissä Räsänen jakoi kuvan 1. roomalaiskirjeen jakeista 24–27, joissa homoseksuaalisuus rinnastetaan häpeään ja syntiin. Räsänen kritisoi twiitillään sitä, että kirkko julistautui Pride-tapahtuman viralliseksi yhteistyökumppaniksi.

– Raamattu oli ihan kirjaimellisesti pöydällä auki ja sitä luettiin useammasta kohdasta. Minun piti esimerkiksi arvioida, mikä on yhteys näiden jakeiden kohdalla muuhun roomalaiskirjeeseen. Käytiin läpi myös roomalaiskirjeen kolmatta lukua ja toista korinttilaiskirjettä. Voisi sanoa, että aika lailla teologista keskustelua, Räsänen kertoo.

Räsänen myöntää, että hänellä oli twiittiä kirjoittaessaan tietoinen tarkoitus saada se leviämään mahdollisimman suurelle yleisölle. Hän jakoi samansisältöisen tekstin myös Facebookissa ja Instagramissa.

– Se ei ollut mitään pelkästään kirkon sisäistä keskustelua, vaan kyllä minulla oli tavoite herättää keskustelua laajemmin.

Räsänen sanoo ehdottomasti kunnioittavansa homoseksuaalien ihmisarvoa ja tuoneensa tämän esiin myös kuulusteluissa. Hän perustelee kirjoituksiaan vakaumuksellaan ja uskonnonvapaudella. Hän katsoo kirkon tuen Pride-tapahtumalle olevan vastoin kirkon peruskirjaa eli Raamattua.

– Raamatussa opetetaan, että avioliiton ulkopuoliset sukupuolisuhteet eivät ole Jumalan tahdon mukaisia, eivätkä sillä tavalla ylpeyden aihe niin kuin Pride-tapahtumassa esitetään, Räsänen sanoo.

Hyväntuuliselta kuulostava Räsänen kertoo poistuneensa kuulustelusta tyytyväisenä. Hän luottaa poliisiin ja rohkaisee kaikkia käyttämään sanan- ja uskonnonvapauttaan.

– Olen kiitollinen, että sain niin perusteellisesti selvittää omat näkemykseni. Samalla tuli kuitenkin tunne, ettei tämä ihan tähän pääty. On mahdollista, että tämä etenee syyttäjälle.

Päivi Räsänen otti ensitöikseen selfien poliisitalon edessä kuulusteluihin saapuessaan.

Räsäsen mukaan tapauksessa mennään uskonnonvapauden ytimeen. Hän arvioi, että asiassa on ennakkotapauksen omaisia piirteitä.

– Onko lupa uskoa, opettaa ja julkisesti pitää esillä sitä Raamatun sanomaa, joka on lähes jokaisessa suomalaisessa kodissa, Räsänen kysyy.

Räsänen kertoo, ettei aio antaa asiassa periksi ja on valmis menemään niin pitkälle kuin tarvitsee.

– En usko mihinkään tuomioon, mutta jos niin pitkälle joutuisi, niin kyllä siitä sitten ilman muuta pitäisi mennä eteenpäin. Mutta niitä nyt on turha vielä tässä vaiheessa ennakoida.

Ensimmäistä kertaa poliisikuulustelussa rikoksesta epäiltynä ollut Räsänen koki tilanteen absurdiksi, koska kyseessä on hänelle vakaumuksellinen omantunnon kysymys.

– Kyllä tämä on outo tunne olla nimenomaan tällaiseen asiaan kytkeytyen epäiltynä. Toisaalta, mikä tässä on itselle hyvä on se, että saa olla hyvällä omalla tunnolla. En koe syyllistyneeni rikokseen eikä minulla ole tässä asiassa mitään kaduttavaa.

Räsäsen mukaan häneltä myös kysyttiin, onko hän valmis poistamaan rikostutkintaan johtaneet twiittinsä.

– Vastasin, että en suostu. Seison sanojeni takana, Räsänen toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?