Vaimonsa ja itsensä surmaamisesta Huittisissa epäilty omaishoitaja haki apua naapureilta vain viikko ennen tragediaa: ”Oli kysynyt kunnalta, mutta sieltä ei löytynyt”

Julkaistu:

Naapurit pitivät noin 90-vuotiasta miestä iloisena ja reippaana.
Satakunnassa sijaitseva Suttilan kylä on vain vartin ajomatkan päässä Huittisten keskustasta, mutta se voisi sijaita ihan missä vain Suomen syrjäseudulla: jos gps ei olisi päällä, oikean tiehaaran ohi olisi helppo ajaa huomaamatta tienviittaa.

Illan läpitunkevan pimeyden rikkovat harvaan asuttujen omakotitalojen valot. Yhden talon valot ovat kuitenkin sammuksissa. Pihamaa on autio. Nurmikon halkovat renkaan jäljet, jotka on todennäköisesti jättänyt poliisiauto.

Talossa tapahtui viime viikolla jotain, joka pysäytti koko kyläyhteisön.

Lauantaina talosta löytyi kuolleena noin 90-vuotias pariskunta. Poliisi epäilee, että omaishoitajana toiminut mies olisi surmannut ensin vaimonsa ja sitten itsensä. Sitä, mikä ajoi miehen epätoivoiseen tekoon, ei ole tiedossa.

Tragedia tuli täysin yllätyksenä pariskunnan tunteneille naapureille.

– Rouva oli petipotilaana, mutta mies oli tosi reipas ja hyväkuntoinen. Hän kävi lenkillä ja sauvakävelemässä ja tuli silloin aina juttelemaan. Hän oli iloinen luonteeltaan, Ilta-Sanomien tapaamat naapurit kertovat.

– Ei olisi ikinä uskonut, että näin käy. Ei ollut mitään merkkejä.

Kahden eri naapurin mukaan pariskunta oli asunut talossa useita vuosikymmeniä. Rouvan kunto oli viime aikoina huonontunut, mutta mies pilkkoi joka kevät ison kasan klapeja.

 

Ei olisi ikinä uskonut, että näin käy. Ei ollut mitään merkkejä.

Viikko ennen poliisien tuloa tapahtui kuitenkin jotain, mikä on saanut naapurit pohtimaan, olivatko miehen reippaus ja iloinen luonne vain pintaa, jonka alle kukaan ei nähnyt.

– Olin viikko sitten pihalla hommissa, kun mies tuli juttelemaan. Hän pyysi apua minulta. Hän kyseli, tietäisinkö mistä hän voisi saada kuntoutusapua vaimolleen, naapuri kertoo.

– Hän oli kysynyt kunnalta, mutta sieltä ei löytynyt. Oli sanottu, että on resurssipula ja porukkaa lomautettuna.


IS tavoitti Huittisten perusturvajohtajan Kristiina Piiralan, joka kommentoi tapausta vain yleisellä tasolla.

– Tiedän, että tällaista on tapahtunut. Yksittäistä tapausta en voi kommentoida, koska meillä on salassapitosäännöt. Yleisellä tasolla voin kuitenkin sanoa, että omaishoidontuki on meillä Huittisissa hyvällä mallilla. Tukea annetaan, ja lomia ja vapaita järjestellään. Muuta en voi sanoa kuin että tässä on jokin ihan muu asia taustalla. Ei ole kyse siitä, etteivät palvelut pelaisi.

Naapurit kertovat, että mies oli käynyt myös toisen, vanhustenhoitajana työskentelevän naapurin luona pyytämässä apua. Mies oli naapurien mukaan kysynyt, voisiko tämä tulla hoitamaan hänen vaimoaan.

– Nainen kuitenkin työskentelee päivät toisella paikkakunnalla. Eikä hän voisi pelkästään vakuutussyistä tulla omin päin hoitamaan ketään. Mitä, jos jotain sattuisi?

– Jokaisella on omat työnsä, eikä kukaan pysty auttamaan kokopäiväisesti. Kyllä sen pitäisi olla kunnan asia. Tapaus mietityttää ja on ajatuksissa koko ajan, naapuri sanoo.

 

Oli sanottu, että on resurssipula ja porukkaa lomautettuna.

Tieto traagisesta tapauksesta on levinnyt koko Huittisiin – ja ympäri Suomen. Tunnelma naapurustossa on surullinen ja epäuskoinen. Naapurit uskovat, että tämä on vain jäävuoren huippu ja samanlaisia tapauksia tulee lisää eri puolilla Suomea.

– Moni vanhus on sellainen, että haluaa olla viimeiseen asti olla kotonaan ja pärjätä siellä.

– Kaikesta karsitaan, mutta pitäisi olla joku roti siinä, mistä karsitaan. Veroja maksetaan, mutta jonkun olisi syytä miettiä tarkemmin, mihin ne rahat käytetään. Vanhuksista pitäisi pitää huolta.

Naapureilla itselläänkin on iäkkäät vanhemmat, jotka asuvat toisella paikkakunnalla. Tapaus on saanut pohtimaan myös heidän kohtaloaan.

– Omat vanhempani asuvat keskenään. Väkisinkin miettii, miten heille käy, toinen IS:n haastattelema naapuri huokaa.

 

Kaikesta karsitaan, mutta pitäisi olla joku roti siinä, mistä karsitaan.

Omaishoidon rankkuus nousee aika ajoin esiin mediassa. Ympärivuorokautinen toisesta huolehtiminen on paitsi fyysisesti myös henkisesti rankkaa työtä – etenkin, jos hoitaja on itsekin iäkäs henkilö. Myös korvaus on vähäinen.

Tapaus on saanut naapurit pohtimaan myös omaa tulevaisuuttaan. Suuret ikäluokat vanhenevat, mutta resurssit eivät tunnu kasvavan.

Poliisi ei ole kertonut surmatyön motiivista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt