Jaakko, 35, taistelee joka päivä armotonta himoa vastaan – vieroitusoireet raha­pelaamisesta ovat rajut - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jaakko, 35, taistelee joka päivä armotonta himoa vastaan – vieroitusoireet raha­pelaamisesta ovat rajut

Rahapeliautomaatit voivat olla peliongelmaiselle vaikea ohitettava kaupan kassalla.

Jaakko Väätäinen uskoo, että hän pystyy jättämään pelit vielä kokonaan.­

31.10.2019 11:07

Jälleen tänä aamuna espoolainen Jaakko Väätäinen, 35, painiskelee armottoman kysymyksen äärellä: pystynkö olemaan pelaamatta vai tuhlaanko oikeuslaitoksen edunvalvonnan päivittäisesti ruokakuluja varten turvaaman kaksikymppisen johonkin peliautomaattiin?

Pääpiirteittäin Väätäinen on viime kuukausina pystynyt olemaan pelaamatta, koska on alkanut toipua Tilt.fi- ja Peluuri-yhteisöjen kautta saamansa hoidon turvin. Aivan kaikkina päivinä hän ei kuitenkaan edelleenkään pysty vastustamaan peliriippuvuuden aiheuttamaa kiusausta.

– Pelaamisen lopettaminen on usein vaikeaa, koska määrätyille ihmistyypeille se vertautuu ravintoa, rakkautta, ruokaa ja lepoa tärkeämmäksi vietiksi, kymmeniätuhansia euroja pelaamalla menettänyt Väätäinen kertoo.

– Kun on ensimmäisiä kertoja päivän tai kaksi pelaamatta, se tuntuu helvetin kamalalta. Aivan kuin koko keho lakkaisi hengittämästä, ja tavallaan mielihyvää tuottavaa lihakset on luotava uudestaan.

Väätäinen näkee, että ”jäihin uponneen vastuu on tarttua annettuun apuun aidosti ja päättäväisesti”.

– Mutta heikoille jäille kävelleiden taustalla voi olla olosuhteita, tapahtumia tai jo lapsuudessa tapahtuneita traumoja, jotka ovat edesauttaneet valinnan tekemistä. Peliriippuvaiset eivät mielestäni ole yksin vastuussa, vaan esimerkiksi Veikkauksen tulisi katsoa peiliin. Peliautomaatteja on yksinkertaisesti liikaa ja liian helposti saatavilla, Väätäinen sanoo.

Väätäinen koki kymmenisen vuotta sitten burnoutin, jonka jälkeen hän on ollut poissa työelämästä. Oikeuslaitos maksoi aikanaan Väätäisen velat, ja nyt hänellä ei ole velkaa. Rahat ovat kuitenkin kortilla, ja niinpä hän on säännöllinen vieras leipäjonoissa.

– Olen saanut apua elämänhallinnassa ja toipunut omalla duunillani monesta pahasta. Pitkäjänteisyyteni on parantunut.

Hän uskoo pystyvänsä lopettamaan pelaamisen ennen pitkää kokonaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?