Suomen asevienti kasvanut huomattavasti – eniten Suomi vei maailmalle viime vuonna pienaseita - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomen asevienti kasvanut huomattavasti – eniten Suomi vei maailmalle viime vuonna pienaseita

Suomen suurin vientiluokka vuosittain on ollut sotilasajoneuvot, erityisesti panssariajoneuvot. Kuvassa Patrian valmistama AMV-vaunu.

Suomen suurin vientiluokka vuosittain on ollut sotilasajoneuvot, erityisesti panssariajoneuvot. Kuvassa Patrian valmistama AMV-vaunu.

Julkaistu: 28.10.2019 7:01

Yhdysvallat ostaa Suomelta siviiliaseita, sotatuotteita myydään Eurooppaan ja Lähi-itään.

Suomi vei aseita ja sotatuotteita muihin maihin viime vuonna hieman yli 205 miljoonalla eurolla, selviää riippumattoman ajatushautomo SaferGloben raportista.

– Suomen asevienti on kasvanut huomattavasti. Se on nyt viime vuosina ollut keskimäärin kaksi kertaa suurempaa kuin tilastojakson (2002–2018) alkuaikoina, kommentoi STT:lle SaferGloben toiminnanjohtajan sijainen Kari Paasonen.

Suomen aseviennistä hieman yli 128 miljoonaa euroa tuli sotatuotteista. Lähinnä metsästys- ja ampumaurheilukäyttöön tarkoitettuja siviiliaseita vietiin ulkomaille puolestaan hieman alle 77 miljoonalla eurolla.

Suurimmat vientimaat olivat Puola, Yhdysvallat, Ruotsi, Turkki, Oman, Ranska ja Arabiemiirikunnat.

– Siviiliaseita vietiin viime vuonna eniten Yhdysvaltoihin, kuten myös aikaisempina vuosina. Muut näistä maista olivat sellaisia, joihin vietiin suurimmaksi osaksi sotatuotteita.

Pääsääntöisesti Suomen suurin vientiluokka vuosittain on ollut sotilasajoneuvot, erityisesti panssariajoneuvot. Myös tarkkuuskivääreitä ja patruunoita viedään Suomesta paljon.

– Jos katsotaan viime vuotta, vietiin euromääräisesti eniten pienaseita, joihin kiväärit myös kuuluvat.

SaferGloben julkaisema asevalvontaraportti perustuu puolustusministeriöltä, ulkoministeriöltä ja Tullilta saatuihin tietoihin.

Sotiviin maihin voi myydä vanhoilla luvilla aseita vielä vuosia

Lähi-itä on viimeisen neljän vuoden aikana noussut merkittäväksi Suomen vientialueeksi. Tärkeimpiä vientimaita ovat olleet Saudi-Arabia, Arabiemiirikunnat ja Turkki. Suomi lakkasi myöntämästä uusia asevientilupia Saudi-Arabiaan ja Arabiemiirikuntiin marraskuussa 2018 Jemenin sodan takia. Turkin osalta päätös tehtiin tässä kuussa maan hyökättyä Syyriaan.

Päätökset eivät kuitenkaan näy vielä tilastossa.

– Myönnetyt asevientiluvat ovat voimassa vuosia. Jos vanhoja lupia ei peruta, kuten Suomi ei ole tehnyt, voi vienti vanhoilla luvilla jatkua, vaikka uusia lupia ei myönnettäisi, Paasonen toteaa.

Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius tyrmää tähän asti tehdyt lupapäätökset riittämättöminä.

– Olemme sekä Jemenin sodan osapuolten että Turkin suhteen tehneet työtä sen eteen, että jo olemassa olevia lupia peruttaisiin, Lodenius kommentoi STT:lle.

Lodenius toteaa, että lupien perumisesta on käyty keskusteluja useamman vuoden ajan myös puolustusteollisuuden kanssa.

– Inhimillisesti ymmärrämme yritysten ongelman, mutta toisaalta katsomme, että asekauppa on perusluonteeltaan sellaista, että kyllä yritykset tietävät toimivansa riskialueilla.

Puolustusministeriön mukaan esimerkiksi Turkkiin myönnettyjen lupia ei tarvitse perua, koska luvat eivät koske ase- tai ampumatarvikkeita. Ministeriön mukaan Suomi on vienyt Turkkiin pääasiassa ajoneuvoihin käytettävää suojausterästä.

Tuoreimmat osastosta