Ylen ex-pää­toimittaja Atte Jääskeläinen: Jessikka Aro ei taipunut painostukseen – ”Häirintä alkoi systemaattisesti”

Julkaistu:

Hovioikeudessa todistaneen Ylen ex-päätoimittajan mukaan toimittajan häirintä ylitti kaiken kohtuuden rajat.
MV-lehden oikeudenkäynnissä Helsingin hovioikeudessa kuultiin tiistaina todistajana Ylen entistä vastaavaa päätoimittajaa Atte Jääskeläistä. Hän todisti asiassa ensimmäistä kertaa julkisesti oikeudessa, sillä aiemmin käräjillä Jääskeläisen kuuleminen salattiin.

Aro työskenteli Jääskeläisen alaisuudessa Ylen verkkotoimituksessa syksyllä 2014, jolloin häneen alettiin kohdistaa häirintää Venäjän nettitrolleja käsitelleen juttusarjan johdosta.

– Häirintä alkoi systemaattisesti ja ylitti kaiken kohtuuden ja inhimillisen sietokyvyn rajat. Keskustelin hänen kanssaan, miten omaa psyykeä pitäisi pyrkiä suojelemaan, ettei päädy polulle, jonka hinta on liian kova sekä ammatillisesti että inhimillisesti, Jääskeläinen kertoi.

Hänen arvionsa mukaan painostuksella on ollut kaksi seurausta Arolle. Ensinnäkin varsin pian kävi Jääskeläisen mukaan niin, ettei Aro pystynyt ammatillisesti enää keskittymään muihin aiheisiin. Tämän mieli oli keskittynyt yhtäältä itse aiheeseen, toisaalta itseen kohdistuneen häirinnän torjumiseen.

– Toisekseen käsitykseni mukaan hänen elämänsä on ollut huomattavan raskasta. Tämän kaiken kestäminen on ollut erittäin kova kokemus, hän on ollut aivan äärirajoilla.

Jääskeläinen sanoi pitävänsä lähestulkoon ihmeenä, että Aro on niinkin hyvässä kunnossa kuin hän tänä päivänä on. Entistä alaistaan hän kuvaili sanoin ”hyvin lahjakas, motivoitunut ja työhön panostava toimittaja”.

Aron asianajaja Martina Kronström kysyi, mihin häirintäkampanjalla Jääskeläisen mielestä pyrittiin.

– Tulkintani tilanteesta oli yksiselitteisesti, että tässä oli pyrkimys Aron henkiseen nujertamiseen ja pyrkimys vaikuttaa laajemminkin journalistisiin sisältöihin.

Jääskeläisen mukaan häirinnän kohdetta neuvotaan usein väistämään tai antamaan periksi. Silloin häirintä yleensä loppuu. Aro on toiminut päinvastaisesti, mikä Jääskeläisen mukaan on kiihdyttänyt tilannetta.

– Pienemmän riesan tie on, että alistuu painostukseen. Hän ei ole sitä tehnyt.

Toimittajien joutuminen häirinnän kohteeksi on Jääskeläisen mukaan yleistynyt viimeisimmän kymmenen vuoden aikana. Hän on havainnut julkisuudessa merkkejä siitä, että toimittajat välttelevät tiettyjä aiheita, joista voi joutua samanlaisen kampanjan kohteeksi.

– Käsittääkseni tämä on yksi heidän (häiritsijöiden) tarkoituksensa.

Jääskeläisen jälkeen hovioikeus kuuli Aron siskoa, joka itki ääneen aloittaessaan kertomuksensa. Hän sanoi, että häirintä kohdistuu myös häneen itseensä ja heidän äitiinsä. Tavallisten siskosten välisten asioiden sijaan elämä pyörii häirinnän ympärillä.

– Nykyään puheenaiheet pyörivät 80-prosenttisesti näiden asioiden ympärillä. Mitä missäkin taas vainottu, häiriköity, kirjoitettu, kuvattu.

Sisko kuvaili hovioikeudessa todistamista hyvin ahdistavaksi. Syynä tähän olivat hänen mukaansa yleisössä istuneet MV-lehden tukijat.

– Tässä tilassa on ihmisiä, jotka viime viikonloppuna ovat seuranneet, kuvanneet, puhuneet vain hänestä, tulleet heitetyksi ulos Kirjamessuilta. He naureskelevat asialle viimeksi eilen tekemässään livestriimissä ja he ovat tällä hetkellä täällä.

Saman narratiivin toistaminen on siskon mukaan jatkunut vuosia.

– Tämä on nyt kuudetta vuotta. Ei kuudetta päivää tai viikkoa, vaan kuudetta vuotta.

Yleisössä istui myös ohjaaja Jussi Parviainen, joka kertoi IS:lle valmistelleensa jo pitkään uutta projektia.

– Teemoina ovat infosota, kiusaaminen, Parviainen sanoi.

Hän kertoi valmistelevansa fiktiivistä elokuvaa, jonka teemat liippaavat oikeudenkäyntiä ja joka kuvaa vainoharhaista maailmaa, jossa salaliitot ja eliittiviha kukoistavat, kuussa ei käyty eivätkä rokotteet toimi.

Ilta-Sanomia kustantava Sanoma Media Finland Oy on yksi MV-lehden jutun asianomistajista epäiltyjen tekijänoikeusrikosten osalta.