Pohjoisnavan arktisen ilman virtaukselle ei näy loppua: ”Ei tämä ihan tavanomaista ole”

Jopa Suomen lokakuun pakkasennätys saattaisi paukkua poikki Lapissa.

28.10.2019 21:26

Forecan päivystävä meteorologi Kristian Roine vahvistaa sen, minkä suomalaiset tuntevat nyt luissa ja ytimissään ja pipottomissa päissään.

– Ei tämä ihan tavanomaista ole, Roine myöntää.

Lunta on maassa monin paikoin etelää myöten – riippuen viime päivien kuurosateiden osumisesta. Ja länsirannikolla, mikä ei myöskään ole aivan tavattoman tavanomaisinta.

Isoa muutosta Suomen säätilaan ei ole odotettavissa ennustejakson, reilun viikon aikana.

Nyt mennään näillä: Inarinjärvi ehti jo jäätyä suuria selkiä lukuun ottamatta, Lapissa on ollut jopa 25 asteen pakkasia, Suomesta on tullut kylmän ilmamassan kauttakulkumaa, Jäämeren yllä ilmavirtaukset levittävät Pohjoisnavan yläpuolelta arktista ilmamassaa Suomen kautta pitkälle itäiseen Keski-Eurooppaan.

– Kylmin ilma on sinne vasta menossa, Roine sanoo.

Helsingissä satoi räntää sunnuntaina. Luntakin on luvassa pian.

Eikä pelkästään Suomen kautta, vaan myös Ruotsin ja Venäjän. Pohjoiskalotin huurteiset hönkäilyt ulottuvat Saksaan ja Puolaan asti.

Sanaa poikkeuksellinen Roine ei käytä, koska kylmiä loppusyksyjä on ollut ennenkin, ja vuodet eivät ole veljeksiä, eivätkä syksyt sisaruksia, tai talvet serkuksia.

Roine ei kuitenkaan malta olla muistuttamasta, että lokakuun kaikkien aikojen pakkasennätys on 31,8 astetta.

Se ei ole tavoittamattoman kaukana.

– Pohjois-Lapissa liikutaan nyt öisin kahden ja kolmen kympin välissä, mutta uuden ennätyksen syntyminen edellyttäisi kirkasta ja tuuletonta yötä.

– Pieni mahdollisuus siihen kyllä on, Roine pohtii.

Suomi on nyt kylmän ilmamassan kauttakulkumaa.

Etelä-Suomessakin yöpakkaset voivat olla 5–10-asteisia. Päivisin aurinko on vielä sen verran korkealla, että päivän valjettua jäädään pyörimään nollan ympäristöön.

– Pohjoisessa aurinko on jo niin alhaalla, että se ei enää vaikuta, Roine sanoo.

Tästä syystä lämpötilaero on tällä hetkellä suuri pohjoisen ja etelän välillä.

– Suomi on pitkä maa, muistuttaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Helena Valta vanhasta viisaudesta.

Hänkään ei innostu ryhtymään säällisen poikkeuksellisuuden äänitorveksi.

Foreca antoi viikko sitten kuukausiennusteen, jossa se ennakoi kylmän sinisen valtaavan lähes koko Euroopan ja sään muuttuvan ajankohtaan nähden keskimääräistä kylmemmäksi. Sen luvattiin tuntuvan talviselta eteläisessä Suomessa asti – ja näin myös kävi.

”Nyt näyttää, että kylmä tilanne on pitkäkestoinen. Voi jopa olla, että terminen talvi alkaa meillä tavallista aikaisemmin”, totesi kuukausiennusteen saatesanoissa Forecan Joanna Rinne.

Vielä lauantain tuulenpuhurissa sitkeä uimari aikoi veteen Helsingin Eiranrannassa.

Huomenna tiistaina puolen päivän aikaan Foreca antaa uuden kuukausiennusteen. Roine ei suostu ennakoimaan, mikä on sen viesti suomalaisille.

– En pysty ennustamaan, mitä ennustetaan, Roine pahoittelee.

Suomen ylävartalo on jo saanut lumipeitteen.

– Pohjois-Lapissa ja Keski-Lapissa on lunta 10–30 senttiä, Etelä-Lapissa 5 senttiä, Kainuussa ja Koillismaalla 3–10 senttiä, Ilmatieteen laitoksen Helena Valta luettelee.

Eikä siinä kaikki.

– Uudellamaalla on esimerkiksi Hyvinkäällä 6 senttiä, ja Kouvolassa 4 senttiä, toisaalta monin paikoin on nolla senttiä. Se riippuu aivan, miten sateet ovat osuneet, Valta sanoo.

Koiranulkoilutusta kalseassa säässä lauantaina.

Lähiyöt ovat etelässä kylmiä, Valta uskoo. Jatkossa matalapaineita kulkee Suomen yli, mutta niiden mentyä pohjoisesta virtaa taas kylmempää ilmaa. Jos kevät tulee keikkuen, talvi tulee hönkäillen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?