Kuolema liikenne­ympyrässä Helsingissä – 28-vuotias tuomittiin silmittömästä murhasta elinkautiseen

Julkaistu:

Käräjäoikeus tuomitsi Pohjois-Haagassa kaverinsa surmanneen puukottajan.
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi elinkautiseen vankeuteen 28-vuotiaan Niko Kalevi Lehikoisen, joka surmasi tuntemansa miehen Helsingin Pohjois-Haagassa maaliskuussa 2019.

Käräjäoikeuden mukaan Lehikoinen syyllistyi murhaan, varkauteen, huumausaineen käyttörikokseen sekä toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapitoon.

Murha tapahtui julkisella paikalla Kaupintien ja Laurinniityntien liikenneympyrässä. Tapauksella oli useita silminnäkijöitä.

Uhri oli nuori mies. Lehikoinen surmasi hänet lyömällä noin 30 kertaa veitsellä kasvoihin, päähän, kaulaan, vartaloon ja raajoihin. Välitön kuolinsyy oli kaulavaltimon katkaissut isku.

Teon motiivi jäi oikeudessa ainakin osittain epäselväksi, mutta tavalla tai toisella siihen liittyi 50 euron velka.

Todistajana kuultu nainen kertoi, että Lehikoinen oli ollut hänen luonaan aiemmin päivällä. Tämä oli puhunut uhrin kanssa velasta puhelimessa, jonka jälkeen uhri oli tullut selvittämään asiaa henkilökohtaisesti.

Nainen oli halunnut kaksikon pois asunnostaan. Hänen mielestään uhri oli humalassa, Lehikoinen puolestaan nautti lakkaa eli GBL-huumetta hänen nähdensä.

Lehikoinen sanoi oikeudessa, että uhri olisi ulkona alkanut ”aukoa päätään” ja puhui rumasti hänen äidistään. Hän sanoi tunteneensa uhrin kolmen viikon ajan.

Käräjäoikeuden mukaan syytetyn kertomus ei ollut kovin uskottava. Pikemminkin oli pääteltävissä, että he olivat tunteneet pidemmän aikaa ja että heillä oli muuta keskinäistä selvitettävää erimielisyyttä kuin mainittu 50 euron velka.

Liikenneympyrässä Lehikoinen joka tapauksessa aloitti silmittömän puukotuksen. Hän ei lopettanut, vaikka kaksi ajoneuvoa pysähtyi ympyrään ja soitti äänimerkkiä teon keskeyttämiseksi.

Yksi silminnäkijä tallensi teon myös videolle.

”Videotallenteelta ilmenee Lehikoisen olevan seisovassa asennossa kumartuneena maassa makaavan täysin puolustuskyvyttömän ja jo noin 25 puukoniskua saaneen uhrin yllä,” käräjäoikeuden tuomiossa todetaan.

Silminnäkijät hälyttivät apua. Poliisi löysi surmaajan läheisestä lehtiroskiksesta. Testissä hänen verestään todettiin rauhoittavaa lääkettä, ekstaasia ja amfetamiinia.

Puolustuksen mielestä kyseessä oli pikaistuksissa tehty tappo, mutta käräjäoikeus piti tekoa erityisen raakana ja julmana. Sen takia Lehikoinen tuomittiin murhasta.