Miljonääriäiti Maria Alanen todettiin syylliseksi törkeään kavallukseen – jätettiin tuomitsematta rangaistukseen

Julkaistu:

Käräjäoikeuden mukaan Maria Alanen syyllistyi törkeään kavallukseen, mutta hänet jätettiin rangaistukseen tuomitsematta.
Television Miljonääriäidit-ohjelmasta aikoinaan tunnetuksi tullut Maria Alanen, 43, välttyi rangaistukselta Helsingin käräjäoikeudessa.

Käräjäoikeuden mukaan Alanen syyllistyi törkeään kavallukseen, jonka uhri oli hänen epäselvissä oloissa kuolleen miehensä Mikko Alasen kuolinpesä. Käräjäoikeus jätti hänet kuitenkin rangaistukseen tuomitsematta, sillä oikeudenkäynti on viivästynyt Alasen kannalta kohtuuttomasti.

Tuomittu rikos tapahtui jo vuonna 2010. Jutun käsittely Alasen osalta on kestänyt jo seitsemän vuotta ja seitsemän kuukautta. Käräjäoikeuden mukaan se ylittää selvästi kohtuullisen kestoajan tällaisessa tapauksessa. Viivästyminen ei ole Alasen syy, vaan se on johtunut mm. viranomaisyhteistyössä ilmenneistä ongelmista.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linjausten mukaisesti viivästyminen pitää hyvittää Alaselle. Ilman hyvitystä tuomio olisi käräjäoikeuden mukaan ollut kahdeksan kuukautta ehdollista vankeutta, mutta käsittelyn viivästyminen, Alasen tutkintavankeusaika ja rikoksesta kulunut pitkä aika huomioon ottaen se katsottiin kokonaan hyvitetyksi.

Television toinen miljonääriäiti Nina Grekin, 45, oli syytteessä avunannosta törkeään kavallukseen, mutta hänen syytteensä hylättiin kokonaan. Grekinin aviomies sen sijaan sai neljä kuukautta 15 päivää ehdollista vankeutta törkeästä väärennyksestä ja avunannosta törkeään kavallukseen.

Myös Grekinin mies sai hyvitystä jutun pitkän keston takia. Hän olisi ilman hyvitystä saanut ehdotonta vankeutta aiemman rikostaustansa takia. Hän on ennenkin syyllistynyt autokauppahuijauksiin.

Syyksi luettu rikos tapahtui käräjäoikeuden mukaan Espanjassa vuonna 2010. Maria Alanen oli miehensä kuoleman jälkeen luovuttanut tämän omistaman Ferrari California -auton Grekinin miehelle.

Mies puolestaan esiintyi väärennetyn kauppakirjan avulla auton oikeana omistajana ja kauppasi sen eteenpäin. Kaupassa hän sai Ferrarista vaihdossa Bentley-merkkisen henkilöauton.

Käräjäoikeus laski, että Mikko Alasen kuolinpesälle koitui kavalluksesta 18 000 euron vahinko. Kyseessä oli erittäin arvokas omaisuus, ja kavallusta on pidettävä myös kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

Alanen ja Grekinin mies tuomittiin maksamaan kuolinpesälle 18 000 euroa vahingonkorvausta ja 7 998 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Viime syyskuussa käräjäoikeuden istunnossa Maria Alanen kiisti syytteensä.

– Minusta on tehty Suomessa autovaras, Alanen paheksui.
Alanen valitteli myös jutun hidasta etenemistä.

– Olen hypännyt useaan kertaan Suomessa, istutaan vankilassa. Tästä on tullut kuluja, matkat, lasten hoitomaksut. Kuluja on tullut tuplasti enemmän kuin on kysytty asia.

Luksusveneiden kauppaa harjoittanut Mikko Alanen kuoli omassa veneliikkeessään Helsingin Katajanokalla syksyllä 2010. Hän kuoli väkivaltaisesti.

Surmaajaa ei ole löydetty. Tapausta tutkitaan törkeänä pahoinpitelynä ja kuolemantuottamuksena, mutta juttu on yhä ratkaisematta.