Poliisien hihoissa näkyvät kielletyt Suomen liput herättävät kysymyksiä – poliisi­tarkastaja: ”Siihen on puututtu, mutta loppu­tulos ei ole tyydyttävä”

Poliisitarkastaja Ari Alanen poliisihallituksesta arvioi, että Suomen liput ovat yleistyneet poliisien virka-asuissa vasta viime vuosina.

Suomen liput poliisien virka-asujen hihoissa.

31.10.2019 19:56

Miksi osa poliiseista pitää virka-asujensa hihoissa Suomen lippuja, vaikka se ei ole sallittua? Näin kysyi Ilta-Sanomiin alkuviikolla yhteyttä ottanut lukija.

Kysymys on yllättävä. Pienen selvittelyn jälkeen se osoittautuu myös perustelluksi.

Sisäministeriön asetus poliisin virkapuvusta vuodelta 2013 ei sisällä ohjeistusta Suomen lipun käyttämisestä virkavaatteissa tai -asusteissa. Poliisitarkastaja Ari Alanen poliisihallituksesta vahvistaa, ettei lippu kuulu poliisin asuun.

Suomen lipun käyttö virka-asussa on siis kielletty.

– Voimassa olevien säädösten ja määräysten mukaan Suomen lipun käyttö poliisin virkapuvussa on sallittu ainoastaan kansainvälisissä tehtävissä, Alanen vastaa IS:lle.

Poliisit vartioivat Esplanadin puiston aluetta ja Kauppatoria Helsingissä Venäjän presidentti Vladimir Putinin vierailun yhteydessä viime elokuussa.

Poliisihallitus haluaa liput asuihin

Poliisihallitus haluaisi Suomen liput osaksi poliisien kenttävaatetusta. Asia selviää Poliisihallituksen esikunnan sisäministeriölle toukokuussa lähettämästä esityksestä. Poliisihallitus perustelee esitystä kansainvälisien tehtävien lisääntymisellä.

Alanen ei halua kommentoida keskeneräistä asiaa tarkemmin. Sisäministeriöstä kerrotaan, että asia on selvitysvaiheessa.

IS löysi omasta kuva-arkistostaan viimeisen reilun vuoden ajalta kuvia, joissa osalla kenttäpoliiseista on hihassaan Suomen lippu ja osalla ei.

Arkistosta löytyy kuvia esimerkiksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin Suomen-vierailulta viime elokuulta. Niissä näkyy, että muutamien poliisien virka-asujen hihoja koristavat Suomen liput.

Poliisi tehtävissään Trumpin ja Putinin Suomen-vierailun yhteydessä heinäkuussa 2018.

Onko Suomen lipun pitäminen hihassa sallittua tällaisessa, valtion päämiehen Suomen vierailuun liittyvässä poliisitehtävässä?

– Kyllä se on ollut ihan tavanomainen poliisitehtävä. Eli ei se ihan asetusten mukaista ole. Osa poliiseista käyttää Suomen lippuja, vaikka se ei säädösten mukaan olisi mahdollista.

Mitä poliisihallitus tästä ajattelee?

– Olemme muistuttaneet poliisien esimiehille, että he valvovat, että pukeudutaan säännösten mukaisesti. Tätä viestiä on viety poliisilaitoksille.

Kuinka kauan tämä niin sanottu ”väärin pukeutuminen” poliisissa on jatkunut?

– Saattaa olla, että puhutaan muutamista vuosista.

Onko asiaan puututtu?

– Siihen on puututtu, mutta lopputulos ei ole ollut tyydyttävä.

Trumpin ja Putinin vierailu viime vuoden heinäkuussa toi mielenosoittajia Helsingin Esplanadille.

Onko asiasta tullut teille palautetta?

– Ulkopuolisten taholta ei juuri milloinkaan. Tämä herättää keskustelua lähinnä hallinnon sisällä.

Kuinka vakavasta asiasta tässä lopulta on kyse?

– En ala arvioida, rikotaanko tässä paljon vai vähän säädöksiä, mutta kaikkia säädöksiä ei noudateta.

Mikä on henkilökohtainen näkemyksenne, onko oikein, että säädökset kieltävät poliiseilta Suomen lipun käytön virkatehtävissä?

– Henkilökohtainen näkemykseni on, että pitää pukeutua voimassa olevien säädösten mukaisesti.

Mitä poliisille voi seurata siitä, jos pitää virka-asussaan Suomen lippua vastoin säädöksiä ja määräyksiä?

– Periaatteessa kaikki virkamiesoikeudelliset toimenpiteet ovat mahdollisia, mutta teko kokonaisuudessaan arvioiden tuskin kovin järeisiin toimenpiteisiin ryhdytään.

Poliiseja Rautatientorilla Helsingissä huhtikuussa 2018.

Vielä yksi kysymys: mistä se voisi johtua, että osa poliiseista pukeutuu Suomen lippuihin, vaikka se on kiellettyä?

– Pitää kysyä niiltä, jotka lippuja käyttävät. En tiedä motiiveista.

– Voisi liittyä osin siihen, että Poliisin Tuki ry myy Suomen lippuja kerätäkseen varoja työssään vammautuneille poliiseille ja omaisten tukemiseen.

Suomen lippu, jonka päältä kulkee sininen viiva

Poliisin Tuki ry:n taustayhdistyksiin kuuluu muun muassa Suomen Poliisijärjestöjen Liitto, jonka sivuilta selviää, että rekisteröidyn yhdistyksen ainoa tehtävä on tukea jäsenistöään.

Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Jonne Rinne sanoo, ettei ole kuullut mistään ”Suomen lippu -villityksestä” poliisissa. Hän pohtii, onkohan poliisien hihoissa nähdyt liput todella Suomen lippuja vai Poliisin Tuki ry:n myymiä Thin Blue Line -merkkejä, joissa Suomen lipun siniristin yli kulkee vaakasuorassa sininen viiva.

Poliisi operaatiossa Rovaniemellä 2018. Hihan lippu näyttää olevan Thin Blue Line -merkki.

Ilta-Sanomien arkistosta löytyvistä kuvista näkyy, että poliiseilla on hihoissaan vaihtelevasti sekä tavanomaisia Suomen lippuja että Rinteen mainitsemia Thin Blue Line -merkkejä.

– Tiedän, että osa poliiseista käyttää näitä Thin Blue Line -merkkejä, vaikka se on asetuksen vastaista.

Thin Blue Line -merkkejä myydään töissään vammautuneiden poliisien tukemiseksi.

Rinne sanoo, että Thin Blue Line (suom. ohut sininen linja) -ajatusmallissa on kyse siitä, että sininen linja symboloi yhtenä rintamana toimivaa poliisia, joka työskentelee hyvän ja pahan välissä.

– Symbolilla on poliiseille varsin suuri merkitys. Kyllä virkapukuohjeistus on kaikkien tiedossa, mutta en minä voi liittopomona varsinaisesti moittia niitä, jotka tätä merkkiä virka-asuissaan kantavat.

Poliiseja Helsingin Kauppatorilla Trumpin ja Putinin Suomen-vierailun yhteydessä heinäkuussa 2018.

Rinne ei myöskään henkilökohtaisesti näe pahana, jos poliisit pitävät virka-asuissaan tavallisia Suomen lippuja.

– Poliisin puolueettomuus ei vaarannu Suomen lipusta.

Poliisin Tuki ry:n sihteeri Ilari Kulmanen kertoo, että yhdistys hankki tänä vuonna 2 000 Thin Blue Line -merkkiä koemyyntiin. Kulmasen mukaan valtaosa merkeistä on myyty.

– Idea on tullut kentältä. Mallia on todennäköisesti otettu muun muassa Yhdysvalloista, jossa erilaisiin poliisin tunnuksiin on yhdistetty sininen viiva.

Kulmanen kertoo, että kannatustuotteille on ollut kysyntää Vihdin 2016 ampumavälikohtauksen jälkeen. Vihdissä poliisi kuoli ja toinen haavoittui.

– Kollegoilla oli tarve auttaa ja osoittaa se jollakin tavoin näkyvästi.

Merkin on Kulmasen mukaan tarkoitus yhdistää virkakuntaa ja heidän omaisiaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?