Suomessa asuva nigerialais­mies tekeytyi sotilaaksi ja diplomaatiksi – pian lappeenrantalainen nainen menetti 94 000 euroa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomessa asuva nigerialais­mies tekeytyi sotilaaksi ja diplomaatiksi – pian lappeenrantalainen nainen menetti 94 000 euroa

Yhdysvaltalaissotilaaksi tekeytynyt nigerialaismies petkutti naiselta 94 750 euroa ja sai vankeustuomion törkeästä rahanpesusta.

Itä-Suomen hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion ennallaan.­

28.10.2019 6:21

Suomessa asuva nigerialainen mies onnistui tekeytymään yhdysvaltalaiseksi Afganistanin sodan veteraaniksi ja YK-diplomaatiksi sekä huijaamaan parisuhdetta ja avioliittoa odottaneelta lappeenrantalaisnaiselta 94 750 euroa.

Rakkaustarina päätyi Etelä-Karjalan käräjäoikeuteen. Se langetti miehelle vuoden ja kahden kuukauden ehdollisen vankeustuomion törkeästä rahanpesusta ja velvoitteen maksaa huijatut rahat takaisin.

Mies valitti tuomiosta Itä-Suomen hovioikeuteen, joka kuitenkin piti tuomion voimassa.

Vuonna 2008 Suomeen tullut, nyt 44-vuotias mies oli tehnyt itselleen profiilin kansainväliseen nettitreffipalveluun. Sieltä seuraa hakenut lappeenrantalainen nainen löysi hänet elokuussa 2017.

Mies väitti olevansa amerikkalainen Stephen-niminen sotilas.

Nainen ryhtyi sähköpostikirjeenvaihtoon miehen kanssa, joka pian kertoi olevansa naiseen rakastunut. Mies puhui avioliitosta ja sanoi parin jo olevan melkein naimisissa.

Kului vain muutama viikko, kun Stephen halusi naisen auttavan ”aviomiestään”.

Mies väitti saavansa Afganistanista palkkoja, palkkioita tai eläkkeitä ja tarvitsevansa jonkun, jolle lähettää rahat.

Nainen suostui ehdotukseen, jolloin kuvaan ilmestyi Derek-niminen YK-diplomaatti. Derekin oli tarkoitus tuoda rahat naiselle Kreikan kautta.

Derekille oli kuitenkin ilmaantunut miesten mukaan ongelmia Ateenan lentokentällä, minkä vuoksi naisen piti lähettää rahaa kentän vaatimiin tulli- ja muihin maksuihin.

Nainen maksoi miesten ohjeiden mukaan syksyllä 2017 ensin neljä pientä maksua ja sen jälkeen isompia summia miesten tileille. Stephen väitti maksavansa rahat takaisin Afganistanin-rahoistaan.

Nainen käytti maksuihin ensin palkkaansa ja säästöjään. Niiden ehdyttyä hänen piti ottaa pienlainoja ja jopa pikavippejä.

Rahapulassa nainen pyysi rahaa tyttäreltään, joka tuli epäluuloiseksi ja halusi nähdä upseerin valokuvan.

Tytär kertoi äidilleen tämän joutuneen huijauksen kohteeksi, minkä jälkeen nainen lopetti rahojen lähettämisen ja miesten kanssa viestittelyn.

Nainen vei asian käräjille, joka antoi 44-vuotiaalle tuomion törkeästä rahanpesusta viime heinäkuussa.

44-vuotias väitti oikeudessa, että huijauksen takana oli hänen tuttavansa, 34-vuotias Suomessa asuva nigerialaismies.

44-vuotias sanoi ottaneensa naisen rahat vastaan kyseisen tuttavansa pyynnöstä, jolle hän myös väitti välittäneensä rahat kokonaisuudessaan.

Rikostutkinta kuitenkin kertoi toista. Asiaa tutkinut Rahanpesun selvittelykeskus totesi, että 44-vuotiaan tileille Suomessa oli vajaan kahden vuoden aikana 2015–2017 tullut rahaa yli 200 000 euron edestä.

Rahaliikenne oli epäilyttävää. Miehen tileille oli tehty paljon käteissiirtoja yksityishenkilöiltä, ja tilisiirtoihin liittyvät viestit olivat huomiota herättäviä.

Rahanpesun selvittelykeskuksen mukaan miehen tili näytti olevan kauttakulkutili yksityishenkilöiden ja ulkomaalaisten yritysten välillä.

Oikeus katsoi tulleen toteen näytetyksi, että rahat oli hankittu rikollisin keinoin ja että mies oli syyllistynyt rahanpesuun. Oikeuden mukaan esirikos ja tekotapa viittasivat järjestäytyneeseen rikollisuuteen, mutta varsinaista näyttöä siitä ei ollut.

44-vuotias valitti tuomiostaan hovioikeuteen. Hovioikeus kuitenkin katsoi, että käräjäoikeuden oikeellisuus oli tutkittu, eikä asiassa ollut ilmennyt aihetta käräjäoikeuden rahanpesutuomion muuttamiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?