Ilja Janitskin hovi­oikeudessa: En ollut MV-lehden päätoimittaja - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ilja Janitskin hovi­oikeudessa: En ollut MV-lehden päätoimittaja

MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskin saapui Helsingin hovioikeuteen keskiviikkona 30.10.

MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskin saapui Helsingin hovioikeuteen keskiviikkona 30.10.

Julkaistu: 30.10. 16:32

Syyttäjien mukaan kirjalliset todisteet kuitenkin kielivät, että Ilja Janitskinilla oli sananvaltaa MV-lehdessä.

Törkeistä kunnianloukkauksista ja muista rikoksista syytetty MV-lehden perustaja Ilja Janitskin kiistää, että hän olisi ollut verkkojulkaisun päätoimittaja ja siten vastuussa lehden julkaisuista.

– Se oli suomalaisten medioiden keksimä, jopa pillkkaava nimitys, Janitskin sanoi Helsingin hovioikeudessa keskiviikkona.

Hänen kuulemisensa hovioikeudessa kesti vajaat kaksi tuntia. Janitskin yrittää saada hovissa kumotuksi vuoden ja kymmenen kuukauden vankeustuomion, joka hänelle langetettiin Helsingin käräjäoikeudessa.

Janitskinin mukaan hän perusti MV-lehden syksyllä 2014, kun hän piti puolen vuoden tipattoman.

– Kun jätti baarit, niin jäi ylimääräistä aikaa.

Kun lukijamäärät kasvoivat, niin julkaisulle alkoi Janitskinin mukaan tulla kirjoittajia ”joka puolelta, ovista ja ikkunoista”. Hän kuitenkin kiisti koordinoineensa julkaisemista tai puuttuneensa julkaisemiseen.

– Periaatteessa kirjoittamaan pääsi, kuka halusi. Minä jakelin kirjoitusoikeuksia aika heppoisinkin perustein.

Janitskinin mukaan MV-lehden julkaisuja ei valvonut oikein kukaan, eikä julkaisussa ollut ketään töissä. Hänen mukaansa tarjottuja juttuja julkaisi ja tai halukkaille kirjoitusoikeuksia jakeli se, joka ”linjoilla sattui olemaan”. Hän itse tarjosi vain julkaisualustan ja kirjoitti joitakin juttuja nimellään.

– Kuka vaan pääsi päättämään, mitä julkaistaan, ei ollut mitään tarkastuksia tai muuta.

Syyttäjät Juha-Mikko Hämäläinen ja Jesse Heikkilä löivät Janitskinin eteen nipun kirjallisia todisteita, joista on heidän mukaansa pääteltävissä toisenlainen näkemys Janitskinin roolista.

Todisteissa on muun muassa toistakymmentä MV-lehden omaa artikkelia, joissa Janitskinia kutsutaan päätoimittajaksi.

– Kaikenlaista julkaistiin, Janitskin vastasi.

MV-lehden keskustelufoorumia ylläpitänyt nainen puolestaan kertoi esitutkinnassa, että Janitskin oli ”vastaava” henkilö MV-lehdessä. Hovioikeudessa nainen ei halunnut tulla kuulluksi. Hän on itse syytettynä jutussa, joten hänellä oli oikeus kieltäytyä.

– Voidaan sanoa minulla olevan siinä mielessä isompi rooli, että olen MV-lehden perustaja, Janitskin sanoi.

Syyttäjien todisteena oli myös muun muassa Janitskinin itsensä tallentama puhelinkeskustelu Sanoman juristin kanssa. Sanoma on jutussa asianomistajana epäiltyjen tekijänoikeusrikosten osalta. Janitskin puhuu tallenteella muun muassa ”meidän jutuista”, ”minun toimittajista”.

– Herättää ajatuksen, että teillä oli aika paljon enemmän sananvaltaa kuin sanotte, Hämäläinen sanoi.

– Ei sanottavaa tähän, Janitskin vastasi.

Janitskinin pääsyyte koskee Ylen toimittajaan Jessikka Aroon kohdistuneita törkeitä kunnianloukkauksia. Janitskin itse asemoi Aron ja tämän ”esikunnan” hovioikeudessa ”vastapuolekseen”. Hän ei halunnut avata, mitä tai keitä hän tarkoittaa esikunnalla.

Syyttäjien mukaan Janitskinilla saattoi olla kostomotiivi, joka liittyi Aron Venäjä-trolleista kertoneisiin artikkeleihin. Näin Janitskin tulkitsi Aron artikkeleita:

– Aro yritti saada lukijat epäilemään, että olisin Venäjän asialla, mikä on täysi vale. Minulla on venäläinen nimi, isäni on muuttanut aikoinaan Pietarista Suomeen. Minulla ei ole yhteyksiä Venäjälle, en ole Venäjä-mielinen, Janitskin sanoi.

Hän sanoi kokeneensa asian loukkaavana.

Poliisi löysi kanssasyytetyn, Venäjä-yhteyksistään tunnetun dosentin Johan Bäckmanin koneelta viestin, jossa tämä pyysi Janitskinia julkaisemaan englanninkielisen artikkelin Aron vanhasta rikostuomiosta.

Hovioikeudessa Janitskin sanoi, ettei hän tunne Bäckmania muualta kuin oikeussalista. Hänen mukaansa tietoa tuli MV-lehteen yhteen aikaan niin paljon, ettei hän tiedä kuka lähetti ja mitä.

Vastapuoleksi asemointi on näkynyt hovioikeuden istunnoissa myös siten, että oikeudenkäyntiä on seurannut yleisössä varsin suuret joukot sekä Janitskinin että Aron tukijoita.

Muutamaan otteeseen yleisön edustajat on nostettu esiin oikeudenkäynnin puheenvuoroissakin. Esimerkiksi Aron sisko sanoi kokevansa todistamisen ahdistavaksi, koska yleisössä oli henkilöitä, jotka seurasivat ja kuvasivat heitä Helsingin Kirjamessuilla viime viikonloppuna.

Hän viittasi Janitskinin tukijaan Panu Huuhtaseen ja MV-lehden tiedottajanakin toimineeseen Tiina Keskimäkeen, jotka julkaisivat videon YouTube-kanavallaan Reformi Studio. Videolta näkee, että Aron sisko kokee kuvaamisen häiritseväksi ja ryhtyy kuvaamaan takaisin. Huuhtanen ja Keskimäki kuitenkin kiistivät häirintätarkoituksen IS:lle oikeustalolla keskiviikkona.

– Tarkoituksemme oli mennä kysymään Jessikka Arolta, miksi hän on nimennyt Keskimäen useaan otteeseen Putinin trollit -kirjassaan, Huuhtanen sanoi.

Ilta-Sanomia kustantava Sanoma Media Finland Oy on jutussa asianomistajana.